-+=
Olvasási idő: 2 perc

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, nem biztos, hogy fogynunk is kell, ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan mi is a célunk, és ehhez mire is van szükségünk.

Az első és legfontosabb: az életmód az, ami egészséges, nem a diéta. A diétával, kúrával, böjttel szemben az életmód nem időszakos, hanem egy állandó többé-kevésbé tartható gondolkodás- és viselkedésforma. Ebbe beletartozik a helyes táplálkozás, a mozgás, a megfelelő alvás, még a lelki egészségünk is! A diéta, kúra, böjt ezzel szemben időszakos, mindig valamilyen cél eléréséig végezzük: „lefogyni x kg-ot”; „megnövelni az izomtömegünket, x kg-mal”, „megállítani és visszafordítani a gyulladási folyamatokat a szervezetünkben”.

Vannak azonban olyan alapvető igazságok, amiket mindig alkalmazhatunk:

1. Az alapvető makrotápanyagok a szénhidrátok, a zsírok-olajok és a fehérje. Ha egy étrend, tartósan és teljesen kizár egy alapvető makrotápanyag csoportot az nem feltétlen lesz hosszútávon egészséges. Ezt nevezzük minőségi éhezésnek.

2. Nincsenek rossz ételek. Már Paracelsus is megmondta, hogy dózis teszi a mérget. Mindig a mennyiség és a rendszeresség a fontos.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

3. Mégis, mindenki számára egyszerűbb, ha kizárjuk azokat a kémiai anyagokat, amelyek egyéni toleranciától függően már nagyon kicsi mennyiségben is károsak lehetnek. Ilyenek az ízfokozók, tartósítószerek, mesterséges aromák és színezékek, a transzzsírok.

4. Nagy mennyiségben a túl sok feldogozott és finomított élelmiszer nem előnyös az emésztésünk és az egészségünk számára.

5. Az izmok fehérjékből, illetve azok építőköveiből, aminosavakból állnak, ezért a tartósan fehérjeszegény diéta izomvesztéshez vezet.

6. Mindenkinek van egy alapanyagcseréje (egy olyan minimális kalóriaigény, amely az egy helyben csukott szemmel való fekvéshez szükséges), ha valaki tartósan ennél kevesebbet eszik, azt a szervezet (mennyiségi) éhezésnek fogja fel. Ez függ nemtől, kortól és súlytól is.

7. A mikrotápanyagok (nyomelemek és vitaminok) elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy rendszeres fizikai terhelés (sport), szellemi terhelés (munka), betegség vagy kóros egészségügyi állapot esetén megnövekedhet a mikrotápanyag igényünk.

8. Nem vagyunk egyformák. Különböző dominanciájú anyagcserék vannak (zsír, fehérje, szénhidrát, illetve egyensúlyi típus), amit még a hormonrendszerünk dominanciája is befolyásol. A genetikai sajátosságaink mellett ez életmódtól és életkortól függően is változhat. Sőt, még napi ciklusa is van!

9. Az időszakos korlátozásoknál sokkal eredményesebb a szokások megváltoztatása. Törekedjünk az apró lépésekben való változásra, hiszen amikor állandóan „lemondást” érzünk, akkor a pszichés vágyakból fakadóan az az életmód nem lesz számunkra tartható.

10. Mindig differenciáljunk az egészség, az izmosság és a vékonyság nem egymás szinonimái. Törekedjünk arra, hogy önmagunk jobb változatát hozzuk létre, ahelyett, hogy valaki mást próbálnánk utánozni.


diéta

igazságok diétáról

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4336914/
https://www.cnpp.usda.gov/sites/default/files/usda_food_patterns/EstimatedCalorieNeedsPerDayTable.pdf
http://vitals.lifehacker.com/count-macronutrients- instead-of- calories-for- better-die-1706873465

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.