-+=
Olvasási idő: 2 perc

Jómagam nagyon preferálom a nyers ételeket, akár a nyers desszerteket is. Mivel ezek általában olajos magvakból és aszalványokból készülnek, fogyasztási mennyiségükhöz igencsak nagy önfegyelem szükségeltetik (azok magas szénhidrát és zsírtartalma miatt), de egy-egy falat minden korlátozásért kárpótol, s nem utolsó sorban annyira laktatóak, hogy nem is lehet belőlük igazán sokat enni.

Desszertgolyó

Hozzávalók:

  • dietas-edesseg-csokigolyoaszalványok (datolya, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, áfonya, de lehet akár ananász, pomelo, eper – lényeg, hogy ne cukrozott legyen)
  • olajos magvak, ízlés szerint (dió, mandula, török mogyoró, földimogyoró, pekán dió, stb.), de használhatsz 100%-os mogyoróvajat vagy vegyes olajos magokból készült vajat is
  • egy csipetnyi só
  • esetleg édesítő, de mivel az aszalványok önmagukban is igen édesek, a további ízesítésük nem szükséges
  • fűszerek, aromák (fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, ánizs, karobpor (kakaópor helyett), vaníliaaroma, kókuszreszelék)

Tipp: fehérjepor hozzáadásával még laktatóbbá teheted!

Nyers desszertgolyó

Elkészítés:

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

A magokat nagy teljesítményű aprítón durvára töröd, majd az aszalványokkal együtt ismét ledarálod. Ekkor egy viszonylag homogén masszát kapsz, amit tetszőlegesen fűszerezhetsz.

Formálj belőlük apró gombócokat, de akár rudat is, szaggathatsz belőle korongokat is, de celofánnal bélelt kapcsos formába nyomkodva teheted hűtőbe is, hogy lehűljön, összeálljon. Ha ez utóbbit választod, akkor akár nyers tortát is készíthetsz belőle. (Lsd. később)

Amennyiben nem szeretnéd tovább bonyolítani, akkor a golyócskákat party pálcikára szúrva akár olvasztott, alacsony cukortartalmú csokiba is mártogathatod, vagy meghempergetheted kókuszreszelékbe is.

Helyezd őket egy tálcára és tedd be a hűtőbe, hogy gyorsabban összeálljanak.

Ha szeretnéd ezt az aszalványos-magvas alapot kicsit továbbgondolni, használhatunk reszelt-levéből kicsavart almát fahéjjal és eritrittel édesítve. Halmozd ezt az alap tetejére, és hagyd hűlni.

Tetejére tehetsz avokádóból és karobporból készült masszát, így egyfajta csokiízű krémet kapsz, amely azon túl, hogy ízletes, az avokádó jó zsírjait is tartalmazza.

Ha az avokádós feltétet választod, akkor 2 érett avokádót 2-3 evőkanál karobporral, 2 evőkanál kókuszolajjal és édesítőszerrel elkeversz, ha nem elég édes,tovább ízesítheted. Tegyél még bele egy csipet sót és ízlés szerint aromákat, amelyek íze illik a csokihoz. Turmixgépben alaposan összekevered a hozzávalókat és a már korábban elkészített tortaalapra teszed. Helyezd a fagyasztóba, kb. háromnegyed óra után már fogyasztható is. Gyermekek is biztonsággal ehetik cukrászati készítmények helyett. Nálunk nagy sláger és elkészítésükbe a gyereket is be lehet vonni.

sutemeny-sutes-nelkul-dietas-torta

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.