Hétvégére Kassai Lajos lovasíjász nyílt edzésére és a területén megrendezett „Nagy lépés” programra voltam hivatalos. A kedves szervező lányok jelezték, hogy az ebédet közösen a saját batyunkból fogjuk összedobni, így olyan ételt vigyünk, amit könnyű nomád módon elfogyasztani. Na ekkor kezdődött a fejtörés. Mit vigyek? Szerencsére hamar megállapítottam, hogy sok húsmentesen étkező egyén lesz a rendezvényen, ezért elő is kaptam a vega receptjeimet. Végül a gombapástétomot választottam ki, mert ha nekem, aki nem szereti alapvetően a gombát, is az egyik kedvencemmé tudott válni, akkor talán sokaknak bejön majd. És így lett! Sikerrel vizsgázott a napraforgó-gomba kombó! 🙂
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 50 dkg barna csiperkegomba, szeletekre vágva
- 1 ág friss rozmaring
- 12 dkg napraforgómag
- 40 g Peak Vegan Protein Fusion fehérjepor (semleges ízű)
- 1 citrom héja
- csipet őrölt szerecsendió
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
- só
- őrölt feketebors
(Ha a zöldfűszerekből csak szárított verzió van kéznél, akkor abból feleannyit célszerű használni.)
Elkészítés:
1. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábasban vagy serpenyőben, dobjuk bele a hagymát és pirítsuk közepes lángon puhára.
2. Tegyük bele a fokhagymát, a gombát és a rozmaringot, pároljuk puhára. Addig hagyjuk a tűzön, míg a gomba összes leve el nem fő. Végül hagyjuk kihűlni és dobjuk ki belőle a rozmaring ágat.
3. A kihűlt gombához adjuk hozzá a többi alapanyagot, és botmixerrel vagy robotgéppel dolgozzuk simára.
4. Mehet is a party asztalra! 🙂
100 g gombapástétom 114.5 kcal-t, 8.5 g fehérjét, 5.8 g szénhidrátot és 6.3 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!