Az ún. „banális puffadás’ sajnos mindennapjaink velejárója. Oka elsősorban a stressz, a rendszertelen és gyors étkezés, a mozgás hiánya, a kávé és az alkohol túlzott fogyasztása, valamint a zsíros ételek és a sok szénsavas üdítő. Hogyan kerülheted el? Lehetőleg egyél rendszeresen és ne gyorsan, fogyassz könnyen emészthető ételeket, szénsavmentes italokat, mellőzd a kávét és az alkoholt is. Mozogj, tornázz, és próbáld a stresszt kiiktatni a napjaidból. Ha azonban már észleled a kellemetlen puffadást, akkor segíthetnek az erre a célra alkalmas gyógyteák, a gyógyszertárban vény nélkül kapható szerek viszont hosszabb távon nem lehetnek megoldások. Ha a panaszok állandósulnak, akkor még enyhébb esetekben is célszerű orvoshoz fordulod.
Miért is lehet „lufipocakod”?
• Levegőnyelés miatt: evés és ivás közben sok levegőt nyelsz, vagy sokat rágógumizol,
• Sok gáz keletkezik a bélben bakteriális erjedés folytán. Ennek oka lehet néhány cellulózt tartalmazó élelmiszer (bab, borsó, lencse, kelkáposzta, karfiol, karalábé stb.) és az élesztős tészták. De kóros gázképződés következik be emésztési és felszívódási zavarokban (pl. hasnyálmirigy-elégtelenség) vagy laktóz-intoleranciában a tej és tejtermékek fogyasztása okozza.
A puffadást leggyakoribb kiváltó okok
A haspuffadás egy gyakori emésztőrendszeri probléma, ami betegség tünete is lehet, többnyire azonban mégis bizonyos ételek okozzák.
1. Újramelegítés
Ha étteremben, kifőzdébe tésztát, rizst vagy burgonyát fogyasztasz, melyeket általában újramelegítenek, akkor az ily módon megváltozott szerkezetű keményítőt a vékonybélben nem lehet megemészteni, és a vastagbélbe jutva az emésztésben segítő baktériumok gázokat termelnek, ettől alakul ki a puffadás.
2. Hormonok
A női havi ciklus alatt tapasztalható hormonális ingadozás szintén kiváltó ok. A folyadék-visszatartás mellett a progeszteron hormon megemelkedett szintje is okozhatja, ami ellazítja a hasi izmokat.
3. Rágózás
A legrosszabbak a cukormentes változatok, amelyekben szorbitol és xilit található – ezeket a bélbaktériumok ugyanis megerjesztik, ami szintén hozzájárulhat a puffadáshoz.
4. „Egészségnasik”
Az „egészséges” étrend hátulütője, hogy az olyan rostdús ételek, mint a gabonafélék, a babfélék és a hüvelyesek a bélrendszerben erjedve haspuffadást váltanak ki. Sőt, ha folyamatosan egészséges rágcsálnivalókkal, pl. friss gyümölcsöket, dióféléket és egyéb magvakat nassolsz, akkor megerjedve a belekben ezek is panaszokat okoznak.
5. Antibiotikumok
Az antibiotikumok a jótékony bélbaktériumok kipusztításával válthatnak ki puffadást. Az ún. bifidobaktérium enyhíti a tüneteket, így gyógyszeres kezelés után állítsd vissza ilyen tartalmú készítményekkel a bélflórád egyensúlyát.
6. Stressz
Az agy és a bélrendszer közötti kapcsolatnak köszönhetően a stressz is súlyosbíthatja a tüneteket.
7. Lisztérzékenység
Ezt az allergiás megbetegedést nehéz megkülönböztetni az irritábilis bél szindrómától – ami minden 5. embert érint, és a felfúvódás az egyik leggyakoribb tünete.
8. Irritábilis bél szindróma
Oka az emésztetlen élelmiszerek lebontása. E betegség esetén a szervezet nem képes megemészteni bizonyos szénhidrátokat (pl. cukor, keményítő, rost) a vékonybélben, mivel hiányoznak, vagy nem megfelelő számban állnak rendelkezésre a lebontásukhoz szükséges enzimek. Tehát ez a megemésztetlen étel a vékonybélből a vastagbélbe kerül, ahol ártalmatlan baktériumok bontják le, miközben hidrogén, szén-dioxid és az emberek harmadában metán képződik. Ezek a gázok a végbélen át távoznak. A legtöbb élelmiszer, mely szénhidrátot tartalmaz, gázosodásra hajlamosít. Ezzel szemben a zsírok és fehérjék csak kevés gázt termelnek.
Nálad mi okozza leggyakrabban a haspuffadást?