-+=
Olvasási idő: 2 percKelt tésztás kísérletezéseim során édes sütikkel is próbálkoztam. Ennek eredménye a szénhidrát-csökkentett, fehérjében gazdag finom kakaós csiga.
Kakaós csiga
Lássuk, mire lesz szükséged a finomságokhoz:
- 150 g liszt: lehet zabpehelyliszt, vagy szénhidrát-csökkentett sütőliszt, vagy ezek tetszőleges arányú keveréke
- 50 g vaníliás sűrű állagú fehérjepor (Protein 85-öt használtam)
- 30 g búzasikér
- 150 g ricotta, krémes túró, vagy light sajtkrém
- 15-20 g friss élesztő
- 10 g kókuszzsír
- 1 tk. méz
- édesítő ízlés szerint
- kb. 1 dl víz
- töltelék: csigába 10-20 g natúr kakaópor + édesítő, és/vagy csokis fehérjepor 1-2 ek. vízzel kikeverve, buktába cukormentes lekvár
Diétás kakaós csiga
Nincs más hátra, mint összeállítani az alakbarát kakaós csigáidat!
Az élesztőt oldd fel 0.5-1 dl langyos vízben, majd keverj hozzá 1 tk. mézet, vagy cukrot. Ez kb. 5 g, ami belefér, mert egy sütire még csak 1 g se fog jutni, és nem is neked, hanem az élesztőgombáknak kell megenniük. Nélküle sokkal kevésbé fog kelne meg a tésztád, tömörebb, kisebb csigákat kapnál.
Keverd hozzá a sikért, a kókuszzsírt és a ricottát vagy túrót. A ricotta azért jó, mert savóból készült, a savó pedig jobbá teszik a pékáruk tésztájának állagát.
Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!
Végül add hozzá a lisztet, a fehérjeport, az édesítőt és gyúrj belőle tésztát. Ha túl ragacsos, kell még egy kis liszt, ha nem áll össze, egy pici víz, de vigyázz vele, egyszerre csak 1 evőkanálnyit adj hozzá, különben túl sok lehet!
Tedd a tésztagombócot egy tálba, takard le, és meleg helyen hagyd 1 órán át kelni.
Utána gyúrd át, majd attól függően, hogy csigákat, vagy buktákat, esetleg mindkettőt készítesz a következőket kell tenned:
Csigákhoz a tészta felét sodord ki vékonyra, majd kend meg kevés vízzel kikevert édesítős kakaóporral és tekerd fel. Akár a tészta másik felét is rátekerheted erre a tekercsre kisodorva, töltelékkel megkenve. Így szép nagy csigákat kapsz, ha külön tekered fel, akkor sok picit. A tekercset vágd fel kb. 2 cm széles szeletekre.
Tipp: Ha buktát szeretnél készíteni, akkor sodord ki a tészta egy részét vékonyra, majd vágd egynelő téglalapokra. Mindegyikre tegyék egy-egy teáskanálnyi cukormentes lekvárt, majd tekerd fel őket és hajtsd be a szélüket.
Tedd a kész csigákat/buktákat sütőlapra és hagyd őket további fél órát kelni.
Ha megnőttek, tedd őket a sütőbe, amit állíts 180 °C-ra. Amíg a sütő melegszik, tovább tud kelni a tészta. Kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sülnek.
Melegen is nagyon finomak, de frissen kihűlve is jók. Ha már pár naposak érdemes őket fogyasztás előtt pár másodpercre mikróba tenni és átmelegíteni. Így olyanon lesznek, mint új korukban. 😉
Jó étvágyat!
Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.