Egy jó saláta a diétád alappillére lehet. Egészséges, alacsony kalóriatartalmú, rostokban, vitaminokban gazdag fogás – azonban valljuk be, elég könnyű ráunni. Ha szeretnél kitörni a jégsaláta-uborka-paradicsom-csirkemell körforgásból, ezt a pár tippet érdemes kipróbálnod.
1.Dobd fel tojással: egy szeletelt kemény tojás a hideg salátádra, vagy egy frissen készített lágytojás bármilyen meleg salátába színt visz. Többé-kevésbé szó szerint 🙂
2.Adj hozzá egy kis egészséges zsírt: egy fél avokádó (csak 160 kalória), egy kis kecskesajt, vagy akár egy pici bacon – hát nem hangzik istenien? Locsolj rá egy kis MCT olajat, ami ráadásul az anyagcserédre is jó hatással lesz. Ezek a dolgok nem csak rettentő finomak, de egy reggeli salátához adva még segítenek is felébreszteni az agyadat, valamint délig tartó teltségérzetet adnak!
Miért eheted bátran a Peak MCT olajat diétában?
Az MCT (medium-chain-triglycerides) népszerűsége a sportberkekben azért növekszik, mert energiaként használja fel a szervezeted. A zsírszöveteid mennyiségét egyáltalán nem képesek növelni, bármennyit is fogyasztasz belőlük. Nem haladnak át a májad anyagcsere folyamatain, ezért nagyon gyorsan a szervezeted rendelkezésére állnak, mellyel így jobb fizikai teljesítményt tudsz elérni.
Mi ez a legfinomabb olaj tehát ahhoz, hogy zsírt égess?
- ezek a zsírsavak, azaz az MCT olaj, finom ízű. Bármilyen ételhez felhasználhatod, nem kell száraz csirkemellel sanyargatnod magad.
- nem kínoz az éhség. Ha betartod a diétádat, előbb utóbb jelentkezni fog az éhségérzet. Ha MCT olajjal készíted el a salátádat, ez jelentősen el fogja venni az étvágyad.
- energikus maradsz. Az MCT energiát szolgáltat a további fizikai aktivitásodhoz.
- az el nem használódott MCT változás nélkül távozik a szervezetedből. Nem tudod úgy adagolni, hogy elhízz.
De a legnagyobb előnyét még nem mondtam! Az MCT fogyasztásakor nyilvánvalóan kalóriákat juttatsz a testedbe. A jó hír azonban az, hogy több kalóriát égetsz el a megnövekedett fizikai aktivitásoddal és a felpörgetett anyagcseréddel, mint MCT nélkül.
3.Variáld a zöld dolgokat: nem csak a jégsaláta és az uborka adhatja a salátád zöld alapját. Próbálj ki új zöldségeket: spenót, arugula, madársaláta, káposzta, reszelt kelbimbó, brokkoli… Keverheted is ezeket, kísérletezhetsz különböző kombinációkkal, hogy még egészségesebb fogást kapj.
4.Ismered a sörélesztőpelyhet? Ő az új vegán sajtod! A sörélesztő igazából egy gombaféle, melyet – ahogy a neve is utal rá – alapvetően a sörgyártás során használnak, így kapcsolódik a sörhöz. Azonban abban különbözik a többi élesztőfélétől, hogy nemes alapanyagokon, komlón, vagy malátán tenyésztik, hőkezelik.
Közismert, hogy a csírázó magvak extrém koncentrációban tartalmazzák a tápanyagokat, főként különféle fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Mivel a sörélesztő gombák ilyen értékes táptalajon nevelkednek érthető, hogy semmi máshoz nem hasonlító tulajdonságokkal bírnak.
A hagyományos élesztővel szemben nem alkalmas kelesztésre, de mivel kiváló növényi fehérjeforrás, és magas a B vitamin tartalma, népszerű táplálkozási kiegészítő a vegán életmódot folytatók körében. Krémes, diós-sajtos íze miatt sokan a sajtot helyettesítik vele.
5.Ne feledkezz meg a maradékokról sem: Mi volta vacsora tegnap? Van-e még a hűtőben egy kis sült zöldség, arra várva, hogy a salátád része legyen? Mi a helyzet egy kis csirkével? Melegítsd meg, szeleteld fel, és dobd be a mixbe.
6.Mindenkinek jár egy kis ropogtatás: adj egy kis tartást a salátádnak! Diófélékkel, magokkal remekül fel lehet turbózni a saláta-élményt.
Adj 100%-os Peak magvajakat a salátádba! A mogyivaj, mandula vagy kesuvaj natúr ízű, így simán lehet sós ételekhez társítani! Ezek egészséges zsírok, melyek laktatóbbá és ízletesebbé teszik a salátádat – és nem egy “szinte nem ettem semmit” érzettel kapargatod össze a maradékot a tányér széléről.
7.Gyümölcsöt bele: egy pár szem eper, áfonya, vagy éppen málna; egy kis szeletelt ananász, zöld alma, grapefruit… ezek mind új ízvilágot vihetnek a salátádba, ami így még vitamindúsabb is lesz!
Ezek után nem tudod hol is kezd?! Akkor végére pedig egy finom és gyors salátaötlet
Hozzávalók 4 adag salátához:
- 125 g rukkola
- fél fej jégsaláta
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 50 g kígyóuborka
- 1 db sárgarépa
- 1 db retek
- 1 db kisebb újhagyma
Hozzávalók az öntethez:
- 0,5 dl Peak MCT olaj
- 3 teáskanál balzsamecet
- 25 ml szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- oregano ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- só, ha a szójaszósztól nem elég sós, bár nekem nem hiányzott
Elkészítése:
1. A jégsalátát tépkedjük bele egy nagyobb tálba, rakjuk hozzá a rukkolát.
2. A zöldségeket ízlés szerint daraboljuk össze, és adjuk hozzá a salátához. Jól forgassuk át.
3. Az öntett hozzávalóit keverjük össze egy külön edényben.
4. Ha egyből fogyasztjuk, akkor nyugodtan öntsük a salátára az öntetet, ha fokozatosan ennénk inkább, mert pl. túl sok a saláta, akkor jobb, ha mindenki a maga kis tányérkájába adja hozzá az öntetet. Külön-külön tárolva hosszabb ideig elállnak a hűtőben.
saláta tippek
saláta tippek diétához