A köles az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. Kínából származik, közel 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek: nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalom elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását, így fogyókúrázóknak is gyakran javasolják.
Fogyasztásának jótékony, tisztító hatása miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint például a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.
A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, a fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, valamint értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag.
A köles hasznos tulajdonságai
A kölesben valójában szinte minden megvan, amire a szervezetnek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B-vitaminok.
Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza. Megtalálható még benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és egyben a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért érzékeny gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Általános erősítő hatású, és segít kijuttatni szervezetből a méreganyagokat, a gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét. Jó hatású a cukorbetegek és a májbetegek számára is.
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása jó minőségű szénhidrátforrás révén nagyszerű lehetőség. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítja tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetből, fokozva ezáltal a zsírégetést.
Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még?
- Késlelteti az öregedési folyamatokat,
- rákmegelőző,
- gyulladáscsökkentő,
- erősíti az immunrendszert ellenállóvá teszi a szervezetet,
- ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
- szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
- erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
- megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
- javítja a kollagénanyagcserét, a fogak, a haj, a kötőszövetek állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.
Elég meggyőző ajánlólevél a kölesről ahhoz, hogy kipróbáld? Tegyél egy próbát!
Példának okáért kiváló köret készíthető belőle, azonban édesen is nagyon finom, finom és egészséges desszert készíthető a kölesből.
Mindamellett, hogy gluténmentes gabonáról beszélünk, emellett még lényegesen magasabb is a fehérje-és rosttartalma, mint a rizsnek. De ugye előbbinek már kultusza van a testépítők, sportolók körében, a köles meg csak vár a kitörésre – mindenesetre én drukkolok neki!
Ez is SEGÍTSÉG LEHET: 30 diétás recept, amiket bátran beilleszhetsz a diétádba, teljesen ingyenes az ebook – IDE KATTINTVA TÖLTSD LE!
A népszerűsítés kedvéért a klasszik rizskoch helyett most köleskoch-ra váltottam – méghozzá mandulatejjel elkészítve. És mivel maradunk az allergénmentes vonalon – mi mással is ízesíthetnénk, mint a Peak étcsoki krémmel? Ami cukor, glutén és tejMENTES is, sőt a gyomorbántó maltitol sincs benne – helyette eritrittel lett édesítve! (EZ A TERMÉK megszűnt – ha kattintasz egy MÁSIK hasonló, krémre visz az url.)
Érdekel még milyen sok MENTES ÉS FITT FINOMSÁG van Neked? Gyere, lesd meg őket itt 🙂
Hozzávalók:
- 250 gramm köles
- 60 gramm Peak Vegan Protein növényi fehérjepor vegánoknak
- ízlés szerint édesítőszer
- 300 ml mandulatej
- 50 gramm kókuszreszelék
- 2 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- vaníliaaroma, vagy vanília kikapart magja
- fél kk szódabikarbóna
- ízlés szerint kivi, vagy bármilyen más idénygyümölcs
- soksoksok Peak Slim Dark Choco Cream – cukormentes étcsokoládé krém
Elkészítés:
1. A kölest alaposan öblítsd át forró vízzel, hogy az esetleges szennyeződések ne főjenek bele. Öntsd fel a tejjel, és kb. ugyanennyi vízzel, majd édesítsd kedved szerint. Mehet bele a vanília, és a kókuszreszelék is.
2. Főzés közben folyamatosan pótold a vizet, és néha kavarj egyet-kettőt rajta. Kár lenne, ha lekapná… Amikor megfőtt, igyekezz langyosra hűteni. Hála Istennek, a téli teraszom, most épp kapóra jött… Ha ez megvan, jöhet a folyamat második része.
3. A tojásokat válaszd ketté, majd verd fel a sárgáját habosra, a fehérjét pedig kemény habbá.
4. A félig kihűlt kölest öntsd át egy keverőtálba, majd add hozzá a proteint, a tojások sárgáját, szódabikarbónát és a citrom héját, valamint levét. Utóbbi a szódabikarbónát fogja életre kelteni, viszont ha nincs kezeletlen citromod, úgy jól figyelj!
5. Mivel mérget nem eszünk, így te se tedd! BIO citrom recept következik: alaposan dörzsöld át a citromot szódabikarbónával, majd meleg vízzel öblítsd le és tádááám!
6. Jól keverd össze, és ha úgy érzed (én úgy éreztem) kell még egy kis folyadék, akkor egy minimális tej még mehet hozzá. A lényeg, hogy egy sűrű masszát kapjál, de ne legyen folyós, hiszen még hátravan a tojáshab.
7. Ezt óvatosan forgasd hozzá, lazítsd el vele, és öntsd bele egy jénaiba, amit 170 fokon kb. 35-40 perc alatt süss aranybarnára! A tetejét PEAK csokikrémmel, és kivivel díszítettem!
köles
jótékony diétás köles
Referenciák:
Truswell, A. S. Cereal grains and coronary heart disease. Eur J Clin Nutr. 56(1):1-14, 2002.
Anderson, J. W. Whole grains and coronary heart disease: the whole kernel of truth. American Journal of Clinical Nutrition. 80(6):1459-1460, 2004.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Ezek a köles jótékony hatásai – bónusz kölesfelfújt recepttel!" című cikkhezén rendszeresen fogyasztom a kölest mindenkinek merem ajánlani bár sokan nem szeretik én csak 1 gyógyszert szedek és én biztos vagyok benne ,hogy az egészségemet köszönhetem a kölesnek és a zabpehelynek sokat tudnék erről beszél amit saját magamon tapasztaltam 62 éves vagyok
Nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! Valóban egy értékes gabonaféle, sok jótékony tulajdonsága van.
Én inkább úgy táplálkozom ,hogy kerüljem az orvosi rendelőket .A köles nagyon szapora és aránylag jó áron beszerezhető és a jótékony hatásáról nem is beszélve sokféle képen felhasználható édesen sósan köles kókot is sokféleképpen lehet ízesíteni ,hogy változatos legyen .Mindenkinek ajánlom akinek fontos az egészsége.
Köszi Ilona a pozitív érveket! 🙂
Idézem a cikkből:
szénhidrátok (72%)
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerű lehetőség, mivel alacsony a szénhidráttartalma.
Valaki megmagyarázná, hogyan fér össze a két információ?
Szia Tünde! 100%-hoz viszonyítva a kölesben viszonylag több fehérjetartalom van, a benne található szénhidrátok pedig jó minőségűek, alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek. A fogyókúrában sem elhanyagolhatóak a szénhidrátok, ugyanúgy szükséged van rájuk, csak nem mindegy, hogy milyen minőségben viszed be! A köles megállja a helyét a fogyókúrában is, erre gondolt a cikk írója. A félreértés végett javítottam a megfogalmazáson.
A köles glikémiás indexe 71 tehát semmiképpen nem tartozik az alacsony glikémiás indexű ételek közé. Tehát fogyókúrára és a cukorbetegeknek nem ajánlott!!!!
Nem tudom honnan veszed ezt a badarságot, de a köles glikémiás indexe alacsony:
nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5702/2
Veszélyes játék a cukorbetegeknek a kölest ajánlani, CH=68,8, Gi 84 !!!Még ,ha 10% – kal kevesebb, akkor is!!!
Sajna ez IGAZ ,HOGY A KÖLES glikémiás indexe 71 !
Én is ugy emlékeztem hogy alacsony értékkel bir ,de sajna nem !
Diétára még mindig a No1 a HÁNTOLT ÁRPA !
Glikémiás indexe a legalacsonyabb 25, cukor zsír nulla !!! Én is ezt eszem már évek ota és nagyon sokat leadtam !
Attól,hogy magasabb a glikémiás indexe attól még . Fogyókúrás étel a köles,a glikémiás index csak a cukorbetegekre vonatkozik . Akik szervezete,helyesen működik azoknál nem vált ki reakciókat .
Kérdéseim:
1./ Milyen gyakorisággal érdemes kölest fogyasztani?
2./ A hántolt vagy a durvára őrölt köles előnyösebb?
Szia Ági!
Köszönjük a kérdésed. Mivel a változatosság védi az egészséged nem az, ha valamit folyamatosan eszel, elegendő úgy állnod a köleshez, hogy TUDSZ RÓLA, hogy jót tehet a testednek.
Nem kell tervszerűséget követned, elég a tudatosság. Ha tudsz valamiről, aki be fogod rakni a bevásárlókosaradba.
A második kérdésre a konkrét válasz: minél inkább érintetlen állapotában eszed a kölest, annál erősebben jótékony a hatása.
Ez azt jelenti, hogy hántolatlanul, finomítatlanul érdemes fogyasztani.
Kedves Peakshop.hu!
Szeretném egy picike helyesírási hibára felhívni a figyelmedet a köleskoch receptedben. Nem nagy dolog, de szerény személyemet roppantul zavarja a rosszul kitett vessző. A 2. pontban a mondatban így helyes a vesszőhasználat: „Hála Istennek, a téli teraszom most épp kapóra jött.” A 7. pontban pedig tegyél pontot a kb. után. Köszi: Anikó
Köszönjük, javítjuk!
Energia tablazatot hol talalunk a recepthez?
Szia Kriszti,
Ehhez a recepthez ennyi infónk van.
Clarissa,
Ilyen hangú hozzászólásokat kénytelenek vagyunk törölni – ugyanis számodra kellemetlen, ha így nyilvánulsz meg az interneten és ezt mondjuk mások látják.
A fenti írásban olyan termék van, aminek az URL-je már át van irányítva egy másik termékre, mert a korábbi megszűnt. Tehát nem érted. Törlöm a hozzászólásod.
Köszönöm, Móni
Nagyon tetszett, örömmel olvastam!
Én is szeretem a kölest, örülök, hogy más is fogyasztja.
Köszönöm szépen, hogy olvashattam!