Az alapja pedig a HÁZILAG elkészített leveles tészta teljes kiőrlésű tönkölylisztből!
Anno azt hittem, ez valami olyan bonyolult dolog lehet, mint az atomfizika… pedig NEM.
Hosszúnak csak a pihentetések miatt tűnik annak – de azalatt bármit csinálhatunk (vacsora, mosás, villámedzés, kutyafürdetés :)) – de maga az érdemi tevékenységünk a tésztával csupán 3×5 perc ?
Persze lehet venni boltit is, de IGAZI, HÁZI, NINCS HOZZÁ FOGHATÓ protein pudinggal töltött teljes kiőrlésű leveles párnácskákhoz nincs jobb! (Ő volt az első széria, lentebb meg a repeta-csapat:))
Nem beszélve arról, hogy SOKKAL egészségesebb mint bármelyik bolti, hiszen:
- nincs benne gyorsan felszívódó szénhidrát: csak 100% teljes kiőrlésű liszt, abból is a tönköly, ami egy magasabb fehérjetartalmú lisztfajta
- nincs benne cukor
- a krémje a keményítős puding helyett isteni vaníliás protein pudingos!
- az eredeti leveles tészta sok alapanyagot nem tartalmaz… szemben egy boltival… szóval aki törekszik a tiszta és egészséges étkezésre, amit lehet, HÁZILAG készítsen.
- És nem utolsó soron tök menő, ha te olyan csaj/pasi vagy, akitől bizony nem áll távol a „rettegett leveles tészta” sem 🙂
TIPP! Akár Wheytella cukormentes csokis mogyorókrémmel is tölthető!!!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 15 perc |
Pihentetés | 1.5 óra |
Mennyiség |
db
|
- 250 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 250 gramm vaj lehet zsír csökkentett is
- 3 gramm só
- 125 ml víz
- 5 gramm ecet
- 60 gramm Peak Yummy Protein Pudding fehérjés puding 78% fehérjével vanília íz 360g
- 400 ml víz
- 100 gramm Skyr joghurt vagy krémtúró
- 1 db tojás kenézhez
Hozzávalók
A leveles tésztához
A krémhez
|
- Elkészítjük a vajas alapot, amelyet a tésztánkba fogunk hajtogatni. Ehhez a 225 gramm vajba belegyúrunk 25 gramm lisztet. A vaj legyen hideg, és szuper megoldás, ha reszelőn releszeled, mert sokkal gyorsabban és jobban elegyedik. (Ha nem reszeled, akkor viszont kockázd!) A vajat alapot téglalap-formára igazítjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- A tésztához a maradék lisztet a maradék vajat a sóval és az ecettel összemorzsoljuk. (Vajat ismét reszeld vagy kockázd.) Hozzáadjuk a vizet is, és addig gyúrjuk a tésztát, míg el nem válik a kezünktől - azaz nem ragad, hanem egy ruganyos gombócunk lesz. Letakarjuk, és hűtőben minimum 30 percig pihentetjük.
- A pihentetés után lisztezett felületen lóhere alakban nyújtsuk ki úgy, hogy a közepén púpos maradjon. (Ezt úgy éred el, ha a nyújtófát a téglalap NEM pont a közepétől görgeted le.)
- A közepére helyezzük a vajas tömböt, és teljesen becsomagoljuk a kinyújtott tésztába, úgy hogy ráhúzzuk a lóhere "szirmokat". A tésztát a becsomagolt vajjal együtt kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.
- Az elsőnek jön a szimpla hajtogatás: gondolatban három részre osztjuk a kinyújtott tésztát. A tészta bal külső harmadát ráhajtjuk a közepére, majd erre ráhajtjuk a jobb harmadot.
- A tésztát ekkor 90 fokkal elforgatjuk, majd újra kinyújtjuk, és következik a dupla hajtás..
- Ehhez kicsit hosszában szélesebb téglalapot nyújtunk - mert ezt már gondolatban négy részre osztjuk. A külső negyedeket a belső negyedekre ráhajtjuk, majd a két részt összehajtjuk. Oldalról nézve egy "S" alakban van feltekerve a tészta.
- A tésztát ezután letakarva 30 percig pihentetjük a hűtőben. A pihenő letelte után a fenti két hajtást megismételjük: egy szimpla, majd egy dupla, és újabb 30 percig pihentetjük.
- Ezután felhasználható vagy lefagyasztható.
- Jelen esetben kinyújtottuk, kis téglalapokra vágtuk. A protein pudingot kikavartuk a túrókrémmel, édesítettük, és a téglalap egyik oldalára halmoztuk. Meggyel, almával turbózható.
- A nem töltelékes részét berácsoztuk egy késsel, és ráhajtottuk a tésztára. Villával lelapogattuk az oldalát, lekentük egy tojással - és előmelegítve 200 fokon 10-15 percig készre sütöttük.
- (Egy másik forma, hogy behajtjuk a széleit, a közepébe teszünk pudingot és almakarikát és így sütjük ki!)