Bodzabogyó-szezon következő receptje nem más, mint a bodzalekvár. Már szó esett arról, hogy köhögéscsillapításra, izzasztónak, hashajtónak, illetve ödéma és reuma ellen használják a termést, de azt még nem említettem, hogy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására. Persze, ha makkegészségesek vagyunk, akkor se féljünk enni belőle, hisz kitűnő élvezeti cikk a lekvár! 🙂
Aki nem olvasta volna a bodzás muffin receptjét, annak itt is szólnék, hogy a Sambucus nigra, azaz a fekete bodza az ehető fajta, nyersen rokonait (gyalogbodzát, fürtös bodzát) NE együk meg!
Hozzávalók:
- 50 dkg bodzabogyó
- 1 kávéskanál citromsav
- 30 csepp Peak tasty drops (áfonyás ízű)
- 0,5 dl víz
- 0,5 zacskó dr.Oetker 3:1-ben szuper dzsemfix
Elkészítése:
Elkészítése pofonegyszerű: szárastul mossuk meg a bodzabogyókat, majd villa segítségével szemezzük le. Tegyük bele a főzőedényünkbe, adjuk hozzá a vizet, és kezdjük el főzni. Kavargassuk, és ha már ereszti a levét és rotyog, vegyük le a tűzről. Öntsük a bogyóhoz a többi hozzávalót, botmixerrel keverjük és pürésítsük egy kicsit, majd mehet vissza a tűzre. Újraforrástól számított 3 perc leteltével mehet is a sterilizált üvegeinkbe. 5 percig hagyjuk kupakkal lefelé, majd fordítsuk vissza, és tegyük száraz dunsztba 24 órára.
Ha homogén textúrára törekednénk, akkor passzírozzuk át a botmixerezés helyett, és csak ezután adjuk hozzá a többi alapanyagot. Ekkor a passzírozásból megmaradt trutyit kiszárítva el is rakhatjuk: finom a házi készítésű gyümölcstea keverékben. Ráadásul a bodzabogyó a természetes festékanyagok közé tartozik, így vízzel felfrissítve kitűnő festéshez. Szeretem, ha semmit se kell kidobni. 🙂 Szárításhoz a masszát vékony rétegben lapítsuk szét egy zsírpapír felületén, majd 50-70 °C-on, résnyire nyitott sütőajtóval süssük szárazra.
100 g lekvár 69,5 kcal-t, 0,7 g fehérjét, 17.2 g szénhidrátot és 0,4 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!