Én is nő vagyok, így imádom az édességeket és rágcsálni valókat. Viszont pont ezért, mert nő és sportoló vagyok, úgy érzem, fokozott figyelmet kell arra fordítanom, hogy már ebben a korban is megfelelő módon támogassam általában a szervezetemet és különösképpen a hormonrendszeremet.
A lenmag gazdag Omega 3 és 6 zsírsavakban, komplex módon tartalmaz B vitamint, aminek a pótlása fontos, különösen a vegán és a gluténmentes életmód esetén.
A lenmag(olaj)nak számos jótékony hatása ismert:
- Serkenti az emésztést – Omega zsírsav tartalma révén.
- Kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán
- Segíti az ízületekben a porcállomány megőrzését.
- Jótékony hatása van a májra és az epére.
- Olajtartalma segíti a haj- és a bőr szépségének megőrzését.
- Elősegíti az izomtömeg arányának növekedését.
- A fitoösztrogén tartalma által jótékony hatást gyakorol a női ivarszervek működésére.
- A benne lévő linolsav rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a menopauza alatt kialakuló emlőrák kockázatát.
- Antioxidáns és mikroelem tartalma véd az autoimmun jellegű tüneteket okozó betegségektől, nem utolsó sorban pedig jótékonyan hat a hörghurutra is.
Ha még azt is hozzáteszem, hogy az olajos magvak között is kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, érdemes elgondolkozni azon, hogy nem ez lesz-e 2017 egyik újra felfedezett „superfood”-ja.
Fontos tudni, hogy a benne lévő számtalan jótékony anyag csak igen nehezen hasznosul, ha a magokat előzetesen nem áztatjuk be vagy fizikai behatással (őrölés, törés) nem nyitjuk meg illetve, hogy egyes lenmag által tartalmazott mikrotápanyagok és vitaminok felszívódásához elengedhetetlenül szükséges a nem oxidált zsírok és olajok jelenléte.
Mivel én a lenmagot az unásig ismert répatortán (és a revolúcióin) kívül nem sok édes dologban érzem helyénvalónak, kitaláltam ezt a sokáig elálló sós kekszet. A keksz IR és alak barát, fehérjével dúsított, glutén- és laktózmentes, illetve attól függően milyen fehérjeport választunk, a paleolit diétába is könnyen beilleszthető.
Hozzávalók (kb. 300 g kész kekszhez):
- 8 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt
- 2 dkg Aby Bio csíráztatott lenmagliszt
- 5 dkg SEMLEGES ízű szójaprotein (de más diétának megfelelő ízesítetlen proteinpor is alkalmas)
- 1 tojássárgája
- 5 dkg kókuszolaj
- 5 dkg előre vízben beáztatott lenmag
- só, bors (vagy más általunk kedvelt fűszer)
- +víz
Elkészítés: Áztassuk be a lenmagot legalább 10 percre, annyi langyos vízbe, hogy épphogy ellepje.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
Olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük össze a beáztatott lenmaggal és annak áztatóvizével. Keverjük bele a tojássárgájákat, majd adagoljuk a száraz hozzávalókhoz. Adagoljunk apránként még annyi vizet a tésztához, hogy gyurma állagú homogén masszát kapjunk. Nekem ez kb. 1,5 dl volt, de függ az összetevők nedvességtartalmától, hogy mennyi vízben áztattuk be a lenmagot.
Hűtsük vissza a masszát (ebben az állapotban könnyen fagyasztható is): vagy mélyhűtőben kb. 30-40 perc/ hűtőben 3-24 óra.
Nyújtsuk vagy lapogassuk nagyjából fél ujj (2-3 mm) vastagra és szaggassuk ki vagy vágjuk fel (én 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatót használtam).
200 fokra előmelegített sütőben a kekszek méretétől függően 10-15 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha még nem barnult meg, de már érintésre kemény és száraz a keksz teteje.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert melegen kissé törékeny és morzsálódós a tészta.
Jól záródó dobozban napokig friss marad.
Lenmag
Lenmag keksz
Források:
- napidoktor
- filantropikum
- hazipatika
- egeszsegkalauz
- Pallas Nagylexikon