Nincs is jobb, mint a szaloncukrot enni a karácsonyfa alatt. Nem tudom, Te mit gondolsz róla, de nekem ez pont annyira hozzátartozik az ünnephez, nélküle valahogy nem lesz teljes. A következőekben hoztam Neked néhány ötletet, hogyan lehet „megpeakelni” ezt az ikonikus édességet, úgy hogy jobban illeszkedjen a diétádba is. Az alábbi variációkat az egész család nyugodt szívvel élvezheti.
1. Verzió: Vaníliás fehérjés szaloncukor (kb. 28 darab)
Hozzávalók:
- 100 g zabpehelyliszt
- 50 g Micellar Casein fehérje (vanília ízű) vagy 50 g Keep Calm kazein madártej vagy sütidarabos
- 10 g kesudióvaj
- vanília aroma
- yíz
- + 81%-s étcsokoládé a bevonathoz (ha nem szereted, bármilyen cukormentes csokit választhatsz hozzá)
Keverjük el a száraz hozzávalókat, majd likőrös pohárból adagolva a vizet és a vanília aromát dolgozzuk ki a masszát kemény, sólisztgyurma állagúra. Formázzunk nagyjából féldiónyi hosszúkás rudakat. Tegyük őket szilikonos sütőlapra vagy frissentartó-fóliával borított felületre.
Amikor kissé megdermedt – kb. 5-10 perc, attól függ mennyire hűvös a konyha, vonjuk be őket olvasztott csokoládéval.
Figyelem: a fenti bevonatot helyettesítheted a Peak Slim Dark étcsokoládé krémjével – ez a krém kb. 25 fok felett lesz folyós, így picit mikrózva simán mártogathatod bele a cukkert – és a hűtőbe visszaszilárdul!
Kalóriatartalma (bevonat nélkül): 20-21 kcal/darab, étcsokoládé bevonattal: 35-40 kcal
2. Verzió: Oreos fehérjés szaloncukor (kb. 12-15 darab)
Hozzávalók:
- 80 g zabpehelyliszt
- 20 g natúr kakaópor (ha valaki édesebben szereti, kicserélheti zabpehelylisztre is)
- 50 g Slim Secret Protein (csokis-süti ízben)
- 10 g Wheytella Csokoládés Mogyorókrém
- víz
- + 81%-s étcsokoládé a bevonathoz (ha nem szereted, bármilyen cukormentes csokit választhatsz hozzá)
Keverjük el a száraz hozzávalókat, majd likőrös pohárból adagolva a vizet, dolgozzuk ki a masszát. Elég puha kissé ragacsos állagú masszát kapunk, de golyókká formázva gyorsan megkeményedik a külseje, utána már nem nehéz vele dolgozni. Formázzunk nagyjából féldiónyi hosszúkás rudakat. Tegyük őket szilikonos sütőlapra vagy frissentartó-fóliával borított felületre.
Amikor kissé megdermedt, jöhet az csokoládés bevonás.
Kalóriatartalma (bevonat nélkül): kb. 50 kcal/darab, étcsokoládé bevonattal: 65-70 kcal/darab
3. Verzió: Kókuszos fehérjés szaloncukor (kb. 25 darab)
Hozzávalók:
- 25 g Whey Selection fehérjepor (például kókuszos ízben)
- 100 g kókuszreszelék
- 25 g zabpehelyliszt
- 30 g Peak cocodream cukormentes kókuszkrém
- +víz
- + 81%-s étcsokoládé a bevonathoz (ha nem szereted, bármilyen cukormentes csokit választhatsz hozzá)
Az előző verziókhoz hasonlóan, először a száraz hozzávalókat keverd el, majd adagolj hozzá annyi vizet, amitől könnyen formázható masszát kapsz. Dermedés után jöhet a „csokiba bugyolálás”.
Kalóriatartalma (bevonat nélkül): 36 kcal/darab, étcsokoládé bevonattal: 50-55 kcal/db
Ezek csak „alapötletek” a variációknak csak a képzeletünk szab határt. Én nagyon szeretem például az epres fehérjeporral és zabpehelyliszttel készült, eperpálinkával nedvesített szaloncukrot is. Persze ez már a felnőtt verzió, gyerekeknek nem kínálnám.
Tipp: Ha nagyon édesszájú vagy, adj pluszban édesítőszert is a masszához, de arra figyelj, hogy folyékony állagú édesítőszer esetén kevesebb vizet fog felvenni a massza!
Remélem, tudtam néhány ötletet adni ahhoz, hogy az idei ünnepek során még jobban ki tudj élvezni minden pillanatot, anélkül, hogy a diétád miatt kéne aggódnod!
VÁRJ CSAK! Nem szeretsz / nincs időd házi szaloncukker gyártásba kezdeni?!
Akkor se búslakodj, mert a Peak Télapó erre is gondolt:) Így legyártotta Ő a diétás és cukormentes szaloncukrot – a fenti két példát követve KÉTFÉLE módon:
— készült egy fehérjés szaloncukor, csokis mogyorókrémes, amiben a híres cukor és laktózmentes Wheytella van töltve!
— aki pedig egy igazán különleges, tradicionális diabetikus szaloncukorra vágyik, annak a nagyi bejglijét idéző mákkrémes szaloncukrot ajánljuk!
Örömteli készülődést kívánunk!
Ez pedig a híres BÖGRÉS ZSERBÓ!