Az édesburgonya őrület elindult az interneten, és megjelent hozzá egy érdekes Peak termék is, amiből akár pogácsa is készíthető.
Mivel a főzőtudományunk összeadva Kornélával is közelít a NULLÁHOZ, a Peak teljes vezetőségében úgy tűnik, mindent megteszünk, hogy amit nem szeretünk, ne is kelljen csinálnunk. Ezért készült a Peak Édesburgonya Por!
Mindez jelenleg lényegtelen, de azt garantálom, hogy az édesburgonyával gyakran fogsz találkozni, bárhol keresel étrendeket, vagy recepteket magadnak. Kornél NBA-ban játszott, élsportolóként mindenféle étkezési módszert átfuttatott a testén, de ő sem ismerte ezt az ételt.
A normál burgonya és az édesburgonya között nincs hatalmas különbség, és mindkettő megfér a diétában, ha 3 alapelvet betartasz:
– nem mindegy hogy készíted el! Ha olajban sütöd ki őket, akkor már nem javaslom a fogyasztásukat.
– ügyelj a mennyiségre! Ez nem csak a krumpli, hanem minden étel esetén így van. Nincs semmi, amiből a túl sok, jót tenne a szervezetednek. Hogy mennyi a túl sok, azt Te tudod egyedül.
– számít, hogy mit eszel még hozzá! Nyilvánvaló, hogy a tepsiben sült verziók egészségesek, de ha mellette kenyérrel köríted, akkor most mit mondjak….
Mit akarnak a fitnesz guruk az édesburtól mégis?
Az édesburgonya A vitamin tartalma igen szép, és a napi szükségletednek több mint 400%-át, már egy közepes méretű buriból beszerezheted. A rost- és káliumtartalma is kimagasló.
Több benne a természetes cukor, mint a hagyományos burgonyában, de a fenti értékes tápanyagokkal, komolyabban oda tudja tenni magát az egészségedért.
Kétféle édesburgonya létezik, van egy keményebb húsú és a másik, ami valamivel puhább. Amikor édesburgonyát termesztettek az amerikai kontinensen, az afrikai rabszolgák yam-ként nevezték ezeket a gumós zöldségeket, mert nagyon hasonlítottak az Afrikában őshonos yam gyökérhez. A kettő nem keverendő össze egymással.
Mit tud még az édesburi?
Rengeteg tanulmány azt írja, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és az idő előtti elhalálozás kockázatát. Mi van még?
Cukorbetegség?
Az édesburgonya alacsony glikémiás indexű, és egy közelmúltban végzett kutatás azt mutatja, hogy egyensúlyba hozza a vércukorszintet és kezeli az inzulinrezisztenciát. Az édesburgonya rostjai igen jelentősek a szervezeted számára.
A magas rosttartalmú étrendet fogyasztó 1-es típusú cukorbetegek alacsonyabb vércukorszintet mutatnak, és a 2-es típusú cukorbetegeknél is javulhat a vércukorszint, valamint az inzulinszint. Egy közepes édesburgonya körülbelül 6 gramm rostot szállít a szervezetednek.
Az amerikaiak irányelvek alapján, átlagosan 30-38 gramm rostot kellene betolnod. A nagy többség nem közelíti meg ezt az értéket, azaz az édesburi magas rosttartalma az egyik ok, ami miatt rászálltunk.
Vérnyomás?
Az alacsony nátrium bevitel fenntartása elengedhetetlen a vérnyomás csökkentéséhez, bár a káliumfelvétel növelése ugyanilyen fontos lehet. A National Health and Nutrition Examination Survey szerint az amerikai felnőttek kevesebb, mint 2% -a tesz eleget a napi 4 700 mg-os káliumjavaslatnak. Egy közepesédesburgonya ebből az ásványból, körülbelül 542 milligrammot tartalmaz.
Rák betegségek?
A fiatalabb férfiak körében a béta-karotinban gazdag táplálkozás védő szerepet játszhat a prosztatarák ellen, a Harvard School of Public Health táplálkozási tanszékének tanulmánya szerint. A béta-karotinról is kimutatták, hogy fordított összefüggésben van a vastagbélrák kialakulásával kapcsolatban. Tehát segíthet a megelőzésben. Béta-karotinban erős az édesburi! 🙂
Emésztés?
A magas rosttartalom miatt, az édesburgonya segít a székrekedés megelőzésében és az egészséges emésztőrendszer elősegítésében.
Immunitás és gyulladások?
Az olyan ételek, mint az édesburgonya is, amelyek mind C-vitaminban, mind béta-karotinban gazdagok egyszerre, fokozzák az immunrendszered működését. A kolin szintén nagyon fontos és sokoldalú tápanyag az édesburgonyában, amely segít az alvásban, az izmok mozgásában, a tanulásban és a penge memóriában. Ez az anyag csökkenti a krónikus gyulladásokat is a testedben. A Journal of Medicinal Food által közzétett tanulmányban a lila édesburgonya kivonata hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Melyik buri elég jó a polcon?
Ne vegyél olyan édesburgonyát, aminek puha vagy ráncos a külseje, netán repedésekkel vagy foltokkal van tele, mert ezek már egészen biztosan öregek. Hűvös, száraz helyen 3-5 hétig is eláll.
Sütve hozza ki a természetes ízét, ez az egyik legjobb megoldás az elkészítésére. Az édesburgonyának természetesen édes és krémes íze van, ami igazán különlegessé teszi. Ha egy kis fűszert adsz hozzá extra kalóriák nélkül, próbáld ki a fahéjat, a köményt vagy a curryport.
Az édesburgonya elkészítésének leggyorsabb módja a mikrohullámú sütőben való elkészítés. Egy kis olívaolajjal vagy zsírszegény natúr görög joghurttal nagyon finom, és nekem ez a nyerő, mert a rántottán kívül más nem megy. 🙂
Ezért itt az instant Peakes édesburgonyapor, amiből palacsintákat, pürét, hamburgerzsömit, tészta alapokat készíthetsz.
Itt is van hozzá egy finom ebédötlet Csörgő Adritól, fitnesz világbajnoktól: Natúr fűszeres csirkemell, túrós édes burgonyával és kígyóuborkával
A csirkemellet a megszokott módon grillezd, addig vízben főzd puhára az édesburgonyát. Miután kész hámozd meg, nyomkodd szét és keverd hozzá a túrót is. Fűszerezd ízlésvilágodnak megfelelően. Ennyi az egész, jó étvágyat az ebédhez:)
Van ám ennél szebb receptem azt is ide rakom:
Édes burgonyából készült pogácsa puha tésztával!
Édes burgonyás hamburger zsemle!
Édesburgonya
Édesburgonya recept
Referenciák:
Andre, Christelle, et al. Andean potato cultivars (Solanum tuberosum L.) as a source of antioxidant and mineral micronutrients. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 no.2 (2007): 366-378.
Bouis, Howarth and Yassir Islam. Delivering nutrients widely through biofortification: Building on orange sweet potato. International Food Policy Research Institute (IFPRI) Brief 11 (June 2012).
Brown, C.R. Antioxidants in potato. American Journal of Potato Research 82 no.2 (March-April 2005): 163-172.
Burri, Betty J. Evaluating sweet potato as an intervention food to prevent Vitamin A deficiency. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 10 (2011).
Huang, Dong-Jiann, et al. Antioxidant and antiproliferative activities of sweet potato constituents. Bot. Bull. Acad. Sin. 45 (2004): 179-186.
Lachman, J., et al. Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition - a review. Plant, Soil and Environment - UZPI (Nov 2005).
Low, Jan, et al. The introduction of orange-fleshed sweet potato in Mozambican diets: A marginal change to make a major difference. In Diversifying Food and Diets: Using Agricultural Biodiversity to Improve Nutrition and Health. Routledge, 2013: 283-290.
Ooi CP, Loke SC. Sweet potato for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Systematic Reviews 9 (September 2013): CD009128.