Manapság egyre népszerűbbek a növényi tejek, melyeknek az oka sokrétű:
- Az első és leggyakoribb, hogy laktózintoleranciánk van nekünk, vagy más, tejfogyasztó családtagunknak… vagy csupán a nagyobb mennyiségű tej fogyasztása nem drasztikus, mégis kellemetlen komfortérzetet ad. A laktózérzékenység tünetei széles skálán mozognak, egészen enyhe hasi diszkomforttól és bőrproblémáktól egészen a súlyos görcsös, hányós-hasmenős etap-okig.
- Tejfehérje allergiásoknak is visszatérhet a reggeli kakaó… 🙂
- Vega étrend mellett is lehetővé válik a tejfogyasztás
- Paleo étrendbe és receptekbe beilleszthető
- Attól függően, melyik típust választod, alacsonyabb kalóriatartalommal számolhatsz!
- Az íz egyéni kérdés, én kifejezetten szeretem bizonyos növényi tejeknek (kókusz, rizs, szója) az ízét!
> Peak-tipp! Ha érzékeny vagy a laktózra és/vagy a vega vonalon nyomulsz, akkor tedd protein dúsabbá az étkezésed a Peak Vegan protein porával! Akár kakaós változatban – vagy natúrban, amit aztán tényleg Te ízesíthetsz kedvedre! 🙂 Sőt, süthetsz is belőle, mondjuk ilyen menő tortilla lapokat!
Növényi tejek között könnyen megtaláljuk az „igazit”, hiszen három fő típus közül is válogathatunk:
Magtejek: ezeket olajos magvakból készítik, legjellemzőbb a mandulatej és a kókusztej. Előnye, hogy szénhidrát zsír és kalóriatartalmuk alacsony, így diétába tökéletes… illetve az olajos magok minden jó tulajdonsága is benne van.
Gabonatejek: gabonából készült ital, legnépszerűbb a rizs és a zabtej. Magasabb a szénhidráttartalma, így inkább sportolóknak, növésben lévő gyerekeknek, erősödni vágyóknak ajánljuk.
Szójatej: szójababból kinyert, nagyon magas fehérjetartalommal bíró ital – így nemcsak fehérje diétához, de vegáknak is ajánlják a plusz protein bevitel miatt!
Sajnos az egyik hátulütője ennek a dolognak az, hogy baromi drága. Egy-egy doboz a rendes tej 5-6x-sa is lehet, így van, akinek sajnos nem kivitelezhető rendszeresen ez az élvezet. Ezért érdemes házilag elkészíteni! A házi növényi tej:
- sokkal olcsóbb
- tudod ténylegesen mi van benne
- a „melléktermékeket” is felhasználhatod – például a kókusztej esetén a kókuszreszeléket!
- ízesítheted ízlés szerint
Nézd meg, hogyan készíthetsz egyszerre házi kókusztejet, kókuszgolyót és bőrápoló kókuszzsírt!
Az első dolog: a kókusztej!
20 dkg kókuszreszelék (jó minőségű – nagyobb szeműt válassz!)
kb. 1 liter víz
+ eszközök: edény, szűrő, turmixgép, gézlap vagy konyharuha
+ ízesítő (édesítő, méz, fahéj, vanília aroma)
A vizet felforraljuk, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket. Átkavarjuk, majd ismét forralunk rajta egyet. Amikor kihűlt, turmixgépbe töltjük és néhány perc alatt átturmixoljuk. Végül Amikor már gézlapon/konyharuhán/ bármilyen steril, sűrű szövésű szűrőn keresztül átöntjük egy másik edénybe.
> Peak-tipp! Ízesítsd, növeld a fehérjetartalmát a kókusztejnek azzal, hogy a Peak finom fehérjeporát is beleturmixolod! Van vega, laktózmentes, paleo… mindenki megtalálja a kedvencét! 🙂
Az első maradék: a kókuszzsír: a kókusztejet hűtőbe téve vastag zsírréteg válik ki a tetején, amit vagy visszamelegítesz, vagy felhasználod külön. Én az utóbbit szoktam: sütikbe olaj helyett, vagy akár natúr kozmetikumnak (csodás kézápoló!!) is hasznosítható!
A második maradék: a kókuszliszt-cuccal mi is a teendő?
Számos recept van a neten, nálam kettő dolog vált be a maradék felhasználására:
- Pár tojás hozzáadásával lehet belőle kókusz keksz, kókusz habcsók… persze ízesítheted bátran: plusz fehérje porral vagy diétás Peak Wheytellával!
- Készítheted belőle a család kedvencét, a raffaellót: laktózmentes túrót keverd ki a kókuszreszelékkel, pici laktózmentes joghurttal, édesítsd, ízesítsd…majd kis golyókat formálj belőlük, amit szintén kókuszban tudsz hempergetni. Mandulát illik rejteni a közepébe… 🙂
> Peak-tipp! Még durvábban akarsz begolyózni? Keverj egy kis plusz proteint a golyókhoz! Nemcsak az íze, de a tápértéke is menőbb lesz! VAGY!!! A közepébe az uncsi mandula helyett tudod mit rejthetsz? Háááát a Peak cukormentes, étcsokis áfonyás drazsét!