A padlizsán amellett, hogy remekül tisztítja a beleket, a diétád színesítője lehet, a diétás padlizsánkrém elkészítése pedig pofonegyszerű!
A padlizsán, más néven törökparadicsom, vagy tojásgyümölcs egyre jobban terjed a diétás, tudatos táplálkozásban, és ez nem véletlen. Kalóriában igen szegény táplálék, egy átlagos méretű padlizsán nagyjából 300 gramm, és körülbelül 50 kalória van benne.
A fehérjetartalma 1 gramm, szénhidrátból 5,7 gramm, zsírból pedig elenyésző, 0,19 gramm található 100 grammban.
Rendkívül változatosan elkészíthető táplálék, de rántva már egyáltalán nem diétás, ugyanis szivacsos állagának köszönhetően rengeteg olajat szív magába, így pedig már nem támogatja a fogyókúrádat.
A kalóriaszegény padlizsán pizza, a különleges töltött padlizsán, vagy a mousaka, paradicsomos darált hús ragu diétás változata azonban tökéletes választás egy könnyű nyári vacsorára.
Oldható- és oldhatatlan rosttartalmának köszönhetően meglehetősen laktató táplálék, ezért szinte átmossa a bélrendszert, így segít megszabadulni a salakanyagoktól – persze csak akkor, ha elegendő folyadékot fogyasztasz mellé. 100 g padlizsán több mint 200 mg káliumot is tartalmaz, ebből adódóan a növény kiváló vízhajtó.
Ha padlizsán, akkor lila, igaz? Nos, van fehér változata is, és több féle lila színben is termesztik, de akármelyiket is vásárolod, mindig a kemény és fényes példányokat válaszd.
A padlizsánkrém eredeti változata majonézzel készül, a joghurtos változata már kevésbé zsíros, de a diétás változata szerintem sokkal finomabb, amellett, hogy alakbarát is.
A padlizsánkrémet nem lehet megunni, elrontani se nagyon tudod, a sütést leszámítva pedig nagyon gyorsan elkészítheted.
A nagyobb padlizsánokat vágd félbe, a kisebbeket egészben közepes lángon süsd meg sütőben, ez körülbelül 40 perc. Elkészítheted szabadtéri grillben is, ekkor fóliával takard le, hogy megpuhuljon. A szabadtéri sütés ideje is kb 45-50 perc, és különlegesen finom, enyhén füstös ízt ad, amitől kicsit kolbászos ízű lesz.
Húzd le a megsült padlizsán héját, vagy kapard ki kanállal, és vágd apróra.
Keverj hozzá pár csepp citromlevet, így nem barnul meg, és jobban kiemeli a padlizsán ízét, és keverj hozzá egy evőkanál extra szűz olívaolajat is. Az olíva olaj helyett még jobb választás a zsíranyagcserét gyorsító MCT olaj.
Vöröshagymát vágj egészen apró kockákra, keverd hozzá, egy pár gerezd fokhagymát is tehetsz bele. Én fokhagymanyomón préselem át a hagymákat, akad, aki kicsit megdinszteli előtte.
Használhatsz krumplinyomót is, de én botmixert használok, hogy igazán krémes legyen. Egy perc elég a turmixolásra. Sóval, borssal ízlés szerint ízesítsd, majd tedd pár órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Teljes kiőrlésű pirítósra, rozskenyérre, vagy puffasztott rizsszeletre kend, más nem is kell hozzá!
Jó étvágyat!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Padlizsánkrém reggelire full diétásan!" című cikkhezNagyon kerem segitsen ! Kerek, hasnyalmirigy gyulladas utani dietara padlizsan receptet.
Segitseget elore is nagyon szepen koszonom.
Udvozlettel : Nagy Laszlo
Kedves László. Nekünk sajnos nincs ilyen receptünk, de a google keresőbe beírva biztosan találsz ilyet. Hasnyálmirigy-gyulladás esetén bármilyen receptet elkészíthetsz, a lényeg, hogy könnyen emészthető legyen. Kerüld az erősen sós, a nagyon savanyú, nagyon édes, a túl meleg, túl hideg ételeket és italokat. Padlizsán receptet pedig biztosan találsz sokat, a lényeg az elkészítésében rejlik.
Most olvastam dietás padlizsánt ,só kevés hagyma és majonéz nélkül görög joghurt amennyit felvesz hogy ne legyen túl hig ,rendes kenhető legyen .
Sziasztok!
Tetszik a recept de kb. meddig és hogyan lehet tárolni?
A választ előre is köszönöm!
Hűtőben szerintem nem lesz baja 1-2 napig, de alapvetően én nem szeretek sokáig semmit tárolni 🙂