Karácsonyi mézeskalács diétásan, hogy az ünnepek ne a plusz kilókról szóljanak!

Karácsony nem múlhat el mézeskalács nélkül! Ez az a süti, aminek készítési folyamata biztosan meghozza bármilyen ünnepi hangulatban szegény ember kedvét is. Íme egy diétás változata a fűszeres kis finomságoknak, hogy ez a Karácsony ne a plusz kilókról szóljon!

Mézeskalács

Hozzávalók:

Diétás mézeskalács recept

Elkészítése: 

Először keverd össze a száraz összetevőket (liszt, fűszerek, sütőpor, fehérjepor).

Add hozzá a zsiradékot, tojást, valamint a tejet és édesítőt. Mivel a fehérjeporok állaga eltérő, ezért lehet, hogy javítanod kell még az állagán egy kis plusz liszt/fehérjepor hozzáadásával.

Gyúrd egy könnyen nyújtható tésztává és pihentesd hűtőben egy órát.

Egy nyújtódeszkán nyújtsd ki a tésztát vékonyra, majd tetszőleges formával szaggasd ki őket. Lehet ez karácsonyfa, csengő, mézeskalács emberke vagy amit csak szeretnél.

Mézeskalács díszítésére a legjobban bevált mód a tömény cukros tojásfehérje hab, viszont mi most azt jobb, ha mellőzzük. Cukor nélkül sajnos a tojásfehérje nem keményedik meg, ezért egy kicsit rögtönöztünk kell. 4-5 tojásfehérjét verj fel édesítővel és adj hozzá egy kis fehérjeport. Színezék hozzáadásával tovább fokozhatod a látvány. Ebben az állapotban még a sütés előtt álló tésztát díszítsd fel vele.

Különböző magvak, mint mandula, dió, mogyoró is nagyon hasznosak, hogy egészséges alapanyagokkal szépítsd a sütiket. Használhatsz akár aszalt gyümölcsöt is vagy egyszerűen szórd meg eritrittel.

Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben süsd őket 8-10 percig. Vigyázz, mert nagyon hamar megég, ha túlsütöd nagyon ki fog száradni.

Remélem sikerült egy kicsit ráhangolódnod a Karácsonyra!

dietas_mezes_kalacs_recept

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projekt vezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Karácsonyi mézeskalács diétásan, hogy az ünnepek ne a plusz kilókról szóljanak!
4 szavazat, 4.50 átl. szavazat (89% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

11 hozzászólás

  • Nagy Edit szerint:

    Tetszik a recept es nagyon gusztak a mezeskalacsok, azt szeretnem kerdezni, hogy a feherjepor helyettesitheto valamivel? Koszi szepen☺

    • csilla csilla szerint:

      Persze Edit, nyugodtan használhatsz helyette akár több mandulalisztet, illetve tönkölylisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet, hogy kicsit javítsd az állagán. Fele-fele arányban oszd el.

  • judit szerint:

    Kedves Csilla!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy te kipróbáltad -e ezt a receptet. Szerintem a tisztán mandulalisztből és egy kevés fehèrjeporból álló tészta sosem lesz könnyen nyújtható, morzsálódni fog, szakadni és darabokra szétesni. Megsütöttem viszont 150 g mandulalisztből és 160 g tk. tönkölylisztből (így jön ki kb. fele-fele arányban a receptben megadott liszt+fehérjepor mennyiség) és így már nyújtható -bár picit nehezebben, mint a hagyományos tészta – és szaggatható. Köszönöm az alapötletet! 🙂

    • csilla csilla szerint:

      Szia Judit! Igen, nekem sikerült a tészta, de ez persze függ a fehérjepor típusától, mennyi vizet vesz fel. Lehet az arányokkal játszani, ha nagyon száraz, picivel több kókuszolaj és tej mehet bele.:)

      • judit szerint:

        Kedves Csilla! Nem tudom a fehérjepor hogyan viselkedik egy tésztában, még sosem próbáltam. Az viszont biztos, hogy ha valaki mandulaliszttel helyettesíti ebben a receptben, akkor nem fog nyújtható tésztát kapni, sőt akkor sem, ha tönkölyliszttel vagy más búzaliszttel helyettesíti. Egyszerűen kevés a 250 g mandulaliszthez a 60 g. Ezt azért szerintem vegye figyelembe mindenki, aki el szeretné készíteni ezt a “mézeskalácsot”! Csak egy jótanács! Örömteli várakozást és készülődést kívánok mindenkinek! 🙂

        • csilla csilla szerint:

          Nagyon köszi Judit a jó tanácsot, tényleg játszadozni kell a lisztekkel, mert teljesen másképp viselkednek, mint a fehérjeporok. Jó hangolódást az ünnepekre!:)

  • Licskai Zsófia szerint:

    Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy a mandulaliszt helyettesíthető kókuszliszttel? 🙂 és ha igen, így változnak az arányok esetleg? 🙂 előre is köszi!

    • csilla csilla szerint:

      Helyettesítheted, de ki kell tapasztalnod, hogyan viselkedik így a tészta. A kókuszliszt több nedvességet köt meg, szerintem próbáld valamilyen más liszttel keverni, vagy próbáld ki kisebb mennyiséggel.

      • Licskai Zsófia szerint:

        Kókuszliszttel nem sikerült 🙁 finom nagyon az íze de a tésztát nem lehet formázni egyáltalán 🙁 majd kipróbálom mással 🙂

        • csilla csilla szerint:

          Sajnálom Zsófi, azt viszont más nevében is megköszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat!;)

Karácsonyi mézeskalács diétásan, hogy az ünnepek ne a plusz kilókról szóljanak!
4 szavazat, 4.50 átl. szavazat (89% pont)
4800
Diétás főzőcske, Édességek
, ,