Te se tudod már elképzelni a reggelt kávé nélkül? A kávéfogyasztás körüli rituálé minden ember számára mást és mást jelent. Van aki gyorsan felhörpinti a nadrág és a póló felhúzása közben, viszont van olyan is, aki megadja a módját és a teraszra kiülve szép lassan elszürcsölgeti újságolvasás közben. A kávé amellett, hogy élvezeted kiváló antioxidánsi is. Íme néhány lehetőség, hogy az egészséges kávé még egészségesebb legyen.
1. Ne kávézz délután 2 után
A kávé egy „élénkítő szer”. Ez a legfőbb oka annak, hogy annyira szereted. A kávéban található koffein nagy energialökést ad a szervezetednek és segít ébren maradni, amikor fáradtnak érzed magad. Viszont, ha a nap második felében iszod könnyen beleszólhat a nyugodt pihenésbe, ami akár alvásproblémákhoz is vezethet. Ha nagyon nem bírod ki az íze miatt, igyál inkább koffeinmentes kávét vagy egy csésze teát, ezekben jóval kevesebb koffein található.
Kávé
2. Ne rakd tele cukorral
Nagyon könnyű ihatatlanná tenni kávédat. A legjobb módja ennek, ha sok cukrot teszel bele, nem beszélve arról, hogy tönkre is teszed vele a diétád. A túlzott cukorfogyasztás túlsúly kialakulásához vezethet és jelentősen megnöveli a cukorbetegség és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kialakulását. Ha nem tudod édesítő nélkül elképzelni a kávédat, használj Steviát!
3. Válassz jó minőségű kávét – ajánlott organikus kávé
Hasonlóan, mint az ételeknél, itt is fontos az elkészítési eljárás, illetve nagyban befolyásolja a minőséget az, hogyan termesztették a kávét. A kávét kezelhetik olyan féregirtókkal, gyomirtókkal és különféle vegyi anyagokkal, amik emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ez az oka, amiért érdemes elsősorban organikus kávét választanod.
4. Ne használj mesterséges édesítőket
Lehet, hogy a mesterséges édesítők használata jó ötlet a cukor helyett, mert ezek kalóriamentesek. Viszont többszörös megfigyelésen alapuló tanulmányok mesterséges édesítőket mindenfajta egészségügyi problémával hoztak össze. Ezért próbáld meg kerülni a túlzott fogyasztásukat. Helyette ott a Stevia. Ez egy természetes alternatíva , de most komolyan az édesítetlen kávé isteni, csak adj egy esélyt és próbáld ki.
Kávé jótékony hatásai
5. Adj egy kis fahéjat a kávédhoz
A fahéj egy olyan fűszer, ami különösen jó a kávé ízével keveredve. Tanulmányok szerint cukorbetegeknél a fahéj csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszinted. Ha kell egy kis plusz íz a kávédba, bátran tegyél bele fahéjat, meg fogsz lepődni milyen kellemes íze lesz.
6. Kerüljük az alacsony zsírtartalmú és mesterséges krémesítőket
Az általános alacsony zsírtartalmú és mesterséges krémesítők agyonkezeltek és tele vannak természetellenes, káros összetevőkkel, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal és transzzsírsavakkal. Kerüld őket!
7. Adj egy kis kakaót a kávédhoz
A kakaó tele van antioxidánsokkal és emellett csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát. Ha kell egy kis plusz íz a kávédba, bátran rakj bele zsírszegény, édesítetlen kakaót!
8. Használj papírfiltert a kávéfőzésnél
A főzött kávé káros anyagokat tartalmazhat, amelyek növelhetik a vér koleszterin szintjét. Ahhoz, hogy megszabadulj ezektől az anyagoktól használjunk papírszűrőt. A papír megszűri a kávéban lévő káros anyagokat, de átengedi az antioxidánsokat és a koffeint.
Kávézz egészségesen!
És Te? Megadod a módját a kávézásnak?
Peak Girls – Ruba Alexandra, olvasói bejegyzés
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!