-+=
Olvasási idő: 2 perc

Én is olyan vagyok, mint a magyar népmese egyik szereplője:

“Volt egyszer egy király, s volt neki három fia. Volt arrafelé egy özvegyasszony is, annak meg volt egy lánya. Ribike volt a lány neve, mert az mással nem élt, mint csak ribizlivel. Egyszer megbetegedett a lány. Az anyja ugyanis már nem tudott több ribizlit venni neki. Szegény asszony, hogy megmentse a lányát, elment a klastromkertbe, mert ott látott ribizlit bőven.

Beszökött a kertbe, és kihozott egy kosár ribizlit. Meglátta kijövet az apácafőnöknő, odament hozzá, s rászólt: – Mit csinálsz, te asszony? Azt felelte ijedten a szegény asszony: – Soha életemben nem loptam, most is csak a kénytelenség szorított rá! Mert nekem oly gyönyörű lányom van, hogy annak párja nem találkozik; de ha csak egy nap ribizlit nem eszik, meghal.” 

Hogy miért is vettem elő ezt a mesét?

Mert gyönyörűen reprezentálja elődeink tapasztalati úton szerzett tudását, azaz hogy a ribiszke fogyasztása nagymértékben hozzájárul az egészségük karbantartásához! Például 4x több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs! (100 g ribizliben 30-40 mg C-vitamin található.)

Ebből következik, hogy kiváló antioxidáns forrás is! Azoknak, akik fogyókúra céljából találtak rá a Peak-re, csak ajánlani tudom, hogy napi egy maréknyit egyenek belőle, mivel minél több kalóriát éget el a szervezetük, annál több szabadgyök fog keletkezni a folyamat során.

33% OFF az Őszinte Visszajelzésedért! Írd meg nekünk - szeretettel: Peak

Oké, de ez mit is jelent?

A szabadgyökök egy-egy párosítatlan elektront tartalmaznak, amik megnövelik a gyökök reakcióképességét. Képzeljük el, hogy hirtelen kinő még egy kezünk, a másik kettőtől elérhetetlen helyen!

A nagy reakcióképességű molekulák számának növekedése pedig káros hatást gyakorol a szervezetre. Tehát ott van a két kezünk, amik szükség esetén le tudják fogni egymást, de mivel a harmadikat nem érik el, ezért az szabadon garázdálkodhat!

Normál körülmények között ezeket a molekulákat kompenzálni tudja a szervezet, de betegség vagy fogyókúra esetén, amikor felborul az egyensúly, aktívan kell segítenünk a folyamatot: pakoljuk tele a harmadik kéz markát, magas antioxidáns tartalmú ételekkel, hogy ne akarjon minden piszokba belenyúlni! 🙂

Természetesen ne csak az antioxidáns miatt együk a ribizlit, hisz egyéb jó tulajdonságai is akadnak: kiemelkedő a kálium- és rosttartalma, és jó forrása a nátriumnak, kalciumnak, foszfornak, magnéziumnak és vasnak!
A fentiek alapján a piros ribizli nem csak a fogyókúrában segít (magja támogatja a bélmozgást, a rostok pedig az emésztést), de a csontok és a fogak felépítését is segíti. Meg persze eszméletlen finom is!

Remélem mostanra mindenki vágyni kezdett egy kicsit a ribizlire, úgyhogy itt egy gyors recept, hogy minél hamarabb csatlakozni tudjatok a népmese hősök csapatához! 🙂

Tápanyagadatok
Idény C-vitamin forrás: a piros ribizli!
Mennyiség egy adagban (100g)
Energia (kcal) 65 Ebből zsírsavak (kcal) 9
% DV (napi érték)*
Összes zsír 1g 2%
Szénhidrát 5g 2%
Fehérje 8g 16%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Dobjunk mindent bele a turmixgépbe, nyomjuk le a gombot, pár másodperc és kész! 🙂 A ribizli savanykás íze nagyon feldobta a fehérjepor alapízét!

Több méregtelenítő turmix ITT!

fehérje turmix

ribizlis fehérje turmix

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!