Eddig talán csak úgy gondoltál a virágokra, mint a természet ajándékaira, amikben jó gyönyörködni és még jobb kapni. Pedig vannak olyan virágok, amik ehetőek is! Ismerkedj meg az illatos ibolyával!
Ibolya
Talán az első tavaszi gyűjtendő gyógynövény, melynek levelei és virágai is értékesek. Szinte bárhol megterem, de arra figyelj, hogy ne forgalmas utak mellett szedd és illatos, fehér vagy lila virágokat keress! Utóbbi azért is fontos, mert hazánkban több ibolyafaj is megtalálható, nem egy közülük pedig védett, így természetvédelmi szempontból és az illat miatt sem mindegy, mit sikerül gyűjtened!
Bár az első ibolyák március közepén már megjelennek, egészen május elejéig is tarthat a virágzásuk. Szedést követően a virágokat és a leveleket érdemes külön tálcán szétterítve szárítani, majd papírtasakban vagy papírdobozban lezárva tárolni, így sokáig felhasználhatod. Másik lehetőségként tárolhatod jégkocka tartóban, a fagyasztóban, vagy zselébe keverve.
Ibolya gyógynövény
Gyógyhatásai:
Az illatos ibolya virágából és leveléből készült tea egy kevés mézzel, jó hatással van a hörgő, a torok és a mandulák gyulladásos megbetegedéseire, köhögésre, és légzési nehézségre is. Forrázata szintén alkalmas enyhe hashajtónak, izzasztónak, köptetőnek és idegnyugtatónak. A friss összezúzott levél migrén és fejfájás csillapítására alkalmas, ha a homlokodra kötöd például egy régi törölközővel, ezen kívül a méhcsípés okozta fájdalmak enyhítésére is kiváló. Ibolya tinktúrát is készítenek belőle, ami külsőleg bedörzsölve kitűnően beválik reumánál, daganatnál, izomgörcsöknél.
Felhasználása a konyhában:
Az illatos ibolyát gyakran kandírozzák, de sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosításra is használhatod. Alkalmas mézek, szirupok, szörpök, virágzselé, virágkrémek, pudingok, virágecet, sőt bundában sült virágok alapanyagának is. Jégkockába téve a házilag készülő hűsítő italokat teheted vele különlegessé, zselérétegbe zárva pedig a legegyszerűbb süteményt is kivételessé varázsolhatod. Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz szintén fogyaszthatók.
Így készíts ibolya teát!
Ha teát szeretnél belőle készíteni, ne főzd, csak forrázd! Egy csésze teához 1 teáskanál szárított virág és levél vegyesen elegendő. Ha 5 percig állni hagyod, világoszöld színű, ibolya illatú teát kapsz. Egyes tearajongók a jobb minőségű teáikhoz kevernek a virágokból egy kicsit, ezzel is fokozva az íz és illatélményt!
Érdekességek az ibolyáról:
Az illatos ibolya virágából az egyik legdrágább illóolajat állítják elő, így, ha nagyon olcsót akarnak rád sózni, valószínű, hogy „hamisítványról” van szó! Esszenciaként már az ókorban is használták ezt a nem mindennapi növényt, sőt, szerelmi bájitalokat is készítettek belőle!
Akármennyire is szuper az ibolya, fogyasztását túlzásba mégsem szabad vinni, mert nagy mennyiségben erős hashajtó és hánytató hatású! Ha asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedsz, sajnos neked nem ajánlatos virágokat fogyasztani!
Te mire használod majd elsőként az illatos ibolyát?