Egy nagyon gyorsan összedobható finomságot hoztam Nektek a kedvenc alapanyagomból.
Kitaláljátok, hogy mi is ez?
Természetesen a zabliszt. No, nem a méregdrágán beszerezhető zablisztre gondolok, hanem a pénztárcabarát módon megvásárolható zabpehelyre, amit mákdarálóval finomra őrlünk. (Ezermestereknek ehhez a folyamathoz inkább a rakétaporszívót javaslom. De hogy mi is ez a nagyszerű eszköz? A következő cikkeim valamelyikében bemutatom Nektek!)
Most térjünk vissza arra, hogy miért is olyan közkedvelt a zabpehely/zabliszt az egészséges életmód hívei között! Nem ennek a receptnek a feladata részletesen írni a zab előnyeiről, de kulcsszavakban a legfontosabbak:
- rostban, tápanyagban és vitaminban gazdag
- segíti az emésztést
- enyhíti a székrekedést
- csökkentik az LDL („rossz koleszterin”) szintet
- segít elkerülni a vércukorszint ingadozását
- nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokoldalúan fel is használható!
> Peak-tipp! Ez egy szuper alaprecept, amit fantasztikusan tudsz variálni! Például!
- plusz fehérje porral MÉG diétásabb recept lesz belőle! 120 gramm zabliszt és 30 gramm fehérje porral extra proteines muffin tésztát kapsz!
- a muffint tudod mivel szoktuk nagyon durván feltuningolni? A Peak Wheytellával! Nutellás-gyümis muffin – mindezt egészségesen és cukor nélkül!
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 20-25 perc |
Mennyiség |
darab
|
- 150 gramm zabliszt
- 3 db tojás
- 2 tk sütőpor
- 1,5 dl mandulatej
- 100 gramm bogyós gyümölcs
Hozzávalók
|
- A száraz hozzávalókat, vagyis a zablisztet, sütőport, ízlés szerint fahéjjal és édesítőszerrel elkeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a mandulatejjel habosra verjük, majd hozzáadjuk a száraz keverékhez és csomómentesre keverjük.
- A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, azután óvatosan, hogy ne törjük össze a fehérjét, az előbbi masszába forgatjuk.
- Hozzáadunk kívánt mennyiségű bogyós gyümölcsöt, elkeverjük, majd szilikon muffinformákba halmozzuk. Sütőtől függően, légkeveréssel, 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.