-+=
Olvasási idő: 3 perc

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a lila színű bogyós gyümölcs, egyre több ember szájából hallod a nevét, de nézzük meg közelebbről, hogy mi is ez a növény, miért lenne érdemes neked is fogyasztanod?

Az acai (kiejtve ászáj vagy ászái) bogyó vagy gyümölcs az amazóniai esőerdőben található, mely egy pálmafán nő, és úgy néz ki, mint egy lila színű üveggolyó vagy szőlő. Az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, mely rendkívül ízletes. Az acai bogyóban tízszer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és kétszer annyi, mint a kék áfonyában. Az elmúlt néhány évben, Amerikában az egyik legkeresettebb fogyást segítő, természetes étrend kiegészítője lett. A legegészségesebb ételnek tartják, kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma.

Acai bogyó

superfood-redDe nézzük, milyen jótékony hatásai vannak az acai bogyónak?

Az acai bogyó hatékonyan segíti a fogyást, mivel rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz. Az elhízások egyik fő oka a vitaminhiány, melyet számos kutatással alátámasztottak. Az acai bogyó, pedig értékes tápanyagtartalmának köszönhetően természetes úton csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét, mikro tápanyagokkal látja el a szervezetet, ezáltal növeli az energiaszintet.

Erőteljes antioxidáns tulajdonsága révén immunerősítő, segít felvenni a küzdelmet a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Az acai bogyó az anthocianinok természetes elegye, mely, egy nagyon intenzív antioxidáns. Az acai bogyó ORAC értéke jelentős, a legmagasabb értékekkel rendelkező gyümölcsök között található! Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) érték megmutatja, egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabadgyök pusztító és semlegesítő képességét. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Az acai a legtökéletesebb ételek egyike, mivel tele van tápanyagokkal (beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket), étkezési rostot tartalmaz, ami elősegíti az emésztési rendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterinszintet és segít megállítani az idő előtti öregedést. Az acai tartalmaz még esszenciális zsírsavakat, aminosavakat, növényi szterineket is, melyek magukhoz kötik a koleszterint. A szterin segít fenntartani a normális koleszterinszintet, ami szabályozza termelődésének mennyiségét, ezen kívül még segíti a prosztata és az egész immunrendszer helyes működését. Gazdag E-vitamin forrás, mely szintén erősíti az immunrendszert. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.

Az omega zsírsavtartalma (omega-6 és omega-9) igen jó hatással van az idegrendszerre, ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges idegrendszer kialakulásához és regenerálódásához. Segítenek meggyógyítani és megfiatalítani az izmokat egy intenzív edzést követően, és bizonyítottan csökkenti az LDL-, és fenntartják a HDL koleszterinszintet.

Az aminosavak létfontosságúak az izmok megfelelő összehúzódásához, fejlődéséhez, regenerációjához, és az állóképesség, az erő, valamint a folyamatos energiaellátás biztosításához. Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága is ismert.

Acai bogyó szuperétel

Mit tartalmaz és miben segít az acai bogyó?

Az acai bogyó ezen kívül rendkívül gazdag szerves növényi fehérjében, ami emésztéskor nem termel koleszterint, könnyebben lebontható és szállítható az izmokhoz, mint az állati eredetű. Az acai gazdag szénhidrátokban is, amely megfelelő energiát nyújt a munkához, sportoláshoz. Az acai bogyók proantocianidin tartalma (egy antioxidáns vegyület) arányait tekintve 10-30- szorosa a vörösborban található antocianidoknak. Az acai gyümölcs segít megteremteni az egészséges szív-és érrendszert, az emésztőrendszert.

Az acai tartalmaz még növényi szterolokat is, köztük beta-szitoszterolt. Napjainkban a szterolokat a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére használják. Az acai bogyóban található teobromin is, mely egy olyan stimuláns, amit gyakran összekevernek a koffeinnel. Hatása azonban más a szervezetre: ez egy gyengébb, nyújtott hatású hangulatjavító stimuláns, míg a koffeinnek azonnali és erős élénkítő hatása van.

Vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása segíti a szervezetet. Légút-tágítóként is működik, amivel segít megnyitni a levegő útját a tüdőben. A megnövekedett kapacitás segíti az oxigén bevitelét, ezáltal növeli az állóképességet, az erőt és a sportteljesítményt.

Az acai berry összetevőinek hatásai összefoglalva:

  • erőteljes antioxidáns, az antioxidánsok segítenek megelőzni a sejtek fertőzéseit, illetve a korai öregedést
  • az anthocianinok támogatják a szív-és érrendszert
  • a telítetlen zsírsavak segítik az emésztőrendszeri folyamatokat
  • a fitoszterolok segítik fenntartani a normális koleszterin szintet
  • az aminosavak pozitívan befolyásolják a szervek és izmok működését.

Az áfonyák, szedrek, az acai és egyéb “sötét bogyók” fogyasztása javítja a memóriát és az agyi funkciókat, de csak akkor, ha jó minőségűek. A nyers, fagyasztott, a szárított és a kivonatok formájában étrend kiegészítőként kapható egyaránt jó, de óvakodni kell a cukrozott fajtáktól, amiken boltokban árulnak aszaltként vagy a joghurtokba kevert, egyszer már kivont hatóanyagú silány gyümölcskészítményektől!

acai-bogyo-hatasa

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.