A puffadás, és a túl gyakori szellentés emésztőrendszeri állapot, amelyet a gyomorban és a vastagbélben képződő gázok okoznak.
Az alábbi anyagok enyhítik a puffadást:
enzimek:
Alfa-Galactosidase segíthet a puffadás megelőzésében. (ez az enzim emészti a legtöbb gázt okozó szénhidrátokat)
mikroorganizmusok:
A Bifidobaktériumok, a Bifidobacteria bulgaricus, és a Lactobacillus acidophilus segíthet a megelőzésben.
ásványok:
A faszén (szénforrás) áztatja a gázokat, és a mérgeket eltávolítja az emésztőcsatornából.
A puffadás kénhiány jele is lehet.
Az alábbi ételek/gyógynövények enyhítik vagy előzik meg a bélgázok keletkezését:
algák:
A Kombu a hüvelyesekkel együtt fogyasztva, csökkenti az étel elfogyasztása utáni puffadást.
gabonafélék:
Az árpa csökkentheti a puffadást.
gyógynövények:
Az ánizsmag, articsóka levél, petrezselyem segíthet.
A balzsam tea, cassia kéreg, kamilla, és a fahéj segíthet.
A gyömbér, csobormenta, borsmenta segíthet.
Fodormenta tea segíthet.
magok:
A köménymag, kapor, grapefruitmag kivonat, segíthet. Seeds
zöldségek:
A zeller, édeskömény segíthet.
Az alábbi anyagok PUFFASZTANAK:
szénhidrátok:
Az agar-agar nagyobb mennyiségben pufaszt.
Az emésztetlen szénhidrátok a vastagbélben gázokat okoznak.
A guargumi nagyobb mennyiségben puffaszt.
A raffinóz (cukorféle az ételekben) puffaszt.
A sztachióz puffaszt. A babban van belőle. (nem emészthető az emberben)
enzimek munkáját akadályozó anyagok:
Proteáz akadélyozó anyagok puffadást okoznak, mert így a fehérjéket nem tudod emészteni.
zsírok:
A túlzott mennyiségű zsír (főképpen a sűtéshez használt olajok/zsírok esetében) az étrendben puffadást okozhat, mert a bélbaktériumok elszaporodnak a bélben.
mikroorganizmusok:
A Blastocystis hominis fertőzés hatására puffadhatsz.
A bélbaktériumaid gázok képződését segítik elő, így mindenképpen lesz ilyen az emberi testben.
ásványok:
A kalcium-karbonát (kréta), kalcium forma puffadást okozhat.
Túl sok, nem organikus klór puffadást okozhat. (csapvíz, uszodai víz)
szerves savak:
A fitinsav puffadást okozhat.
fehérjék:
A fehérjék túlzott mennyiségben puffadást okozhatnak, mert a fehérje tápanyag hatására, a belekben lévő jó baktériumok szaporodnak.
Cukoralkoholok:
A túlzó mennyiségű mannitol, puffadást okozhat.
ÉTELEK:
A tojás puffadást okozhat.
Az alma puffadást okozhat.
A dinnye (főképpen, ha mással eszed) puffadást okozhat.
A búza puffadást okozhat.
A legtöbb hüvelyes puffadást okoz. (borsófélék, lencse, bab)
A brokkoli a kéntartalma miatt puffadást okozhat.
A káposzta puffadást okoz.
A karfiol puffadást okoz.
Az uborka lehet hogy puffadást fog okozni.
A jó sok fokhagyma puffadást okoz.
A zöldbab puffadást okoz.
Az alábbi állapotok/betegségek megléte esetén, a gézképződés lehet az egyik jel:
– Candida albicans túlszaporodás a szervezetben.
– Hipoklorhidria (a hidroklorid sav nem elegendő mennyiésgben képződik) okozhat puffadást.
– A puffadás emésztési zavar jele lehet.
– Az IBS valamilyen fokon felléphetett.
– A SIBO – túl sok baktérium a szervezetben puffadást okozhat.
Az erős puffadás és gázképződés hányinger, nyomásérzést, fájdalmat okozhat.