Az alábbiakban néhány olyan fűszert szeretnék bemutatni, amelyek jó hatással lehetnek emésztésre, anyagcserére. Főzz velük finoman, és használd ki a jótékony hatásaikat!
Fűszer
Cayenne-bors
A fűszernövények királya. Sokáig dísznövénynek termesztették, mert mérgezőnek hitték. Tulajdonképpen nem borsról, hanem egy csípős, hegyes paprikafajtáról van szó, amelyet megőrölnek. A benne lévő kapszaicinnel több kozmetikai készítményben is találkozhatsz, illetve belsőleg felhasználva a belső szervek működésére, a vérkeringésre és az emésztésre is jótékony hatással van. Külsőleg alkalmazva hatásos cellulitisz elleni illetve zsírégető készítményeket állítanak elő belőle. Ezekkel azért bánj csínján, mert bőrérzékenységtől függően nagyon fájdalmas élményben lehet részed. Érdemes bőrpróbát végezni, és ennek megfelelően hígítva vagy hígítatlanul felkenni nagyobb bőrfelületre. Mivel vízben nem oldódik, ezért lemosásukkor a hideg víz-lúgos szappan kombinációját javaslom.
A kapszaicin kutatások alapján megóvja a DNS-t sok káros anyagtól, de akár a lázat is leviszi, és akár a gyomorfekély ellenszere is lehet, enyhíti a megfázást és fejfájást is. Az keleti gyógyászat a cayenne-i borsot előszeretettel ajánlja az emésztés javítása érdekében, mivel serkenti az emésztést és óvja a gyomor nyálkahártyáját, segíti a tápanyagok felszívódást. Az ezen fűszert tartalmazó étrend segít a hasfájás és a puffadás megelőzésében.
Csillagánizs
Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, étel és ital ízesítésére egyaránt használják. Reumatikus fájdalmak ellen ajánlott, görcsoldó, szélhajtó, étvágyjavító és gyomorerősítő hatást tulajdonítanak neki. Gyakorta fogkrémet és szájvizek összetevője is. Érdekesség, hogy 2005-ben hiánycikk lett a csillagánizsból, mert belőle készítették az influenza elleni gyógyszert.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Anyagcsere gyorsító fűszer
Fahéj
A fahéjban található aldehid segít a vércukor szintentartását. Hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinreakciója. A fahéj elősegíti az élelmiszerek megemésztését. A benne található nyálka- és cseranyagoknak, és illóolajának köszönhetően – amelyet nem javasolt közvetlenül bőrre alkalmazni – pedig a gyomor-béltraktus működését is javítja, de belőle tea is főzhető, ami erős emésztésserkentő hatású, megakadályozza a gázok kialakulását. Antioxidánsok a fahéjban igencsak nagy számban előfordulnak elő, amiért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása régóta bizonyított, egyes kutatások szerint a világ 10 legerősebb antioxidáns élelmiszere közül az egyik. Serkenti az emésztőnedvek termelését, fokozza az anyagcserét, így segíti a diétát. Fokozza a vérkeringést, ezáltal az anyagcserét is, amiért enyhe zsírégető hatással bír. Csípőssége csökkenti a cukor utáni sóvárgást.
Gyömbér
Népi gyógyászatban használják gyógynövényként, de első sorban fűszernövényként ismert. Görcsoldó, szélhajtó tulajdonságai miatt hatással van a gyomorra és a bélrendszerre. Gyulladáscsökkentő hatású, megfázás és hörghurut esetén hatásos. Jó emésztési zavarok csökkentésére, émelygésnél, hányinger megszűntetésére (kismamák előszeretettel eszik a terhesség korai szakaszában, a reggeli rosszullét legyőzésére). Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Egyes vélekedések szerint a gyömbér javítja a memóriát – a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért fogyasztanak tengeribetegség ellen -, nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Hatása gyökerének illóolajában rejlik, csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Érdemes frissen fogyasztani, akár nyári üdítőként is fogyasztani, reszelve, mézzel ízesítve. Intenzív íze miatt érdemes odafigyelni az adagolásra. Túlzó mennyiségben nagyon csípős lehet. Aszalványban is kapható.
Kömény
Népi gyógyászat és az orvoslás is régóta, előszeretettel használja. Elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorol jó hatást. Étvágygerjesztő, szélhajtó, görcsoldó, köményteaként a kisbabák hasfájása esetén is előszeretettel alkalmazzák. Gyors és hatékony megoldás emésztési problémák esetén. A tea bakteriális eredetű, megfázásos betegségekkel szemben is hatékony. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes köményteát fogyasztani.
Köménytea készítése: ½ teáskanál kissé összetört köménymagot 2 dl vízzel forrázd le, 10 percet hagyd állni, szűrd le és fogyasztható hőmérsékletre hűtsd.
Kurkuma
Ayurvédikus ősi gyógyító fűszer. A kurkuma nem csak fűszerként, festékanyagként ismert és kedvelt, gyógynövényként még sokrétűbben felhasználható. Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, láz, fertőzés, ízületi panasz és májbetegség ellen jó, de hatásos hólyagok, sebek gyógyításában is, csupán az érintett bőrfelületre kell szórni. Zsíros ételek utáni enyhíti a gyomrot, csökkenti a gyomorsavtermelést. Jótékony felfúvódás és bélgörcsök esetén. A keleti orvoslásban használják a vérkeringés javítására – gátolja a vérrögök kialakulását, csökkenti a trombózisveszélyt.
Te melyik fűszert alkalmazod előszeretettel a konyhádban?