-+=
Olvasási idő: 4 perc

A csirkemell kultusza minden diétázónál megtalálható. Sajnos, ahogy közeleg a diéta vége – vagy most ugye kicsit szűkebb lehetőségeink vannak az edzésre…, úgy kellett egyre jobban finomítani az étrenden is – ami sajnos sokszor azt is jelentette, hogy a finom, szaftos, olajos, joghurtos, sajtos… és még ki tudja miben tocsogó… csirkét natúrrá varázsoljuk, és azt valami plusz kalóriáktól (értsd öntet) mentes salátával tálaljuk.

A natúr csirkemell pedig nem izgi és nem finom. Legfőképp száraz, amin a mellé ültetett salátalevelek sem sokat dobnak. Mit tehetünk? Veszünk egy levegőt és lenyeljük így? Nem! 

Íme pár tipp, amivel diétásan, mégis finoman és jólesően fog csúszni a csirkehusi!

— Próbáld ki a zöldségpürét!

Karfiol, brokkoli, répa, fehérrépa, zeller… sok-sok kalória csökkentett zöldség, melyet puhára főzve és össze-botmixerezve nagyon finom, csúszós köret-élményt adnak. Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával – és 1-2 kanál MCT olajjal! Az MCT olyan különleges tulajdonságú, hogy energizál, segíti az anyagcsere gyorsítását, és nem rakódik le zsírként!

— Csinálj kalóriamentes dressinget!

Egy tálkába keverj össze édesítőt, dijoni mustárt, citromlevet és egy kevés sót, borsot. Plusz fokhagymával, zöldfűszerekkel tovább fokozható! Természetesen az MCT olaj itt is működik!

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

— Használj nagyon alacsony kalóratartalmú pácot a húshoz!

Pici cukormentes mustár vagy ketchup, sok fűszer, és egy pici joghurt is már csodákra képes, hogy ne száradjon ki a csirkemell!

— Süsd úgy, hogy ne száradjon ki a hús!

Sütés közben is számos dologra figyelhetünk, ami elősegíti, hogy ne legyen száraz a végeredmény! Például:

  • a húst ne forgassuk túl sokat, és inkább húscsipeszt használjunk, ne villát, amivel felsérthetjük a tetejét
  • teheted sütőzacskóba, alufóliába, sütőpapírba, ami benntartja a nedvességet
  • ne vágd túl vékonyra, az is inkább a száraz állagnak kedvez
  • ne süsd túl, a csirkemellnek bőven elég szokott lenni 20 perc!

> Peak-tipp! Tudtad, hogy létezik olyan olajspray, ami szinte semmi kalóriát nem tartalmaz? Fújd ki a serpenyőt a ShopRite kalóriamentes olajspray-vel (EZ-coat olajspray újult változata): fincsi, vajas, szaftos ízt ad a pipinek – rád viszont nem ró felesleges kalóriákat!

De akár köreteket – mint mondjuk egy roppanós hasáb-édesburgonyát is készíthetsz vele!

— Sok sült zöldség a csirke mellé!

A csirkének tök jó szaftos hátteret ad, ha bőven zöldségekkel együtt sütöd. Jön a nyár, próbáld ki például a lecsós csirkét! Persze ne szalonnával indulj neki, ellenben a többi összetevővel (paprika, paradicsom…esetleg plusz cukkini és gomba) is olyan finom retro kosztot kapsz, mely simán feldobja a száraz csirkemellet!

— Egészséges és igazi gourmet fogás a Peak mogyoróvajjal készült indiai gyömbéres csirke! És minden csak nem száraz!

Hozzávalók a csirkegombócokhoz:

-0,5 kg csirkemell
-2 cikk fokhagyma
-3 tojás
-2 db újhagyma
-3 evőkanál pankó zsemlemorzsa vagy kókuszliszt
-1 teáskanálnyi lereszelt gyömbér
– fél teáskanálnyi csípős paprika (aki szereti)
– só
– bors

Mogyoróvaj szószhoz:

-3 dl kókusztej
-3 evőkanál Peak Peanut Butter
-4 evőkanál szójaszósz
-ízlés szerint koriander

Továbbá:

-2 db sárgarépa
-1 piros kaliforniai paprika
-150 g fagyasztott zöldborsó

Elkészítés

  • Daráld le a csirkét. Egy nagy tálba rakd bele a ledarált csirkét, tojást, zsemlemorzsát, zöldhagymát, csípős paprikát, fokhagymát, gyömbért, sót és borsot. Tiszta kézzel keverd össze és formálj golflabda méretű húsgolyókat.
  • Helyezd egy nagy mély serpenyőt közepesen magas hőfokon, és fújd ki kókuszolajjal vagy Shoprite kalóriamnetes olajsprayvel.  (Azért jó, ha kalóriamentes olajsprayt használsz, mert a húsi nem ragad le, finom vajas ízt ad neki – ellenben már nem viszel be több kalóriát és zsírt -hiszen a receptben a mogyoróvajjal ezt megtettük, ami egészséges, de nyilán moderálni kell a zsírbevitelt, ha nem akarunk hízni.) 
  • Add hozzá a fasírtokat, és barnulásig pirítsd meg minden oldalról, kb. 5-6 percig. Lehet, hogy ezt tételenként kell megtennie, attól függően, hogy hány húsgombóc fér el a serpenyőben anélkül, hogy túlzsúfold őket. Amikor a húsgombóc megbarnult, helyezd át egy tányérra, és tedd félre.
  • Csökkentsd a hőt közepesen alacsony hőmérsékletre, és tedd a kókusztejet, a mogyoróvajat, a szójaszószt ugyanabba a serpenyőbe.
  • Addig keverd, amíg jól össze nem keveredik. Add hozzá sárgarépát, majd tedd vissza a húsgombókat és forrald fel. Fedd le az edényt, csökkentsd a hőt alacsonyra és párold 15 percig.
  • 15 perc múlva vedd le a fedelet, és óvatosan keverd bele a borsót és a piros paprikát. Párold még 5 percig fedetlenül. Tálalhatod Basmati rizzsel, barna rizzsel, quinoával, spirálozott cukkinivel vagy édesburgonyával. Rengeteg szósz lesz, ettől finom! Díszítheted apróra vágott mézes mogyoróval!

Több diétás köret tipp ITT!

csirkemell diétában

száraz csirkemell diétában

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!