-+=
Olvasási idő: 7 perc

A legtöbb embernek vannak emésztési zavarai. Valakinek csak időnként, másoknak viszont nap mint nap meg kell küzdeniük ezekkel a kellemetlen problémákkal. Az étrendünkre történő odafigyeléssel azonban a legtöbb kellemetlen tünet enyhíthető vagy teljesen megszüntethető.

Így zajlik az emésztés folyamata röviden

Az emberi emésztőrendszer nagyon okos, néha még „második agynak” is nevezik. A bélidegrendszer az agynál ugyan jóval egyszerűbb, de még így is rendkívül bonyolult. Az ételek megemésztéséhez sokféle, pontos összetételű vegyi anyagra van szükség, melyeknek a megfelelő időben kell termelődniük és megfelelő helyekre kell eljutniuk. Az emésztőrendszert már azelőtt működésbe hozza az ennivaló illata, mielőtt bekaptuk volna az első falatot. Ezután a nyál segítségével, már a szájban megkezdődik az életek megemésztése. Nem véletlenül mondják, hogy rágjuk meg alaposan az ételt. Majd a falat a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut. Ott a gyomornedv enzimjei elkezdik a fehérjék bontását. A bélfalon különféle sejtek sorakoznak, melyek kémia detektorként működve, felismerik, hogy milyen kémiai anyagok vannak az elfogyasztott ételben. Ezek az információk segítik a bélidegrendszer munkáját, hogy felismerhesse milyen enzimekre lesz szükség, amelyek segítenek az étel lebontásában. Az étel tovább halad a vékonybélbe, ahol a hasnyálmirigyből származó emésztőnedvek tovább bontják a fehérjéket és a szénhidrátokat.

Az epe segítségével pedig a zsírokat. A felszívódás főként a bélrendszeren keresztül megy végbe, ahol először is a vékonybélen fut keresztül a tápanyag és a felesleges salakanyag tovább halad a vastagbélen át, végül kiürül a szervezetből. Az élelmi rostok és az emésztetlen keményítő csak a vastagbélben indul bomlásnak, ezzel segítik a salakanyag könnyebb távozásának a lehetőségét. Nem véletlen ajánlott a rostban gazdag táplálkozás, főként azok számára, akik gyakori székrekedéssel küzdenek. A tápanyagok könnyebb emésztése érdekében nagyon fontos még a bő folyadékfogyasztás, ami szintén segíti a bélrendszer munkáját. Általánosságban napi 1,5-2 l víz fogyasztása javasolt, de ha emeled az adagod annál jobb lesz. Legyen inkább napi 2-3 liter, főleg extrém meleg idő esetén!

Az egészséges bélrendszer mindennek az alapja. Ha valamiért nem működik hatékonyan az emésztőrendszerünk, akkor a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, zsírok, fehérjék és szénhidrátok sem fognak megfelelően felszívódni, ami könnyen emésztési zavarokat és bélproblémákat fog előidézni. Akár előjele is lehet egy komolyabb betegségnek. A rendellenességek elkerülése érdekében a táplálkozási szokásainkat kell megfigyelni és változtatni rajta, annak érdekében, hogy javítsunk az egészségi állapotunkon vagy megelőzzünk komolyabb problémákat. Néha ezek a „bélbajok” akkor jelentkeznek, ha megváltoznak az étkezési szokásaink, és csak akkor eszmélünk rá, hogy valamilyen ételt nem bír a gyomrunk vagy érzékenyek vagyunk rá. Kiválthatja még stressz, trauma, megváltozott életvitel, de igazából bármikor kialakulhatnak a bélproblémák.

Mi is az a bélidegrendszer?

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Az emésztés kémiai folyamata rendkívül bonyolult, ezért ezt a fejezetet átugranám, hogy ne untassalak vele és kiemelném a lényeget. Az emésztésünket főként a bélidegrendszer irányítja. Ez igen komoly munkát a végez abban, hogy az étel végig tudjon haladni az emésztőrendszerünkön és a tápanyagokból nyert értékes anyagok a megfelelő szervekhez jussanak el. Testünk összes sejtét megfelelően táplálják, ezáltal megadva a szervezetünk számára az elegendő energiát, ami összességében az élethez szükséges. Bár a bélidegrendszerünk az agytól függetlenül működik, mégis szoros kapcsolatban állnak egymással. A bélidegrendszerünk komoly szerepet játszik a hormonszabályozásban, mert az emésztőrendszer hormonjai küldik a jelet az agyuknak, hogy mikor mit és mennyit kellene ennünk. Így alakulnak ki azok az érzetek, amit normális esetben jelez a bélidegrendszerünk az agyunknak. Ilyen lehet például az éhségérzet vagy teltségérzet. Ha viszont hiba csúszik a számításba és a jelek nem jutnak el az agyban, akkor felborul az egység. Ez hormonproblémákat és bélbetegségeket idézhet elő. A másik veszélyforrás a felszültség és a stressz. Amikor az agyunk ezt az állapotot észleli, a bélidegrendszerünk eltereli a vért a hasunkból. Ismerős az a helyzet, amikor összeszorul a gyomrod és egy falatot se tudnál lenyelni, mert annyira ideges vagy? Ilyenkor az agyad küldi az utasítás a bélidegrendszerednek, hogy változtassa meg a belek normális összehúzódásának működését.

Vagy egy másik példa: Ha valami édeset, zsírosat eszel és az nagyon jólesik, akkor a bélrendszered boldogság jelzéseket küld az agyadnak, ezért van, hogy az emberek hajlamosak úgynevezett „vigaszételt” enni, ha feszültek. Láthatod, hogy ez a rendszer rendkívül bonyolult. A hasi idegrendszer éppúgy túlingerelhető, mint az agyi. Mivel ugyanazon molekulák termelődhetnek a bélrendszerben is, mint az agyban. Ezen felfedezés egy hatalmas áttörést mutat és arra irányul, hogy az agy és a „bélagy” egy tengely mentén 90%-ban összeköttetésben áll egymással. Azaz, a test és lélek egységet képez, nem választhatók szét, ezáltal egymásra hatással vannak és köztük a kommunikáció állandó. A bélrendszerünk is képes tanulni és emlékezni, valamint irányítani a viselkedésünket, ugyanúgy, mint az agyunk. A lényeg az, hogy meg kell figyelned a saját bélrendszered működését és figyelni a jelzésekre, ami az agyad és hasad között zajlik. Fel kell ismerned azt is, hogy ha valamilyen oknál fogva nem veszed észre a jeleket, netán képtelen vagy felismerni, mert akkor lehet, hogy valami nem megfelelően működik a szervezetedben. Ez egy nehéz
folyamat, de hosszú távon meghálálja a tested, ha szentelsz időt a működésének megismerésére. Figyelned kell, mely
tápanyagokra lehetsz érzékeny. Ha kell, vezess étkezési naplót, amíg nem megy tudatosan a felismerés. Gondolkodásmódod és viselkedésed az étkezési szokásaiddal szoros kapcsolatban állnak. Nem tudsz külön – külön változtatni rajta. Ebből látható, hogy a tudat és a táplálkozás kapcsolata létezik és ennek összehangolása nagyon fontos az eredményes javulás és az életminőség javítása szempontjából.

A leggyakoribb bélproblémák a könnyebb felismerés érdekében:

  • Az egyszerű gyomorrontás gyakran a mohó túlevés vagy az egész napos koplalás után lévő késő esti habzsolás következménye. Ha nem jár kóros hasmenéssel, hányással, akkor nem valószínű, hogy rossz vagy romlott étel okozta. Ennek kiküszöbölése egyszerűen megoldható az étkezések napi többszöri kis adagokban való elosztásával és pár napig tartó gyomorkímélő diétával, természetesen sok folyadék bevitele mellett.
  • Kellemetlen szájszag. Ez utóbbit általában baktériumok okozzák, de lehet rossz étkezési szokások következménye is. Egy megfelelő életmódváltással általában jól kezelhető, és érdemes odafigyelni a szájhigiéniára, fogak ápolására. A rossz leheletet, általában baktériumok okozzák, de ha a szájszagot nem a szájüregben megtelepedő baktériumok idézik elő, akkor tovább kell vizsgálni az okát. Hosszan tartó kellemetlen vagy acetonos szájszag, komolyabb bélrendszeri problémákra, súlyos betegségekre (cukorbetegség, máj-, vesebetegség, reflux stb.) vagy tüdőt érintő fertőzésre, torok-, mandulagyulladásra is utalhat, célszerű utána járni.
  • Székrekedés, szélszorulás esetén, sokkal több folyadék fogyasztása ajánlott. Lehetőleg reggel éh gyomorra igyunk meg 3-5dl tiszta vizet, amibe keverhetünk friss citrom levét és egy kis kanál útifűmaghéjat. Ez beindítja az anyagcserét, lazítja a székletet. Szűretlen bio almaecetet is tehetünk a vizünkbe,- ha megbírjuk inni -. Rostban gazdag táplálkozás, sok zöldség fogyasztása sokat segít a helyzeten.
  • Reflux. Ennek a legáltalánosabb tünetei: gyomorégés, égető érzés a nyelőcsőben és felböfögés. Viszont, van, amikor nem egyértelműek a tünetek. Nincs savas felböfögés és csak fájdalom, puffadás jellemzi. Időben érdemes elkezdeni kezelni ezt az állapotot. Ennek a pontos felismerésében szakorvosi vizsgálat segíthet. Rengeteg embernél jelentkezik, általában ha sokat ettek, ittak vagy túl gyorsan kapkodva étkeztek. Ilyenkor több sav termelődik a gyomorban, amely a nyelőcsőbe kerülve égő, maró érzést vált ki. Gyakran rekeszizom probléma állhat a háttérbe és a gyomorszáj nem záródik rendesen, ilyenkor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. Ez az úgynevezett reflux betegség. Érdemes odafigyelni az étkezési szokásokra és lassabban enni, alaposan megrágni az ételt. Kerülendő a túlzott kávéfogyasztás és az alkohol. Ajánlott a savtalanító gyógyteák, Salvus víz kortyolgatása, nyers burgonya leve és nyers uborka fogyasztása, alaposan megrágva. Evés után nem ajánlott egyből lefeküdni, mert a gyomor felfelé nyomja a rekeszizmot, így még inkább felböfögi az ember a gyomorsavat. Megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek. Esetenként gyógyszeres kezelés szükséges.
  • Puffadás, gyakori bélgázok. Ha nem jár egyéb tünetegyüttessel, szintén a rossz táplálkozásra utalhatnak,
    illetve valamilyen érzékenység is állhat a hátterében. Érdemes megfigyelni milyen élelmiszerek elfogyasztása
    után jelentkezik. Ha hasmenéssel és szorulással váltakozva jelentkezik és szinte már állandó probléma, az
    utalhat Irritábilis bélszindrómára is, ami nagyon gyakori betegség. Elhúzódó és gyakori tünetek esetén
    érdemes kivizsgáltatni magunkat. Probiotikum szedése ajánlott.
  • Epekőre utalhatnak az ismétlődő és különösen zsíros ételek elfogyasztása után jelentkező görcsös szúró fájdalmak. Ezek lehetnek rövidebb, de hosszabb idejű fájdalmak is, amikor már a fájdalomcsillapító sem segít, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Kisugározhat a vesékbe és hátfájás is kísérheti. De lehet úgynevezett csendes epekő is a szervezetben, amikor nincs semmi jele a kis kövek megjelenésének. Gyanú esetén időben forduljunk orvoshoz. Addig is kerülendők a zsíros, nehéz és fűszeres ételek.
  • A gyomorfekély, gyomorégés kialakulhat drasztikus diéta, étkezések kihagyása, koplalás, rendszertelen étkezési szokások következményeképpen. Az alkohol fogyasztása tovább ront a helyzeten illetve elő is idézheti a problémát. Orvosi vizsgálat után, egy speciális étrend javasolható a problémára. Életmódváltással jól kezelhető. Itt is gyógyszeres kezelést javasolhat a szakorvos.
  • Helicobacter pylori a legelterjedtebb baktérium. Sajnos ez a kórokozó elég csúnya betegségek kialakulásának előhírnöke lehet. Emésztőrendszeri gyulladásokat okozhat, fekélyes megbetegedéseket, mint gyomor- vagy nyombélfekély, óriásredős gyomorhurut, dyspepsia kialakulásáért is felelős lehet. Kutatások alapján összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel. A fertőzés önmagában egyik kórképet sem váltja ki, de felerősítheti a kór kialakulásának kockázatát. Ha a vizsgálati eredmények kimutatják a fertőzést, minden esetben ki kell íratni a baktériumot. Ez gyógyszeres kezeléssel történik.
  • Chron betegség esetén, tipikus tünet a fogyás, hasmenés, hasi fájdalom, visszatérő láz. Főként oldható rostokban gazdag kis adagokban elosztott étkezés javasolt. Ilyenkor a tápanyagok felszívódásának lehetősége jelentősen romlik. Fontos a vitamin és ásványi anyagok pótlása. Speciális élethosszig tartó étrend szükséges. Minden esetben körültekintően ki kell vizsgálni a beteget és az orvos utasításait követni. Probiutikum szedése ajánlott.
  • Colitis ulcerosa vagy fekélyes vastagbélgyulladás. A vastagbél nyálkahártyájának gyulladása és kifekélyesedése. Jellemző tünetei a gyakori hasmenés, híg, esetenként véres széklet, hasi görcsök, alhasi fájdalom, láz. Ebben az esetben az ásványi sók felszívódása nem megfelelő és nő a kiszáradás veszélye. Fokozottan kell erre figyelni a betegség esetén. Szintén speciális, egyénre szabott étrend kialakítása szükséges. Szakorvosi vélemény betartása fontos. Olykor műtéti beavatkozással javítható a beteg állapota. Probiotikum és speciális táplálékiegészítők szedése javasolt.
  • Cöliákia, lisztérzékenység. Tünetei hasmenés, világos gyakori széklet, fogyás, puffadás, fáradtság. Ennek többféle fokozata és változata is létezik. Ha feltárták a problémát, minden esetben speciális gluténmentes étrend kialakítása szükséges. A nem kezelt cöliákia szövődményeket és más betegségeket okozhat.
  • Gyomor- és bélhurut. Jellemzően, hasmenés, hányás, böfögés, étvágytalanság, fájdalom a has felső részén, rossz közérzet, izomgyengeség kíséri. Ha nem kóros, akkor általában vírus, baktérium vagy valamilyen fertőzés okozza. Az első 48 órában egy egyszerű diétával és sok folyadék fogyasztásával kezelhető. Figyeljünk az ásványi sók pótlására, szedjünk probiotikumot. Ha tünetek elhúzódnak forduljunk orvoshoz, súlyos esetben kiszáradáshoz vezethet.

Máj, epehólyag és hasnyálmirigy különböző betegségei is előfordulhatnak, amikre részletesen nem térnék ki, mivel
bármilyen bélprobléma feltárásához orvosi kivizsgálásra van szükség. Fontos a szakorvos utasításait betartani, főként, ha gyógyszeres vagy speciális kezelés is indokolttá válik. A orvos utasítása mellett, természetesen kialakítható a megfelelő étrend, ami mindig egyénre szabottan működik a leghatékonyabban.

Összegezve, az emésztési zavarok legtöbbször egyszerűen enyhíthetők egy megfelelően kialakított, tudatos életmódváltással. Csak oda kell figyelnünk arra, hogy mikor mit eszünk és, hogy a nap folyamán lehetőleg többször elosztva együnk kis adagokat. A napi 5-6-szori étkezést javasolják a dietetikus szakértők is. Ajánlott a probiotikumok fogyasztása és az Omega 3 zsírsavak bevitele, amely segít az emésztőrendszer megfelelő működésében. Természetesen a különböző problémák és betegségek kezelése esetén vagy speciális étrend kialakításához, minden esetben szükséges felkeresni egy szakembert a megfelelő orvosi utasítok mellett, aki egyénre szabottan alakít ki vagy állít össze étrendet.

Általánosságban pedig megállapítható, hogy a finomított szénhidrátok és a cukor fogyasztása nem javasolt. Továbbá,
kerülni kell a finomított olajban sült ételeket és a transzzsírokat. Az alkohol fogyasztásának mérséklése vagy teljes
elhagyása szükséges. Fokozottan figyelni kell a feldolgozott és tartósított élelmiszerek visszaszorítására!


bélnyugtató

bélnyugtató étrend

Források:

The Second Brain: Michael D. Gershon, M.D.

Irina Matveikova M.D.: Digestive Intelligence: A Holistic View of Your Second Brain Paperback– July 15, 2014

Maria Treben: Gyomor- és bélbetegségek

Dr. Rácz István – Dr. Timár Marietta: A fekélybetegség és a Helicobacter pylori fertőzöttség

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!