-+=
Olvasási idő: 2 perc

Én is nő vagyok, így imádom az édességeket és rágcsálni valókat. Viszont pont ezért, mert nő és sportoló vagyok, úgy érzem, fokozott figyelmet kell arra fordítanom, hogy már ebben a korban is megfelelő módon támogassam általában a szervezetemet és különösképpen a hormonrendszeremet.

A lenmag gazdag Omega 3 és 6 zsírsavakban, komplex módon tartalmaz B vitamint, aminek a pótlása fontos, különösen a vegán és a gluténmentes életmód esetén.

A lenmag(olaj)nak számos jótékony hatása ismert:

  • Serkenti az emésztést – Omega zsírsav tartalma révén.
  • Kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán
  • Segíti az ízületekben a porcállomány megőrzését.
  • Jótékony hatása van a májra és az epére.
  • Olajtartalma segíti a haj- és a bőr szépségének megőrzését.
  • Elősegíti az izomtömeg arányának növekedését.
  • A fitoösztrogén tartalma által jótékony hatást gyakorol a női ivarszervek működésére.
  • A benne lévő linolsav rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a menopauza alatt kialakuló emlőrák kockázatát.
  • Antioxidáns és mikroelem tartalma véd az autoimmun jellegű tüneteket okozó betegségektől, nem utolsó sorban pedig jótékonyan hat a hörghurutra is.

Ha még azt is hozzáteszem, hogy az olajos magvak között is kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, érdemes elgondolkozni azon, hogy nem ez lesz-e 2017 egyik újra felfedezett „superfood”-ja.

Fontos tudni, hogy a benne lévő számtalan jótékony anyag csak igen nehezen hasznosul, ha a magokat előzetesen nem áztatjuk be vagy fizikai behatással (őrölés, törés) nem nyitjuk meg illetve, hogy egyes lenmag által tartalmazott mikrotápanyagok és vitaminok felszívódásához elengedhetetlenül szükséges a nem oxidált zsírok és olajok jelenléte.

Mivel én a lenmagot az unásig ismert répatortán (és a revolúcióin) kívül nem sok édes dologban érzem helyénvalónak, kitaláltam ezt a sokáig elálló sós kekszet. A keksz IR és alak barát, fehérjével dúsított, glutén- és laktózmentes, illetve attól függően milyen fehérjeport választunk, a paleolit diétába is könnyen beilleszthető.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Hozzávalók (kb. 300 g kész kekszhez):

  • 8 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt
  • 2 dkg Aby Bio csíráztatott lenmagliszt
  • 5 dkg SEMLEGES ízű szójaprotein (de más diétának megfelelő ízesítetlen proteinpor is alkalmas)
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 5 dkg előre vízben beáztatott lenmag
  • só, bors (vagy más általunk kedvelt fűszer)
  • +víz

Elkészítés: Áztassuk be a lenmagot legalább 10 percre, annyi langyos vízbe, hogy épphogy ellepje.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat.

Olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük össze a beáztatott lenmaggal és annak áztatóvizével. Keverjük bele a tojássárgájákat, majd adagoljuk a száraz hozzávalókhoz. Adagoljunk apránként még annyi vizet a tésztához, hogy gyurma állagú homogén masszát kapjunk. Nekem ez kb. 1,5 dl volt, de függ az összetevők nedvességtartalmától, hogy mennyi vízben áztattuk be a lenmagot.

Hűtsük vissza a masszát (ebben az állapotban könnyen fagyasztható is): vagy mélyhűtőben kb. 30-40 perc/ hűtőben 3-24 óra.

Nyújtsuk vagy lapogassuk nagyjából fél ujj (2-3 mm) vastagra és szaggassuk ki vagy vágjuk fel (én 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatót használtam).

200 fokra előmelegített sütőben a kekszek méretétől függően 10-15 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha még nem barnult meg, de már érintésre kemény és száraz a keksz teteje.

Hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert melegen kissé törékeny és morzsálódós a tészta.

Jól záródó dobozban napokig friss marad.

Lenmag

Lenmag keksz

Források:

  • napidoktor
  • filantropikum
  • hazipatika
  • egeszsegkalauz
  • Pallas Nagylexikon

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.