Nem csak párolva fogyaszthatod a brokkolit, ha diétás az étrended! A brokkolis lepény kiváló köret, gyorsan elkészíthető, és amellett, hogy diétás, még különlegesen finom is!
A brokkoli a diétás étrended kedvelt zöldsége lehet, finom íze mellett az élettani hatása is nagyon kedvező!
Brokkoli
A brokkoliban C-, E- és B vitaminok, vas, folsav, kálcium, foszfor,kálium, és rost található nagy mennyiségben. Kiemelendően magas benne a tokoferol ( E vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin, gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban, és nagy mennyiségben tartalmaz klorfilt.
A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek a tulajdonságának köszönhetően segíthet a Basedow-kór (autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar) gyógyításában. Magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva az izületi gyulladásra kiváló, csökkenti a vérnyomást, jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Antioxidáns és rákmegelőző hatású. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Brokkolis lepény
Hozzávalók:
- 50 gramm zabliszt
- 1/4 fej brokkoli
- 2 tojás
- só, bors
- 2 dl víz
- kókuszolaj
Elkészítése:
A brokkolit szedd kis rózsákra, és párold meg félpuhára. A zabpehelylisztet keverd össze a tojással, sóval, borssal, és annyi vizet tegyél bele, hogy pépes masszát kapj. A kókuszolajat hevítsd fel, öntsd bele a masszát, szórd bele a párolt brokkoli rózsákat, és mindkét oldalát süsd meg.
Extra kellékek:
Daráló – Ha nincs otthon zabliszted, akkor kávédarálón az apró szemű zabpelyhet le tudod darálni. Pár másodperc elég, és már kész is a zabpehelyliszt, így nem kell külön vennem.
Turmixgép – Az eredeti recept szerint a brokkolit le kell turmixolni nyersen, és azt kell a lepény masszájába belekeverni. Nekem ez a változat nem jött be, bár szép fűzöld lett, amit még a sütés végén is megőrzött. A sütéssel a brokkoli megőrizte eredeti, kissé nyers ízét, a párolt változat sokkal zamatosabb.
Grillezett húshoz kiváló köret, de könnyű vacsorának, önmagában fogyasztva is finom.
Jó étvágyat!