Ebben a receptben nem az éretten is zöldre nemesített paradicsom az alapanyag, hanem a még be nem érett gyümölcs. Ugyanis elkéstem a paradicsom kacsozásával, ezért egy kilónyi zöldparadicsomot kellett levágnom. Nem szeretek pazarolni. Még a Peak-es dobozokat is újrahasznosítom. De szerencsére nagyanyáink hasonlóan gondolkoztak – bár nem a kései kacsozás, hanem a szezon végi, kevéske őszi napfény miatt –, savanyúságot és lekvárt készítettek belőle. Így nyomdokaikba lépve kerestem egy receptet, és egy csuda érdekes, finom lekvár született belőle. Semmi paradicsom íz, inkább valamilyen édes egzotikus gyümölcsre hajaz. Remekül passzol sült húsokhoz, de puffasztott rizsre, kenyérre kenve is nagyon finom! 🙂 Szóval, akinek van pár tő paradicsoma balkonon, erkélyen, kertben vagy akárhol, és ősszel marad zöldparadicsoma, készítse el ezt a receptet, isteni! Akinek nincs, annak meg csak ajánlani tudom, hogy lásson neki, mert ha magunk tápláljuk ételeinket, úgy nem csak a szervezetünk kap értékes táplálékot, hanem a lelkünk is. Nagyon egyszerű és hálás feladat a paradicsom nevelése.
Hozzávalók:
- 1 kg zöldparadicsom
- 1 db alma
- 1 csipet só
- 240 g édesítőszer
- 0,5 db citrom leve és reszelt héja
- 30 g Peak Micellar Casein fehérjepor (vaníliás ízű)
- őrölt fahéj, ízlés szerint (1-2 kávéskanál)
- őrölt szegfűszeg, ízlés szerint (csipetnyi)
Elkészítés:
1. Mossuk meg a paradicsomokat és az almát. Szedjük le a paradicsomok szárait, vágjuk ki az alma magházát. A megmaradt gyümölcshúsokat vágjuk apróra.
2. Az összevágott gyümölcsöket tegyük a tűzre, adjuk hozzá a csipet sót. Főzzük 20 percig.
3. 20 perc után turmixoljuk össze.
4. Rakjuk vissza az így kapott pürét a tűzre. Közepes lángon főzzük tovább, és adjuk hozzá az édesítőszert, citromlevet, citromhéjat, fahéjat és szegfűszeget.
5. Sűrű kevergetés mellett főzzük kb. 1 órán át, majd adjuk hozzá a fehérjét és főzzük további egy órán keresztül, amíg fényes, zselés állagú nem lesz.
6. A kész lekvárt töltsük a már alaposan sterilizált üvegekbe, 5 percre fordítsuk őket fejtetőre, majd állítsuk vissza a talpukra. Végül rakjuk el – kb. egy napra – száraz dunsztba, a lassú hűlés miatt.
Felmerülhet a kérdés, hogy nem mérgező-e? Nem köntörfalazok, van benne két mérgező alkaloid: szolanin és tomatin. De mint minden ételnél, ha betartjuk a mértékletességet, egy egészséges embernek semmi baja se lesz tőle. Elvégre a sárgabarackmagot is megesszük, ami köztudottan ciánglikozidot (amigdalint) tartalmaz, nagy mennyiségben halálos. Vagy ott a csilipaprika, amiben a kapszaicin kis mennyiségben fájdalomcsillapító is lehet, nagy mennyiségben szintén mérgező. Vagy a szerecsendió, ami nagy mennyiségben hallucinációt, görcsöket okoz. És akkor a kávéról még nem is beszéltünk.
De ne felejtkezzünk meg arról, hogy a paradicsom hőkezelés hatására válik lekvárrá, így a benne lévő alkaloidok is a harmadára csökkennek a főzés során. Sok ételünkben van mérgező anyag, csak arról feledkeznek meg az emberek, hogy nem mindegy, mennyi van bennük. Összességében ez a lekvár se mérgezőbb a többi ételünknél. Sokaknál, minden probléma nélkül, a befőttesüveg a mérték, mert annyira szeretik az ízét. 🙂
100 g zöldparadicsom lekvár 67,2 kcal-t, 2,6 g fehérjét, 15 g szénhidrátot és 0,4 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!