Az a bizonyos “mindenmentes” étkezés, avagy együk a nagy semmit!

Egy vitát kavaró témát hoztam mára, ami minden bizonnyal kiveri a biztosítékot sokaknál. A „mindenmentes” étkezésről lesz szó. Egyre többen szenvednek különböző betegségekben, cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában, allergiákban, ételintoleranciában. Azt tudjuk, hogy felnőttként sem egyszerű az élet ilyenkor, de ha gyermeke van az embernek, az rendkívüli körültekintést igényel.

A menzarendeletként elterjedt jogszabály szigorított a köznevelési intézményekben. Leginkább a só- és cukorhasználat korlátozására vonatkozó rendelkezések keltették fel a figyelmet, holott az 37/2014 (IV.30) EMMI a speciális étkezési szükségletű gyerekek vonatkozásában is tartogatott újdonságokat. A rendelet igen lényeges vonása, hogy a diétának egyénre szabottnak kell lenni, azaz ha mondjuk valaki “csak” tojásra allergiás, ne kelljen más tápanyagokat is nélkülöznie, mert a szolgáltató készített egy „mindenmentes” menü opciót. Tápanyagban, kalciumban gazdagnak kell lennie mindenképpen az elkészített ételnek. Ezt az egy aspektust szeretném górcső alá vonni most, mert „divat” lett a mindenmentes étkezés.

„IR beteg vagyok PCOS-sel, endimetriózisom van, ja, és van egy gerincsérvem, tudsz-e segíteni?”.

Ezzel a mondattal keresett meg egy fiatal lány. Én mindig elmondom, hogy nem vagyok orvos, így az orvosi diagnózis ismertetése előfeltétel mindenképpen, és azt is elmondom, hogy ilyen esetekben orvosi előírás az egészséges életmódra térés, a program a betegségnek megfelelő diétához és edzéshez nyújt segítséget. A hozzám forduló kifejtette, melyek azok az élelmiszerek, amiket nem eszik meg, ezt vegyem figyelembe majd az étrendje összeállításánál. Én viszont ebben az esetben nem tudok segíteni, mert meggyőződésemmel ellentétes lenne.

Sokan vannak, akik a mindenmentes étkezéstől várják, hogy majd lefogynak, jobb formába kerüljenek, holott az sem az egészségről szól. Ha felmerül a gyanú valamilyen betegségre, érzékenységre, akkor az illető vizsgáltassa ki magát megfelelő szakorvossal, és ne természetgyógyásszal, amit minden fórumon ajánlgatnak egymásnak az emberek. Erre kvalifikált szakemberrel konzultálj mindenképpen, ha tényleges tüneteid vannak, majd ha megállapítást nyer a betegséged, akkor ennek megfelelően diétázz!

A 37/2014 (IV.30) EMMI rendelet nem véletlenül tartalmazza előírásként, hogy a diétának egyénre szabottnak kell lennie, ennek célja pedig, hogy ezzel megelőzhessék esetleges egyéb tápanyaghiányok kialakulását, és az egyoldalú táplálkozást.

Mi az én szubjektív véleményem?

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy teljesen más az ételallergia és az ételintolerancia. Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki, már egy falat étel esetén is:

  • az arc, a torok azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat,
  • viszketés, csalánkiütés
  • hasfájás, hányinger,
  • nehézlégzés, szédülés, ájulás,
  • anafilaxiás sokk (súlyos esetben).

Az ételintolerancia tünetei, amelyek akár órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag elfogyasztása után jelentkeznek, leggyakrabban:

  • puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés,
  • bőrproblémák
  • fejfájás

Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, viszont a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyomán összeállított diéta – tehát a panaszt okozó ételek, alapanyagok elhagyása – gyógyszeres kezelés nélkül megszüntetheti a problémákat. Mivel a lakosság több, mint fele rejtett gluténérzékeny, én a receptjeimben döntő többségben gluténmentes alapanyagokat használok. Viszont nem minden esetben, és közel 1 hónap velem való munka után nem teszem előírássá a gluténmentes étkezést, csak ajánlom.

Én nem szeretem a húst, havonta egyszer eszem talán, mégsem írom elő senkinek a vegetáriánus táplálkozást, mivel az átlagember nem rendelkezik azzal a tudással, hogy az egyoldalú táplálkozás okozta hiányállapotok kialakulását megelőzze.

Abból a szempontból ténylegesen hasznosak a mindenmentes alapanyagok, hogy akiknek szükségük van rá, tudnak mit használni, viszont akinek nincsen rá szüksége, annak teljesen indokolatlan mindenmentes alapanyagokat felhasználnia, hacsak nem rendelkezik azzal az igen komoly háttértudással, hogy az effajta táplálkozás okozta hiányállapotokat ki tudja küszöbölni.

Így étkezz “mindenmentesen” a  jövőben!

etkezes_dobozbol

Mindenmentes

Mindenmentes ételek

Csábi Bettina

Csábi Bettina

Szia, ki vagyok én? Csábi Bettina vagyok, 10-szeres profi világbajnok (sportágaim: ökölvívás, thai boksz, kick boksz, karate). Emellett jogász vagyok, 2014-ben szakvizsgáztam le, illetve a Testnevelési Egyetem ökölvívó edzői szakát végeztem el. De elsősorban anyukája vagyok 3 kislánynak, jelenleg épp a legkisebbel vagyok GYED-en.

Miért kellene rám hallgatnod? Mert nekem is van három gyerekem, emellett a háztartás és munka. Mert nekem is 24 órám van, éppen annyi, mint neked. Mert én is minimális időráfordítással akarom kihozni magamból a maximumot. Egy nő egyszerre legyen konyhatündér, üzletasszony, családanya, tökéletes társ és bomba nő-az elvárások szerint. A BAJNOKOK EDZÉSE keretében tartok tréningeket azoknak, akik hasonló elvek szerint élnek, egy teljes életretörekedve. Egy bajnokomat idézve: „magam lehetek testben és lélekben egyaránt”. Óriási
önbizalmat ad, hogy feszegeted és rendszeresen átléped a határaidat az edzésekkel, másrészt pedig a tudatos tiszta táplálkozással összekötve végre elérheted azt a fizikumot és azt a külsőt, amiről mindig is álmodtál. Miért pont neked nem sikerülne? Kövesd az étkezési-, életvezetési- és sporttanácsaimat, és lépj egy szinttel feljebb!
Csábi Bettina
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Az a bizonyos “mindenmentes” étkezés, avagy együk a nagy semmit!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Az a bizonyos “mindenmentes” étkezés, avagy együk a nagy semmit!
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)
2592
Blog, Fogyókúra
, ,