-+=
Olvasási idő: 3 perc

Kekszet készíteni nem egy kulináris kihívás – hiszen csak egy adag ocsmány vaj, margarin, némi liszt – és máris fél órán belül röhögve menőzhetünk életünk első, zsírban és kalóriákban tocsogó kekszével.

Persze a mi életmódunk nem ennyire sekélyes, így gondosan figyelünk arra, hogy az ipari hulladékok a konyhától – vagy legalábbis a bélrendszerünktől távol maradjanak.

Sok zabkekszet készítettem zsírszegény keretek között – bár kalória ügyileg nagyon fitt értékek jöttek ki… abszolút nem voltak hizlalóak…pláne mert olyan kemény lett nélküle a süti, ami a táskámban inkább egy önvédelmi eszközt szolgált, mintsem táplálékot.

Szóval kellett kezdeni valamit ezzel A SZÓ SZERINT KEMÉNY SZITUVAL. Milyen nedvesítő motyót rakjunk a tésztába ami:

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

  • nem egészségtelen
  • nem hizlal (annyira)
  • nem bizarr

…vagy legalább valamelyik kettő teljesüljön :)))

Szóval a következőkre jutottam:  VAJ/MARGARIN/más ZSÍR helyett:

  • 100%-os magvajak: igen, ők még nem olyan alacsony kalóriatartalmúak, de egészségesek, és masszívak – így jóval kevesebb kell belőle mint a kókuszolajból például. És a tápértékük is kedvezőbb. Ja és k******finomak 😛
  • Zsírszegény krémtúró: nagyon sok mindenbe passzol, mert masszív és semleges. Nem hízlaló abszolút…Puhít, bár a keksz roppanni nem fog – de az idegeid sem, ha a mérlegre kell állnod. Valamit valamiért.
  • Cukkini, banán, alma... nedvdús zöldségek, változó, de alacsonyabb kalóriával. Elég jól kiváltják a vajat, főleg a banán nagy arc ebben!
  • Bab: bizarrsági indexet magasról ez veri, de teszteltem és SEMMI mellékíze nem volt – ámde nagyon omlós, olyan igazi amerikai kekszet kaptunk bátorságunkért cserébe. Persze natúr babkonzervvel próbálkozz – a chilis-mexikóis mogyis csokis keksz elég megrázó élmény lehet. Bár a chilis csoki után….?
  • Végül! Ha nem édes vonalon mozgunk, én nem is stresszelek erre rá. Plusz zsírszegény sajtot szórok a tésztába (ésszel…vagyis próbélok ésszel:)) és ezzel minden gond le van tudva. Omlós, ropogós, sajtos. Ide plusz szír már tényleg flancolás lenne!

Off! Megjegyzem NEM a zsír ellen vagyok – semmilyen makroelemet nem vonunk meg!!! De az agyatlan és nem egészséges zsírfogyasztást mindenképp csökkenteni kell – amire a fenti praktikák nagyszerűek!


Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
db
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
db
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A mogyoródarabkák kivételével mindent keverj homogénre. Általában késes botmixert szoktam a vegyítésre használni, de itt elég masszív a cucc, és csak felkenődik az oldalára - kapargatod, újra indítod, újra kapargatod.... a tésztán túl az idegeidet is felőrli. 🙂 Szóval most egyszerűbb a hagyományos manuális, mama-féle megoldás: szilárdat elkever, majd a folyékonyabb hozzá. Kézzel-kanállal.
  2. Ha az egész csapat egyesült, akkor kóstolgasd, kell-e bele édesítő - ne edd meg nyersen, nem szép dolog, bár én is mindig a kelleténél nagyobb íztesztet csippantok le... 🙂
  3. Szórd bele a mogyorót!
  4. Vizes kézzel formázz kis gombóc-csapatot, majd tedd őket egymástól távol sütőpapírra. Nem, nem azért, mert antiszociális lelkűek, hanem Te fogod őket egy villával szépen kilapogatni. Ők sem szeretnek dagik lenni, így egy karcsú 1 centit célozz be!
  5. Ha a kilapítgatást is abszolváltad, akkor hajítsd be őket a sütőbe. 180 fokon 15 perc alatt megsülnek - vagyis elég gyorsan, így nem javaslom, hogy most kezd el chaten kibeszélni a barátnőddel, hogy épp kit hogyan kényeztetett/szedett szét idegileg a pasija.
  6. Az elkészült kekszeket vedd ki. Melegen puhák, de idővel, ahogy a Te jellemed is... megszilárdulnak. Csak kitartás! 🙂

Túrós diétás keksz ITT!

zabkeksz

mogyoróvajas zabkeksz

 

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.