Dolce vita! Édes élet!
Tagadhatatlan, hogy az életünkben központi szerepet játszik az evés, azon belül is az édes ízek élvezete! Te is mindenhol ezt hallod, ezt olvasod, ha szóba kerül az egészséges életmód: első lépés, hogy hagyd el a kristálycukrot! De az édes ízt továbbra is annyira imádjuk – arról ugye nem kell teljesen lemondanunk?!
Ismerjük most meg, mennyire összetett „fogalom” maga a cukor, ássuk bele magunkat kicsit jobban a témába, keressük a miérteket, az okokat, hogy tényleg ne ez legyen az, amiből betárazol otthonra…
Mindenhol ott van a cukor?
Talán azért alakult ki az emberekben a „szénhidrát rossz!” (téves) gondolata, mert a szénhidrát glükózra bomlik (egyszerű cukrokra), így azt gondolhatjuk, a szénhidrát „maga a cukor”, ami pedig káros ugyebár. A képlet messze nem ilyen „egyszerű”.
Nem szeretnélek hosszasan untatni, de azt azért érdemes tudni, hogy a különböző szénhidrátok felszívódása és felhasználása különböző, nem minden szénhidrát rossz, ördögtől való, vagy okoz hízást – a dolog ennél sokkal-sokkal összetettebb!
A szénhidrát a legkönnyebben hasznosítható energiaforrás, egy nagyon fontos tápanyag a fehérje és a zsír mellett, a szervezetünknek, agyunknak szüksége van rá! Persze nem mindegy, miből nyerünk energiát!
A szénhidrát formái a cukrok, keményítő és a rostok. Összetételük alapján vannak monoszacharidok (egyszerű cukrok, pl. a glükóz, fruktóz, azaz gyümölcscukor), diszacharidok (pl. szacharóz, vagyis répacukor vagy laktóz, azaz tejcukor) és poliszacharidok (mint pl. a keményítő vagy a glikogén). Mint láthatod, minden szénhidrát cukor egységekből épül fel.
A fő probléma nem magával a cukorral van, ami pár százalékos arányban előfordul például gyümölcsökben is, hanem a hozzáadott cukorról. A feldolgozott cukrot növényekből, mint például cukornád vagy cukorrépából vonják ki. Illetve kémiai módszerekkel laborban is elő lehet őket állítani.
A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni. A tápláléknak nevezett termékeket gyártó cégek ügyesen valamilyen hangzatos név alá rejtik el ugyanazt a hatóanyagot (cukrot).
Ha ezeket az álneveket látod, ne hagyd magad átverni – Cukrok, amik glükózból és fruktózból állnak:
Répacukor
HFCS
Agave
Melasz
Barna cukor
Vajas szirup
Cukornád kristályok
Nádcukor
Karamella
Karob szirup
Kókuszcukor
Kókuszvirágcukor
Datolyacukor/szirup
Gyümölcslé
Gyümölcslé koncentrátum
Glükóz
Méz
Invert cukor
Juharszirup
Glükóztartalmú cukor:
Árpa maláta
Barna rizsszirup
Kukoricaszirup
Dextrin
Dextróz
Etil-maltitol
Malátaszirup
Maltodextrin
Fruktóz tartalmú cukrok:
Kristályos fruktóz
Fruktózpor
Hogy miért soroltam fel neked mindezt? Biztosan Veled is előfordult már, hogy bevásárlásnál végigböngészted bizonyos termékek cimkéjén, milyen összetevőket tartalmaz – és bár elég gyakran a „light” termékeknél kihangsúlyozzák, hogy „nincs benne cukor”, elképzelhető, hogy mégis ott lapul ezek közül valamelyik az összetevők listáján. A cukornak bizony sok beceneve van 🙂
De miért is akkora „ellenség” a cukor?
Talán ott lapul a spájzban a kristálycukor a polcon… tudjuk, hogy káros, tudjuk, hogy egészségtelen – de magyarázzuk meg, mégis miért érdemes inkább távol tartani magad tőle, és meghagyni a boltok polcain?
• Függővé tesz
Kicsit furcsán hangozhat, de a cukor valamilyen szinten függőséget okoz. Érezted már azt, hogy folyton valami édesség után vágyakozol?
Ezzel akkor van baj, ha a vágy nem múlik el, és folyton sóvárgunk – persze legyinthetünk, hogy cukorfüggőség nem létezik, csak egy kis önfegyelem és kontroll kell… de mi van akkor, ha „elvonási tünetek” jelentkeznek, mint szédülés, remegés? Valóban létezik?
Amikor valami cukrosat eszel, boldogsághormon, úgynevezett „dopamin” keletkezik, ez a jó érzés pedig arra sarkall, hogy többet és még többet fogyassz belőle. A leptin hormon pedig ezzel egyidőben kikapcsol, nem jelzi az agynak, hogy „elég, jóllaktál!”, a kalóriaszámláló pedig csak pörög és pörög… a cukros dolgok kalóriadúsak, ráadásul ha épp egy fincsi péksütiről van szó, valószínűleg a zsírt sem sajnálták belőle… cukorban és zsírban gazdag kaják pedig szinte egyenes úton eredményezik, hogy a nap végén több kalóriát fogyasztottál, mint felhasználtál…
Először csak megengeded magadnak egy héten egyszer, aztán hétvégi reggeleken, a végén pedig észrevétlenül minden napra jut belőle, vágyakozol a finom ízek után. Jönnek a kifogások, „most megérdemlem”, vagy most „szomorú vagyok, kicsit feldobom a kedvem”… A történet végét pedig sejtjük…
• Hizlal
De ezt úgyis tudod – a kristálycukor 100 grammja 400 kalória – nyilván nem esel neki nagykanállal és ropogtatod a fogad alatt 🙂 Sok esetben viszont tényleg sokkoló, hogy egy-egy édesség mennyi cukrot tartalmaz, sőt, gyakran még az egészségesnek gondolt alternatívák is! (például ha egy reggeliző pehely „fitneszes”, hogyan kerül 100 gramm mennyiségbe 10 gramm cukor…?)
Fittek vagyunk, sportolunk, nap mint nap arra törekszünk, hogy óvjuk az egészségünket, hogy energikusak legyünk, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy kerüljük a cukrot! Arról nem is beszélve, hogy a szép forma, a csinos alak is kell nekünk, ez ad magabiztosságot, jó közérzetet a mindennapokhoz, egyáltalán nem elhanyagolható szempont ez sem!
Persze nem azt mondom, hogy soha többé ne egyél meg egy péksütit, vagy zserbót, például Karácsonykor, de ha létezik egészséges alternatíva, amitől a derékméretünk se gyarapszik, az édesség iránti vágyunkat is csillapíthatjuk, miért ne cserélnénk?
>Peak-tipp! Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a hozzáadott cukor fogyasztását minimálisra kell csökkenteni – így alap, hogy minden Peak finomság hozzáadott cukor nélkül készül! Bizony, még a wheytellás palacsinta is!
• Beteggé tesz
A rendszeres cukorfogyasztás megemeli az inzulinszintet, hosszabb távon pedig sajnos cukorbetegség is kialakulhat emiatt. Emellett növeli a szív –és érrendszeri betegségek kockázatát, a bélrendszerben is okozhat problémákat, és ha ez még nem lenne elég, a depresszió kialakulásához is „hozzásegíthet”.
Immunrendszeri ártalmak: a sok egyszerű cukor árt az immunrendszerednek. A túlzott cukorfogyasztás korlátozhatja a fehérvérsejtek működését – így blokkolja az immunrendszer megfelelő működését. Nagyon jó védekezés a fertőző járványok idején, ha nem fogyasztunk cukrot tartalmazó táplálékot.
Vérnyomás: A nagy mennyiségű cukor bevitele magas vérnyomáshoz vezet. A cukor ugyanis csökkenti a nitrogén oxid mennyiségét a véráramban. A nitrogén oxid hiányában az erek beszűkülnek, így a vérnyomás megnő.
Májbetegségek: a nagy mennyiségű cukor bevitele a máj elzsírosodásához vezet. A cukor inzulincsúcsot idéz elő, aminek hatására a cukorból képződő zsír a májban rakódik le, amely gyulladást és más betegségeket is okozhat.
Viszlát sütik? NEM!
Akkor HOGYAN ehetsz cukormentes sütiket? Például a fehérjeporokat akár sütikbe is keverheted – a liszt egy részét kiváltva! Például így készíthetsz FULL diétás TIRAMISUT:
Valami édeset, de egészségeset?
Manapság a legnépszerűbb természetes édesítőszerek az eritrit és a stevia – mesterséges társaikkal ellentétben nincs egészségkárosító hatásuk, viszont kalóriamentesek, szuperül beilleszthetők a diétádba! Persze a mértéktartás, mint mindenhol, itt is fontos, nem szabad túltolni ezek fogyasztását sem.
És ha már édesség, finomság… nem csak a szénhidrátok juttatnak boldogsághormonhoz! Mint fontos tápanyagra, zsírokra is szükségünk van! Még szerencse, hogy egészséges zsírokból, krémekből nincs hiány a Peak palettán…Mogyoróvaj, mandulavaj, kesuvaj, pisztáciavaj, gesztenyekrém, Wheytella mogyorókrém, étcsokikrém, kókuszkrém… cukor helyett belőlük kanalazz!
Sokszor könnyű rámondani bizonyos ételekre, hogy „egészségtelen” – az viszont, mint láthatod, tényleg az egyik alappillére az egészséges életmódnak, ha szakítasz a cukorral, és jobb alternatívára cseréled!
Nem kell lemondanod az édes ízről, de ha a nap minden percében és minden étkezésnél valami édességre fáj a fogad, érdemes egy kicsit „leszoktatni” magad és megtalálni az okát a kívánósságnak!
A kedvenc sütijeidet ráadásul most már ihatod is! Somlói galuska, dobostorta vagy épp a zserbó ízű zsírégetős fehérjeporokkal egyszerűen észre sem veszed, hogy diétázol!
cukor hatása
cukor hatása a szervezetre
Referenciák:
https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar#section11
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324854#weight-gain