Egy újabb nagy kedvenccel készültem, mégpedig egy brownie-val. Ez a recept is alakbarát lesz, ígérem. Ezúttal egy különleges édesítőt, a kókusz virágcukrot használtam a recepthez.
A kókuszpálma virág nektárjából készült tradicionális ázsiai édesítőszer. Fogyasztása 5000 éves múltra tekint vissza. Feldolgozásának módja azóta semmit nem változott, a virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1-, B2-, B3-, B6-vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas, valamint a 17 féle aminosav nagy része nem vész el, a kókuszvirág cukor fogyasztásával bekerülnek a szervezetünkbe. A termék alacsony Glikémiás indexel rendelkezik (GI=35), a szervezetben lassan szívódik fel. Magas ásványi anyag tartalma van, gazdag káliumban,magnéziumban, cinkben és vasban. Íze enyhén karamellás. Fogyaszthatod közvetlenül édesítőként, de akár sütéshez, főzéshez is egyaránt.
A kókuszvirág cukor mindenkinek ajánlott, aki a tiszta, természetes, egészséges táplálkozást fontosnak tartja. A cukorbetegség elején járó, vagy II-es típusú cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.
Brownie
Hozzávalók a sütihez:
- fél csésze meghámozott, reszelt cukkini (100 g)
- 1/3csésze reszelt alma (80 g)
- 1 csésze + 2 evőkanál tisztított víz
- 2 csapott teáskanál természetes vanília por/ kivonat.
- 3 evőkanál lenmag liszt (18 g)
- 1/2 csésze + 2 evőkanál kókuszolaj (115 g)
- 3/4 csésze zsírszegény kakaó (65 g)
- 1 csésze zsírtalanított kókusz liszt (135 g)
- 1/2 teáskanál Himalaya só
- 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 csésze kókuszvirág cukor (kóstold meg a masszát, nekem még kellett bele 2 púpos evőkanállal) vagy Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő (ebből kevesebb kell)
- fél csésze reszelt, cukormentes, magas kakaótartalmú étcsokoládé (elhagyható)
Megjegyzés: A csésze nekem egy 250 ml-es csészét jelent.
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 2 púpos evőkanál zsírtalanított kakaó
- 5 evőkanál kókuszvirág cukor vagy Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő (ebből kevesebb kell)
- 6 evőkanál tisztított víz
- 1 evőkanál kókuszolaj
Diétás Brownie recept
Elkészítés:
- Az első 6 hozzávalót mérd ki egy tálba. Az almát és a cukkinit is a reszelő kis lyukú részén reszeld le.
- Ezután a többi hozzávalót mérd ki egy másik tálba, keverd össze. Ha teszel bele csokit, azt vágd apró darabokra.
- A két tálban lévő keveréket öntsd össze.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, bélelj ki egy tepsit (én 29*18 cm-be tettem) sütőpapírral és tedd bele a masszát. Egy kanál segítségével egyengesd el.
- Süsd 20 percig.
- Ha megsült, hagyd kihűlni, majd ráöntheted a csokimázt. Ezzel egyszerűen Isteni! 🙂
Csokimáz készítése:
A kakaót, cukrot, vizet keverd el és közepes hőfokon (elektromos tűzhely esetén 7-es fokozaton) kezdd el melegíteni. Mikor éppen elkezd forrni, tedd bele a kókuszzsírt/olajat és vedd le a gázról. Szép tükörfényes lesz a csokimáz. Jó lenne egy éjszakára betenni a hűtőbe, de én nem bírtam kivárni, de feltételezem ez nálad is nagy önfegyelmet igényel majd 🙂
Bűnözz egészséggel!