Amikor diétára fogod magad, elsőként utána nézel azoknak az élelmiszereknek, amelyeknek szerepük lehet a súlycsökkentésedben. Miért olyan népszerű szuperétel a gránátalma?
Gránátalma
A gránátalma (Punica granatum) a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. A gránátalma egy mély bordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. A gránátalma íze nagyban függ az érettségétől: az érettebb példányok leve édeskés, a fiatalabbak savanyúak. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságokkal is rendelkeznek. De mik is pontosan a gránátalma előnyei?
Fontos szerepe van a súlykontrollban!
A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.
Jó hatással van a szív- és érrendszerre
Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket. A gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezen kívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.
Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját
A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, emellett gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.
Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében
A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb anyagai a polifenolok. A gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezen felül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és anti mikrobiális tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Gránátalma diétában
Hogyan fogyaszd a gránátalmát?
A gránátalmából kiváló szörp készíthető, de leve koktélokhoz és desszertekhez is jól illik. Levét kifacsarva és átszűrve, majd vízzel hígítva üdítő ital készíthető belőle.
A savanykás gyümölcshúsából főzött szirupot a Közel-Keleten savanyúsághoz adják. A húsos burokkal együtt megszárított magvak adják a savanyú indiai fűszer, az anardana alapját. Terméseit fagymentes helyen hosszú ideig tárolhatjuk, így hónapokig is eltartható. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.
A vad gránátalma magokat az indiai és a pakisztáni konyha fűszerként használja. A szárított magokat az indiai piacokon lehet beszerezni. Ezek a magok még tartalmazzák a húst is, így a savas chutney-kba és a curry-kbe is belerakják. A szárított magot nagyon sokféleképpen fel lehet használni: salátákba, joghurtokba és fagylaltokban kiváló. Ha igazán ínyenc vagy, étcsokoládéval bevont magot is vásárolhatsz amit desszertekhez és sültekhez is egyaránt kínálhatsz.
A Kaukázusban a gránátalmát jórészt gyümölcsléként fogyasztják, Azerbajdzsánban sült halhoz és kebabhoz kínálják a belőle készült szószt, Törökországban gránátalma mártással locsolják meg a salátákat, és a pácolt húsokat.
Te hogyan fogyasztod?