Tudod, mik azok a pszeudocereáliák? A pszeudocereáliák, vagyis az álgabonák nem tartoznak a gabonafélék családjába, de nagy a keményítőtartalmuk, a lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatod fel az ételeidhez. A leggyakoribb és a legismertebb álgabonák: a köles, hajdina, amaránt, és a quinoa, de ide tartozik még a cirok és a teff is. Nézzük meg most a kölest egy kicsit részletesebben.
Köles
A köles a pázsitfűfélék családjába tartozik, a hazai táplálkozásban a köles központi helyét a kukorica elterjedése és a kenyér megjelenése háttérbe szorította. Honfoglalás idején a magasabb társadalmi osztályok, és később, a XVII-XIX. században a parasztság legfőbb ételei közé tartozott, de az 1980-as évekig szinte teljesen eltűnt. Nem tartalmaz glutént, így garantáltan szennyeződésmentes, tiszta formában a lisztérzékeny diétájába is beépíthető. A glutén tartalmú gabonák (búza, árpa, rozs) tápanyagtartalmához hasonló, de a köles magasabb zsírtartalommal rendelkezik, emiatt könnyen avasodik. Szavatossági idejének ellenőrzésére és tárolására érdemes jobban odafigyelned, ajánlott hűtőben tárolni. Kiemelkedő vitamin, és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Vízben oldódó vitaminok közül jó forrása a B-vitamin csoportba tartozó tiaminnak, riboflavinnak, piridoxinnak, amelyek az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. A többi gabonához képest, ásványi anyagok közül kiemelkedő vastartalmú, kiváló magnézium, mangán, foszfor és cinkforrás. Magas rosttartalma elősegíti a megfelelő bélműködést, ezért felhasználása kedvező, a sokszor rostszegény gluténmentes diétában. Rendkívül jó alternatívája a rizsnek.
Hogyan tudod elkészíteni a kölest?
Felhasználás előtt ajánlott hideg vízzel jó alaposan átöblítened, mivel saponin réteg borítja, amely keserűvé teszi. Kétszeres mennyiségű folyadékban főzve 15-20 perc alatt elkészíthető. Sütemények, kenyerek készítéséhez is használható, azonban lisztje sikérképző fehérjét nem tartalmaz, ezért egyéb gluténmentes liszt, lisztkeverék szükséges a nyújtható tészta kialakításához. Felhasználható még piskóták, pudingok, fasírtok, felfújtak, rakott és töltött ételek készítéséhez is. Extrudálva, puffasztva egyaránt alkalmazható kis étkezések színesítésére. A köles karakteres, különleges ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, mely jól alkalmazható sós és édes ételek készítésekor egyaránt.
Köles diétában
Mikor fogyaszd?
Nagyon jó választás lehet reggelinek, vagy kisebb étkezésekhez elkészíthető kásának fahéjjal, vaníliarúddal, laktózérzékenyeknek, laktózmentes tejjel, tejallergiásoknak, növényi tejjel és gyümölccsel is gazdagíthatjuk. Fogyasztható köretként húsételek mellé, keverhetjük salátákhoz is.
Puffasztott kölesgolyó formájában nassolnivalóként, vagy jó alternatívája lehet a puffasztott rizsnek edzések után. Sós, édes sütemények alapanyagaként felhasználhatod.
Miért lehet még hasznos számodra a köles? Mert metionin-, cisztin-, és ciszteintartalma révén elsősorban májbetegség (cirrózis) esetén javasolt. Egyéb gyulladásos állapotok (például hörgő-, vese-, hólyaggyulladás) vagy akár tüdőbetegség esetén is érdemes fogyasztanod. Gluténmentessége révén a lisztérzékenyek étrendjét is színesítheti. Élelmi rostjai és vízmegkötő tulajdonsága a bélrendszeri daganatok elleni védelemben, a székrekedés megelőzésében is segítenek.
Iktasd be az étrendedbe, meg fogod szeretni!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Köles, egy igazi pszeudocereáliák, vagyis álgabona!" című cikkhezA minap vásároltam kölest egy hipermarketben, és otthon döbbenten olvastam az apróbetüs részt, hogy \”glutént tartalmaz\”. A hajdinával ugyanez volt a helyzet. Ezek után kiváncsi lennék, hogy annak ellenére, hogy mindenütt azt olvasom, hogy
a köles gluténmentes, mégis lenne gluténtartalmú változat is?
Üdvözlettel: Gyarmathiné Éva
Kedves Éva! Maga a hajdina és köles nem tartalmaz búzaszármazékot, viszont a üzemek, amelyek előállítják azokat, más búzatermékek feldolgozását is végzi, így a keresztszennyeződés miatt fel kell tüntetniük a csomagoláson.