Valld be, ha máskor nem is, de az ünnepek alatt biztos hogy érzünk késztetést arra, hogy valamit gyúrjunk, nyújtsunk… és a kedvünkre szaggassunk!
Szerintem Neked is fűződik valamilyen kellemes-szaggatós emlék a múltadhoz: amikor nyuszi-fenyő-szívecske-kiscsillag vagy egyre vadabb formákkal nekiestél a mama által kinyújtott tésztához. (És igen mi is imádtuk megenni a nyers süti maradékot, úgyhogy ebben semmi kivetnivaló nincs 😛 – szerk.)
Szóval azóta felnőttünk, és immár MI magunk gyúrunk és szaggatunk. Ugyanúgy szeretjük – ugyanúgy elcsípjük a nyers sütitésztát – DE! Az összetevőkön alakítunk! Immár egészségesebb, esetleg diétásabb formában kivitelezzük az ősi receptet!
IGEN! Jön egy gyúrós-nyújtós-szaggatni való keksz, ami nem hagyományos lisztből készül, nem kell bele cukor, de ami a legjobb dolog! Nemcsak szaggatni, de nyomkodni is lehet!!!
Ha van otthon süti pecséted, akkor bátran nekiállhatsz nyomdázni, mert ezzel biztosan nem fogsz felsülni! 🙂 A sütikorongokat pedig ragaszd össze….hmmm…naná, hogy a Peak diétás-nutellával, a wheytellával!
Ha pedig beszerzel valami torta díszítő dekor tollat és egy húsvéthoz illő süti kiszúrót, akkor poénos és vidám vagy éppen gondolkozó vagy bánatos nyúl fejeket is gyárthatsz…
Igen, manapság már nem pszichológiai tesztekre, hanem a süteményedre vetítheted ki a lelkiállapotod! 😀
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 15 perc |
Pihentetés | 1 óra |
Mennyiség |
darab
|
- 110 gramm durumliszt
- 90 gramm fehér tökölyliszt
- 80 gramm Naturecookta Mandulaliszt 500g
- 200 gramm hideg light vaj
- 150 gramm por állagú eritrit
- 2 db vaníliarúd belseje
- 2 db tojássárgája
Hozzávalók
|
- Összekeverjük mindhárom lisztet az eritrittel és a vaníliával - majd gyorsan összegyúrjuk a vajjal és a tojás sárgájával, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon el benne.
- Folpack-ba csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
- Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és enyhén lisztezett felületen kb. 0.5 cm vastagra nyújtjuk a tésztánkat, és ha pecsételünk, akkor a pecsétnél nagyobb kör kiszúróval kiszaggatjuk, majd lisztbe mártott pecsételővel mintát nyomunk rá. Ha nyuszi formát készítünk, akkor természetesen csak szaggatjuk.
- 160 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.
- Puha kekszet kapunk. Ha kihűlt,akkor a nyuszi formákat dekoráljuk. Ha pecsételünk, akkor két pecsételt kekszet össze is ragaszthatunk - mondjuk a Peak diatellával! 🙂