Hallottál már a rebarbaráról, a zöldségről, amit gyümölcsként fogyaszthatsz? Nem csak sütihez használhatod, hanem frissítő nyári turmixot is készíthetsz a vidám színű növény szárából.
Rebarbara
Ez az évelő növény rokonságban áll a sóskával, hullámos levele, húsos szára van. Őshazája Ázsia, Mongólia, Észak-Kína és Tibet magasan fekvő vidéke. Európába Anglián és Németországon keresztül jutott el, ahol kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd a XVIII. századtól kezdték zöldségként termeszteni.
Számos vetélytársával ellentétben, hazánkban már kora tavasszal találkozhatsz vele a piacok standjain. Található benne A-, B1-, B2-, és C-vitamin, valamint kalcium, foszfor, magnézium, vas és kálium. Savanykás íze a magas alma-, citrom-, és oxálsav tartalma határozza meg.
Használható hashajtónak, bélműködés-szabályozónak, vagy akár étvágyjavítónak is. Tisztítókúrára is tökéletesen alkalmas, hiszen salaktalanító és vizelethajtó, azonban a jóból is megárt a sok! Nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor-, és bélgörcsöket okozhat.
Készíthetsz belőle levest, kompótot, salátát, vagy akár turmixokat is, ami mindamellett, hogy finom még egészséges is. Legjobban eperrel harmonizál az íze, a legtöbb receptet is ezzel a párosítással találod meg.
Rebarbara turmix
Rebarbarás-epres turmix:
A hozzávalók:
Rebarbara, eper, 10 dkg cukor (diétás változatban édesítővel készítheted) , 3 dl sovány tej, citromlé és vanília kivonat. A cukrot sziruppá főzöd, majd a feldarabolt és megpucolt rebarbarát beledobod a szirupba, és addig főzöd, amíg újra nem forr. Ezután a leszűrt rebarbarához hozzáadod a felvágott epret, és a többi hozzávalót, majd leturmixolod. Miután kiöntötted, a tetejét megszórhatod kókuszreszelékkel vagy fahéjjal.
Banános-rebarbara turmix:
Amire szükséged lesz az elkészítéséhez:
Egy rebarbara szár, 1 darab banán, méz, 1,5 dl tej. Ízlés szerint citrom, esetleg vaníliás cukor. Az összetevőket egy turmixgépbe rakod, és összeturmixolod.
Egészségedre!
Peak Girls – olvasói bejegyzés, Por Ágota
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!