-+=
Olvasási idő: 4 perc

Szó mi szó, a rostok fogyasztására igenis szüksége van minden embernek, és feltételezem ezzel már Te is tisztában vagy. Kismillió cikk kampányol a rostfogyasztás mellett, így dögunalmas lenne erről megpróbálni újat írni, így nem is teszem.

Mert kis túlzással ma már egy 4-5 éves gyerek is jól tudja, hogy a rost egészséges és ezért kell napi szinten zöldséget, gyümölcsöt enni. 

Mi felnőttek pedig naponta botlunk efféle cikkekbe, ahol csupán a lényeget spórolják ki az egészből, aztán meg jön a fejvakarás, hogy mitől puffadunk és lesz akkora a hasunk akár egy 4 hónapos terhesnek… 

Bizalmat szavazok, hogy Te is lelkes életmódváltóként olvasod e rovatot, így pedig kizártnak tartom, hogy ismeretlen fogalom lenne Számodra a zöldségek okozta puffatag has. Mi nők mégis valamilyen oknál fogva kínosnak érezzük ezt a témát, és inkább jöjjön az Apokalipszis mintsem erről nyíltan beszéljünk.

Marad a sunyiba bevett Espumisan gyöngy, a különféle emésztést javító tabletták és emésztőenzimek sokadalma, amit gyakran úgy kapkodunk befele akár más a TicTac-ot.

Ha pedig elkezdesz személyi edzővel edzeni, aki felírja a csirke-rizs-brokkoli triót, nem fogja mellékelni az esetleges ,,mellékhatások” című cetlikét. Marad az internet keresője, vagy a belenyugvás, hogy ez így van rendjén, legrosszabb esetben pedig feladod az egészet.

De miért van ez? Az egészséges életmód tényleg együtt jár mindezzel? 

Persze, hogy nem! És megint itt jön képbe a hiányzó láncszem, azaz a kellő információ hiány.
Két javaslatom van, de előbb nézzük nagy körvonalban a rostok hova sorolását, hiszen már mindent tudsz…:-)

A rostokat 2 csoportba soroljuk:

Vízben oldódó: ezek a rostok felszívják és megtartják a vizet, így zselé anyagot képeznek a gyomorban.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

  • Lassítják az emésztést, aminek következtében a tápanyagok kellően hasznosulni tudnak.
  • Stabilizálják a vércukorszintet. IR-eseknek külön öröm:-)
  • Teltségérzetet okozva huzamosabb ideig nem leszünk éhesek – egyszóval pazar!
  • Ilyen a lenmag, útifűmaghéj, hüvelyesek, zabpehely, bogyós gyümölcsök, alma és bizonyos olajos magvak.

Vízben oldhatatlan rostok: ezek nehezebben bomlanak le és az emésztőrendszer tartalmát lazítják

  • Székrekedésre hajlamosaknak kiváló
  • Ilyen a zabkorpa, búzakorpa, rozs, csonthéjas gyümölcsök és számos zöldség is.

> Peak-tipp: a napi rostbeviteled, vagy egy részét vidd be a finom, almás Peak Fiber Shake italporral! Minden rosttípust tartalmaz, és segíti az emésztésed, bélflórád egészségét – sőt, képzeld, diétában még az éhségedet is csökkenti! Kezd ezzel a napot, és garantáltan segít a fogyásban (is). Akár a reggeli zabodba is belekeverheted!

OK, ÉS MENNYI AZ ANNYI? Egészen pontosan egy felnőtt ember számára a napi rostbevitel 25-30 g.

De vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a gratulálni vágyókat az utcán vagy a munkahelyen?

1. szabály: IGYÁL RENGETEGET- ÉS MÉG ANNÁL IS TÖBBET 

A víz ugyanis elengedhetetlen a rostdús táplálkozáshoz, és amit nem szokás vastag nagy betűvel kiemelni. Pedig ez az egyik alappillére, hogy helyére tedd az emésztésed, és messzire elkerüljön a hasfeszülés.
Nem vagy nagy vízivó? Ezt a problémát én a meggyes TST BCAA-val oldottam meg. Napi 2×1,5 l vízbe teszek 1-1 adagolókanállal, és egész nap ezt iszom. Így lényegesen könnyebb, ráadásul az izmaimat is támogatom vele.

2. szabály: PÁROLJ OKOSAN 

Az eleve puffadásról hírhedt zöldségeket (pl. brokkoli, karfiol, babfeleségek) vagy hanyagold, vagy a párolás első szakaszában vedd le a fedőt. Ekkor ugyanis a szélgörcsökért felelős gázok jelentős része elillan. Egy próbát mindenképp megér, nekem bevált:-)

3. szabály: KERÜLD A FŐÉTKEZÉSEK UTÁNI GYÜMÖLCSFOGYASZTÁST 

Ennél a pontnál félelmetes, hogy mennyien elbuknak. Jó kis magyar szokás ugyebár az ebéd vagy még rosszabb esetben a vacsora utáni gyümölcsevészet. Ilyenkor nemhogy jót, de szó szerint gázosat teszel az emésztéseddel. Az elfogyasztott étel, és a gyümölcsben lévő gyümölcscukor kombó, ugyanis erjedésnek indul, ami garantáltan puffadáshoz, szélgörcshöz vezet.
Viszont ha étkezés előtt eszel meg egy almát, a benne lévő gyümölcssav előkészíti a gyomrodat a kiváló emésztésre. 

ÉS ITT JÖN EGY KIS BELSŐ INFÓ, AZAZ EGY JAVASLAT MY TO YOU: 

4. szabály: VESS BE CSODAFŰSZEREKET 

Amikor elkezdtem használatba venni őket, kezeltek már IBS-el meg amivel csak lehet… Aztán utánajártam mit tehetek a rossz emésztés végett. És szépen sorba jöttek a következő természet alkotta lehetőségek:

Szegfűszeg: gyulladáscsökkentő, erjedésgátló, javítja az emésztést , frissíti a leheletet, megfázásra, émelygésre, fogfájásra is remek
Ánizs: emésztést serkentő, felfúvódást szüntető, gyomor-bél és epebántalmak ellen is használatos, szélhajtó, vértisztító…
Gyömbér: emésztésjavító, gyulladáscsökkentő, ellazítja a bélrendszer izmait, csökkenti a puffadást, immunrendszererősítő…
Fahéj: segíti az emésztést ráadásul vércukorszint szabályzó…
Római kömény: gyomornyugtató, emésztést serkentő, mellesleg a csirkés ételeinket új dimenzióba repítjük vele:-)

Ezeket a fűszereket természetesen porított formában alkalmazom, ugyanakkor a friss gyömbért télen meleg teaként, nyáron hideg citromos-mentás párosítással helyezem előtérbe.

5. szabály: A JÓ ZSÍROK BEOLAJOZZÁK A ,,DOLGOKAT” 

Be ám, ráadásul a zsírban oldódó vitaminok is merőben máshogy hasznosulnak. Kezdd el beiktatni a jó zsírokat és ne csodálkozz, ha minden gördülékenyebben megy majd. ? Nálam a chia mag, MCT olaj, kókuszolaj és bizony a házi libazsír is helyet kap a konyhában.

Ezek mind-mind olyan apró trükkök, amiket bevezethetsz a mindennapokba, és ah ezek után sem változnak a dolgok, akkor jöhet a kísérletezgetés, utoljára meg egy szuper gasztroenterológus, aki megfejti az okokat.

  • Lehet, hogy a tejsavó alapú fehérjédet kell csupán lecserélni egy izolátumra, paleo, vagy növényi proteinre...
  • Meg kell figyelni ha elhagyod a glutént miként reagálsz rá (adj neki legalább 1 hónapot, hogy kiürüljön a szervezetedből)
  • Tejféleségek elhagyása, hiszen lehet a laktóz kavar be
  • …és ott vannak az emésztőenzimek is, amikkel támogatjuk a tápanyagok lebontását

Az okok felsorolása nem teljes, vagyis láthatod, hogy számtalan oka lehet annak, ha a gázok felgyülemlenek a beleidben. Ilyenkor nem a legjobb megoldás az, amit a tévéreklámok közvetítenek, hogy bekapdosod a bogyókat, mert azzal a tünetet kezeled, nem pedig a kiváltó okot!

Ha már kinyomoztad, hogy mi okozza nálad, akkor tudsz nekilátni annak, hogy enyhítsd, vagy megszüntesd a tüneteket.
Sok sikert! És ne feledd: Nem csak Te vagy ezzel egyedül, egész egyszerűen mi NŐK nem verjük ezt nagy dobra!

További tippek ITT!

haspuffadás

haspuffadás ellen

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.