A cukkini mindig a diétázók népszerű konyhatartozéka volt és lesz is… hiszen alacsony kalória tartalma miatt szinte bármikor ehetjük! És bármibe!…
Bizony! Nemcsak amolyan sós-párolt-sűlt zöldségköretként tudod fogyasztani, hanem nagyon könnyen lehet vele sok-sok sós ÉS ÉDES! finomságot is elkészíteni!
Miért teszek cukkinit a sütikbe, tésztákba?
- Az íze teljesen semleges, nem fogod érezni a cukkini ízét. Így édes és sós sütiknek is kiváló tartozéka! 🙂
- Magas a rosttartalma, így a szénhidrát felszívódást tudod lassítani. Bár alapból nem kell gyors felszívódású szénhidrátokat enni agyba-főbe…
- A lisztes-vajas szekcióból kevesebb mennyiség kell az ételhez, ha cukkinit használsz. Vagyis kevesebb a kalória, mégis laktatóbb.
- A cukkininek köszönhetően igazán krémes süteményt kapsz – még hozza plusz zsír nélkül!
- Szinte kalóriamentesen növeled az étel mennyiségét!
- Aki még fittebb recepteket akar az édesítővel és zabliszttel helyettesítse a cukrot és a fehérlisztet!
Ezek után hoztam Nektek két szuper receptet – egy édeset és egy sósat, hogy megmutassam, a cukkini milyen nagyszerűen be tud épülni a kedvenc finomságaink közé!
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Cukkinis brownie – avagy nagyon krémes kakaós fitt süti!
Puha és krémes a belseje, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a klasszikus brownie, mivel vaj helyett cukkini van benne! A cukkini nem érződik benne, és a csokis szín miatt nem is látszik – vagyis aki nem tudja, az el sem hiszi 🙂
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 200 g cukkini (reszelve, kinyomkodva)
- 100 g zabpehelyliszt – ebből 30 g helyettesíthető csokis fehérje porral
- 20 g holland kakaópor csipetnyi só édesítő
- 150 g joghurt
- édesítő ízlés szerint + mogyoró, dió
Ezeket kell összekeverni, és közepes hőfokon 20 percig sütni sütőpapíros vagy szilikonos formában.
A másik nagy kedvencem, aminek nagyon szuper állagot ad a cukkini, az a pizzatészta!
Hozzávalók:
- 150 g cukkini (reszelve, kinyomkodva)
- 1 tojás
- 50 g zabliszt vagy semleges ízű vegan fehérje por
- ízlés szerint só, őrölt bors, pizzafűszer
A hozzávalókat összekeverjük, majd a sütőpapírral kibélelt pizzaformára egyengetjük. 180 fokon 15 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és picit hűlni hagyjuk. Utána lehet rátolni a feltétet, majd újra sütni egy 10 percig!
Visszatesszük a sütőbe még kb. 10-15 percre (amíg a sajt meg nem olvad).