Karácsony a szeretet ünnepe. Család, találkozások nagy beszélgetések a megrakott asztal mellett. Hogy ne kelljen lemondanunk semmiről, de az alakunk se bánja a sok eszem-iszom dínom-dánomot, adunk pár Tippet:
1. Okosan a nyalánkságokkal!
Mindig válasszuk az egészséges alternatívákat: szaloncukor helyett itt az új Peak Dietellával töltött szaloncukor! Ez olyan finom, hogy senki meg nem gyanúsítaná azzal, hogy emellett még egészséges is! Csokoládé helyett fehérje szelet, forrócsokipor helyett egy kis rumos-csokis Slim Secret Protein meleg mandulatejben elkeverve!
2. Alapanyag csere!
Amikor sütünk-főzünk érdemesebb az egészségesebb, esetleg kevesebb szénhidrátot tartalmazó alapanyagokat használni. Használjunk energia mentes édesítőszert a cukor helyett (-400 kalória 10 dekagrammonként), használjunk teljes kiőrlésű liszteket, amelyeknek jóval alacsonyabb a GI (glikémiás indexe).
Adjunk a süteményekhez természetes rostokat, amelyek növelik a tömegét, úgy hogy csak kevés felszívódó kalóriát tartalmaznak. Ilyen rostforrás a bambuszrost (liszt), útifűmaghéj(liszt), a különböző zöldség és gyümölcspürék. Nagyszerűen működik süteményekben a reszelt cukkini, cékla, sütőtök, vagy bármilyen rostosabb gyümölcs.
A liszt egy része mellett használhatunk fehérje porokat, amivel még jobban javítható a makrotápanyag arány! Fontos felhívnom a figyelmeteket, hogy nem csak az édességeket, de a sós ételek fehérje tartalma is könnyen növelhető ízesítetlen Vegan fehérjeporral!
ÉS!! Most még IDE KATTINTVA egy ajándék receptkönyvvel is támogatunk!
3. Fűszerekkel ízesíts!
Használj sok csillit, fahéjat, kardamont, szegfűszeget, szerecsendiót és szárított zöldfűszereket, mert ezek nem csak finomak, hanem az anyagcsere egészséges működését és az emésztést is támogatják. Felejtsd el a kész szószokat, saláta önteteket, drippeket és más ízesítőket! Használj helyettük MCT olajat, gyümölcs- vagy borecetet!
4. Nyugodtan a sós finomságokkal!
Szerencsére a magyar konyha ünnepi ételei között, számos finom hús és halétel szerepel, amiket picike változtatásokkal teljesen alakbaráttá lehet tenni! Miért ne készülhetne például a töltött káposzta pulyka darálthúsból? Így nem csak sok kalóriát megspórolunk, de a gyomrunkat sem terheli annyira.
A halászlé az egyik legjobb és kalória szegény leves a hagyományosan készült levesek közül. Főzzünk bele tészta helyett valami fehérhúsú magyar halat (mint amilyen a fogas, a busa), amivel nem csak a diétánkat, hanem a fenntartható magyar halgazdaságokat is támogatjuk! A nagy karácsonyi vacsorára, pedig a jóféle sülthús mellé miért ne készülhetne valami meleg saláta vagy szénhidrát mentes köret?
5. Vigyázz a folyékony kalóriákkal!
A méz habár igen egészséges igen kalória dús, így ha mindenképpen édesített teát szeretnél inni, ügyelj, hogy kalória mentes édesítőszert válassz! A forralt bornak vagy a puncsnak sem kell répacukrot tartalmaznia, sőt készülhet száraz borból is! Az aszú helyett hasonlóan ünnepi egy pohár brut pezsgő (összehasonlításként: aszú- 12 g cukor/ deciliter; brut pezsgő: 0,3 g/deciliter).
A gyümölcslevek helyett válassz igazi friss gyümölcsöket és az asztalnál támogasd az emésztésed egy nagy pohár prebiotikus BCAA-val!
Látjátok nem olyan nehéz ez! Ha pedig úgy érzitek, hogy nem bírtok ellenállni a csábításnak a HCA, a Carnitine és a Pyruvat jó szolgálatot tehet, hogy a nassolósabb hónap ne látszódjon meg a fenekünkön is!
Bónusz TIPP!!! Reform zserbó Ivettől!
Egy könnyű krémlevessel még nem is bűn ebédre egy-két szelet…:) Talán nem is baj, ha egyszer-egyszer tényleg jól tudunk lakni olyan dolgokkal, amiket IGAZÁN szeretünk. Főleg, ha ezt valamilyen ünnep alkalmával a családunkkal együtt tesszük. Ezért készült el ez az egészséges zserbó recept, ami tele van lassú felszívódású szénhidrátokkal és jó zsírokkal. Nem csak ízileg, hanem kémiailag is egy igazi boldogsághormon bomba.
Aki nagyon odafigyel a vonalaira, az javaslom, hogy használjon a tésztába a kókuszzsír helyett joghurtot, a mandula mennyiséget felezze le, és megpirítva rakja a süteménybe (mivel ekkor sokkal intenzívebb az íze) és esetleg a csokibevonat helyett használjon por eritrit szórást (bár azzal már nem lesz teljesen ugyanaz az élmény).
A tésztához
– 300 g teljes kiőrlésű liszt
– 1 csipet só
– 100 g kókuszzsír
– 150 ml meleg víz
– 1 evőkanál eritrit
– 30 g élesztő
– 1 csomag sütőpor
– 1 kávéskanál cukor
– 2 db tojássárgája
– 100 g Slim Secret ír krémlikőr fehérjepor
– 1 vaniliaaroma
– 1 teáskanál őrölt fahéj
– 1 evőkanál útifűmaghéj
A töltelékhez
– 2 csomag (400 g) darált mandula
– 50 g eritrit
– Cukor mentes sárgabarack lekvár
A csokimázhoz
– 2 tábla étcsokoládé (200 g)
– MTC olaj (1 teáskanál)/50 g kókuszzsír
Az elkészítése:
- A meleg vizet egy kávéskanál cukrot keverjünk el, ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztet keverjük el a sóval és a fehérje porral, valamint a sütőporral, adjuk hozzá a kockára vágott, hideg margarint, majd gyorsan, de alaposan morzsoljuk el benne. Keverjük bele az útifűmaghéjat.
- Az élesztőt öntsük a lisztes keverékhez, üssük bele a két tojás sárgáját, majd kezdjük el gyúrni, egészen addig, amíg a tészta össze nem áll. (ha kell még langyos vizet adhatunk hozzá) A tésztát osszuk négy egyenlő részre, formázzunk belőlük cipókat, csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Töltése:
- Vágjunk ki két, a tepsi méretének megfelelő sütőpapírlapot. Vegyünk ki egy adag tésztát, tegyük rá az egyik levágott sütőpapírra, majd nyújtsuk kicsivel nagyobbra, mint a papír, a lelógó széleket pedig vágjuk le. A sütőpapírral lefelé fordítva fektessük a tepsi aljára.
- A mandulát keverjük össze az eritrittel. Kenjük meg a tésztát a baracklekvár egyharmadával, szórjuk rá a mandulának szintén az egyharmadát.
- Vegyük ki a következő tésztalapot, a korábbiak szerint nyújtsuk ki a másik sütőpapíron, és vágjuk le a széleit. Ezt most sütőpapírral felfelé fordítsuk a tepsibe, majd óvatosan húzzuk le róla. Jöhet a lekvár és a mandula újabb egyharmada a tésztára. Ismételjük meg ugyanezt a következő adag tésztával is, tegyük rá a maradék tölteléket, majd az egészet fedjük be az utolsó tésztalappal.
- A mandulára a rétegek közé szórhatunk apróra tört étcsokoládét vagy Dietella pöttyöket.
- A tésztát szurkáljuk meg, de ne csak a felső réteget, hanem az egészet az aljáig, ehhez a legjobb a hústű. 175 fokra melegítsük elő a sütőt, tegyük be a tésztát 30-35 percre, amíg a teteje barnulni nem kezd. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni! Tortaformában 25-30 perc is elég.
A csokimázhoz:
- Tegyük hőálló tálba az apróra tört csokoládét és az olajat/kókuszzsírt, majd vízgőz felett, alacsony fokozaton az egész keveréket olvasszuk fel.
- Amikor még langyos a tészta, öntsük rá a csokimázat, és egyenletesen kenjük el rajta. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni a zserbót, majd szeletelhetjük és tálalhatjuk is.