Miért a brokkoli a favorit zöldségféle a diétában?

brokkoliLáttad már az egyik élelmiszerlánc boltjaiban a vidám plüss brokkolit? Nem véletlen, mivel a kedves játékfigura egy élettanilag szuper zöldségféle, amit a diétádba szinte kötelező beillesztened!

Brokkoli

Az élénk zöld színű zöldség számos értékes tápanyagot rejt, segít a fogyókúrában, az öregedést is lassítja, sőt még a daganatos megbetegedések ellen is segítséget nyújthat.

A keresztesvirágúak családjába tartozó brokkoli magas ásványi anyag tartalma miatt igen egészséges: kálium, kalcium, magnézium, nátrium, vas, cink és foszfor is található benne. Emellett A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban, így számos betegség ellen gyógyírt jelenthet.

Miért érdemes fogyasztanod a brokkolit?

  • A többi káposztafélével egyetemben a brokkolinak is jelentős szerepe van a rákos megbetegedések ellen. A benne található tápanyagok segítenek megelőzni, megállítani, sőt akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Nőknél legfőképpen a mell-, és a petefészekrák, valamint az áttét képződésének esélyeit is csökkenti.

Méregtelenítő brokkoli

  • Méregtelenít és lassítja az öregedést. Támogatja a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek működését, így a szervezet könnyebben megszabadul a káros anyagoktól.
  • Alacsony kalóriatartalma végett – 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal – a fogyókúrádban is remek étel lehet.
  • Számos jó tulajdonsága mellett még az öregedést is lassítja, így könnyebben megőrizheted fiatalságodat.
  • A brokkoli tartalmaz kaempferolt, amely csökkenti számos allergén hatását. Így aztán sokféle allergia esetén kifejezetten hasznos brokkolit fogyasztani.
  • Remek vasforrás ha nem eszel elég húsfélét.
  • Csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának esélyét.

Bár fő szezonja a nyár végi,  őszi, és téli hónapokban van, ennek ellenére tavasszal és nyáron is fogyaszthatod, hiszen gyakorlatilag az év bármely szakaszában találsz friss brokkolit, de fagyasztva is megőrzi értékes tápanyagait. Felhasználás előtt alaposan mosd meg, célszerű hosszabb ideig áztatni. Vajon párolva, köretként, főzelékként vagy leves formájában is fogyaszthatod, de elkészítheted lesütve, sajttal megszórva vagy kirántva.

Tipp:

Ha párolod a brokkolit, akkor sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyag marad meg benne, mint főzve vagy sütve.

Te milyen gyakran eszel brokkolis ételt?

brokkolis_csirke

 

 

 

 

 

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projekt vezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Miért a brokkoli a favorit zöldségféle a diétában?
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Miért a brokkoli a favorit zöldségféle a diétában?
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)
2925
Blog, Egészség
, ,