A csirkemell kultusza minden diétázónál megtalálható. Sajnos, ahogy közeleg a diéta vége – vagy most ugye kicsit szűkebb lehetőségeink vannak az edzésre…, úgy kellett egyre jobban finomítani az étrenden is – ami sajnos sokszor azt is jelentette, hogy a finom, szaftos, olajos, joghurtos, sajtos… és még ki tudja miben tocsogó… csirkét natúrrá varázsoljuk, és azt valami plusz kalóriáktól (értsd öntet) mentes salátával tálaljuk.
A natúr csirkemell pedig nem izgi és nem finom. Legfőképp száraz, amin a mellé ültetett salátalevelek sem sokat dobnak. Mit tehetünk? Veszünk egy levegőt és lenyeljük így? Nem!
Íme pár tipp, amivel diétásan, mégis finoman és jólesően fog csúszni a csirkehusi!
— Próbáld ki a zöldségpürét!
Karfiol, brokkoli, répa, fehérrépa, zeller… sok-sok kalória csökkentett zöldség, melyet puhára főzve és össze-botmixerezve nagyon finom, csúszós köret-élményt adnak. Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával – és 1-2 kanál MCT olajjal! Az MCT olyan különleges tulajdonságú, hogy energizál, segíti az anyagcsere gyorsítását, és nem rakódik le zsírként!
— Csinálj kalóriamentes dressinget!
Egy tálkába keverj össze édesítőt, dijoni mustárt, citromlevet és egy kevés sót, borsot. Plusz fokhagymával, zöldfűszerekkel tovább fokozható! Természetesen az MCT olaj itt is működik!
— Használj nagyon alacsony kalóratartalmú pácot a húshoz!
Pici cukormentes mustár vagy ketchup, sok fűszer, és egy pici joghurt is már csodákra képes, hogy ne száradjon ki a csirkemell!
— Süsd úgy, hogy ne száradjon ki a hús!
Sütés közben is számos dologra figyelhetünk, ami elősegíti, hogy ne legyen száraz a végeredmény! Például:
- a húst ne forgassuk túl sokat, és inkább húscsipeszt használjunk, ne villát, amivel felsérthetjük a tetejét
- teheted sütőzacskóba, alufóliába, sütőpapírba, ami benntartja a nedvességet
- ne vágd túl vékonyra, az is inkább a száraz állagnak kedvez
- ne süsd túl, a csirkemellnek bőven elég szokott lenni 20 perc!
> Peak-tipp! Tudtad, hogy létezik olyan olajspray, ami szinte semmi kalóriát nem tartalmaz? Fújd ki a serpenyőt a ShopRite kalóriamentes olajspray-vel (EZ-coat olajspray újult változata): fincsi, vajas, szaftos ízt ad a pipinek – rád viszont nem ró felesleges kalóriákat!
De akár köreteket – mint mondjuk egy roppanós hasáb-édesburgonyát is készíthetsz vele!
— Sok sült zöldség a csirke mellé!
A csirkének tök jó szaftos hátteret ad, ha bőven zöldségekkel együtt sütöd. Jön a nyár, próbáld ki például a lecsós csirkét! Persze ne szalonnával indulj neki, ellenben a többi összetevővel (paprika, paradicsom…esetleg plusz cukkini és gomba) is olyan finom retro kosztot kapsz, mely simán feldobja a száraz csirkemellet!
— Egészséges és igazi gourmet fogás a Peak mogyoróvajjal készült indiai gyömbéres csirke! És minden csak nem száraz!
Hozzávalók a csirkegombócokhoz:
-0,5 kg csirkemell
-2 cikk fokhagyma
-3 tojás
-2 db újhagyma
-3 evőkanál pankó zsemlemorzsa vagy kókuszliszt
-1 teáskanálnyi lereszelt gyömbér
– fél teáskanálnyi csípős paprika (aki szereti)
– só
– bors
Mogyoróvaj szószhoz:
-3 dl kókusztej
-3 evőkanál Peak Peanut Butter
-4 evőkanál szójaszósz
-ízlés szerint koriander
Továbbá:
-2 db sárgarépa
-1 piros kaliforniai paprika
-150 g fagyasztott zöldborsó
Elkészítés
- Daráld le a csirkét. Egy nagy tálba rakd bele a ledarált csirkét, tojást, zsemlemorzsát, zöldhagymát, csípős paprikát, fokhagymát, gyömbért, sót és borsot. Tiszta kézzel keverd össze és formálj golflabda méretű húsgolyókat.
- Helyezd egy nagy mély serpenyőt közepesen magas hőfokon, és fújd ki kókuszolajjal vagy Shoprite kalóriamnetes olajsprayvel. (Azért jó, ha kalóriamentes olajsprayt használsz, mert a húsi nem ragad le, finom vajas ízt ad neki – ellenben már nem viszel be több kalóriát és zsírt -hiszen a receptben a mogyoróvajjal ezt megtettük, ami egészséges, de nyilán moderálni kell a zsírbevitelt, ha nem akarunk hízni.)
- Add hozzá a fasírtokat, és barnulásig pirítsd meg minden oldalról, kb. 5-6 percig. Lehet, hogy ezt tételenként kell megtennie, attól függően, hogy hány húsgombóc fér el a serpenyőben anélkül, hogy túlzsúfold őket. Amikor a húsgombóc megbarnult, helyezd át egy tányérra, és tedd félre.
- Csökkentsd a hőt közepesen alacsony hőmérsékletre, és tedd a kókusztejet, a mogyoróvajat, a szójaszószt ugyanabba a serpenyőbe.
- Addig keverd, amíg jól össze nem keveredik. Add hozzá sárgarépát, majd tedd vissza a húsgombókat és forrald fel. Fedd le az edényt, csökkentsd a hőt alacsonyra és párold 15 percig.
- 15 perc múlva vedd le a fedelet, és óvatosan keverd bele a borsót és a piros paprikát. Párold még 5 percig fedetlenül. Tálalhatod Basmati rizzsel, barna rizzsel, quinoával, spirálozott cukkinivel vagy édesburgonyával. Rengeteg szósz lesz, ettől finom! Díszítheted apróra vágott mézes mogyoróval!