Felejtsd el a boltok polcain ékeskedő, ínycsiklandó, de a diétáddal nem összeegyeztethető fonott csodákat! Mutatok neked egy alakbarát, egyszerűen „összedobható” fehérjés fonott kalácsot, amit akár a húsvéti asztalra is tehetsz; biztosan sikert arat. A boltinál egy kicsit sűrűbb tésztára számíts.
Fonott kalács
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 adagolókanál kókuszreszelék
- 2 adagolókanál kókuszos fehérje
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 2 adagolókanál eritrit
- ½ dl olvasztott kókuszzsír
- 5 dkg élesztő
- langyos tej (amennyit felvesz)
- pici só
Húsvéti fonott kalács
Elkészítése:
Minden összetevőt alaposan „gyurmázz” össze. Ha már szépen összeállt a tészta, kezdheted is a formázást. Az a legjobb, hogy nem kell élesztőt felfuttatni, keleszteni meg ilyenek.
Kedved szerint oszd el a tésztát. Ha egy nagy fonatot szeretnél, akkor három részre, ha kettő kisebbet, mint én, akkor hat részre. Sodorj belőle hurkákat és ügyesen fond össze (ügyesebben, mint én), tedd sütőlapra, majd kend meg a felvert tojással. Pihentesd kb. 20 percig.
Utána mehet a hideg sütőbe. Fontos, hogy nem kell előmelegíteni. Az alsó részében 160-180 fokon kb. félóra alatt szép aranybarnára sül. Persze minden sütő más, lehet, hogy kevesebb idő kell, lehet picit több. Ha megsült, hagyd egy kicsit kihűlni, aztán szeletelheted.
Mint látod, a fonást még gyakorolnom kell, de nem a szépségre megyünk, ugye? A lényeg, hogy egészséges és finom!
Hogy tetszik? Elkészíted?
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Húsvéti fonott kalács diétás módra" című cikkhez