Puha, omlós bagel recept! A házi a legjobb! Pláne, ha még egészségesebb is mint a bolti, és az elkészítését is leegyszerűsítettük!
Puha, omlós bagel recept! A házi a legjobb! Pláne, ha még egészségesebb is mint a bolti, és az elkészítését is leegyszerűsítettük!
-+=
Olvasási idő: 2perc
Kedvet kaptam friss pékáru készítésére, sosem csináltam még bagelt, így a legegyszerűbb receptet választottam. Puha lett és isteni. Higgyétek el nekem, sokkal de sokkal jobb saját kezűleg készítve – de nem csak ez, bármi!
A bagel lengyel zsidó közösségekből származó kenyértermék, amelyet először kicsit vízben főzünk meg, majd sütőben sütjük ki. Különböző lisztből készülnek, van amelyik sima lisztből, rozslisztből, teljes kiőrlésű lisztből, és ezek variációiból. Elkészítésének többféle változata van, az eredeti igazán időigénylő, én kettő változatot próbáltam összefonni eggyé.
A külsejére is több mindent szórhatunk, bármilyen magvakat, a hagyományos bagelekre mák kéreg, vagy szezámmag sült, de akad olyan is, amin nagy szemű só van.
33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!
Tápanyagadatok
Teljes kiőrlésű házi bagel
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 348Ebből zsírsavak (kcal) 81
% DV (napi érték)*
Összes zsír 9g14%
Szénhidrát 58g19%
Fehérje 10g20%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).
50grammolvasztott vaj(laktózmentes Vegán vajat használtam, de használhatsz light vajat is)
mák, szezámmag, vagy chia magtetejére
Elkészítés
1. A száraz hozzávalókkal kezdjük, egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, élesztőt, sót.
2. A vizet hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, majd a vajat előre felolvasztva is. Jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk ameddig csak tudjuk, mivel nem sima liszttel készítjük keményebb a tésztánk, de ettől nem kell megriadni (ha nagyon kemény 20 ml vizet még hozzáadhatsz, kb. 1 evőkanál)
3. Majd egy tálba helyezve , jól letakarva, akár folpack segítségével teljesen befedve, félre rakjuk kelni. Ha kétszeresére kelt, dolgozhatunk vele. Na most én itt abba is hagytam a dagasztást utána már nem pihentettem.
4. Egy nagy lábasban vizet forralunk, a vízbe rakjuk az 1 tk. sót és 1 evőkanál mézet.
5. 6 egyenlő részre osztottam a bagel tésztát , kis gombócokat formázva belőlük. A közepén kilyukasztottam , és karikákat formáztam belőlük. Mint egy fánk, úgy fog kinézni.
6. Ha forr a víz mehet bele 1-1 db, amennyi elfér, úgy, hogy ne érjenek össze, és 1 percig főzöm őket, eközben egyszer megforgatva, hogy mindkét oldala átfőljön.
7. Sütőpapírt rakunk egy nagy tepsibe, erre kerül mind a 6 db karikánk, jól átkenem a felvert tojással, megszórom a tetszőlegesen választott magvakkal.
8. A sütőt akkor kapcsolom be, mikor már bent vannak a tészták, 180 fokon 25 percig sütöm.
9. Ha kész, bármivel fogyaszthatod, krémsajttal, lazaccal, rukkolával, ahogy szeretnéd.
Gyálon lakok a családommal, van egy 2 éves kislányom. Vendéglátással foglalkoztam, a célom egy saját lakás étterem illetve egy kis vidéki szállás üzemeltetése. Szenvedélyem a gasztronómia és minden, ami ezzel együtt jár, ezek közül a food styling és a fotózás a kedvencem. Imádok utazni, új receptekkel kísérletezni. Most jelenleg a diétás étrend és a Vegán ételek elkészítésének elsajátítására fókuszálok. Ember-centrikusnak mondanám magam, hiszen az ételek elkészítésekor nagyon fontos számomra a visszajelzés is. Egyaránt szívesen veszem a pozitív és negatív kritikát, nem riadok vissza tőle, könnyen tanulok belőle!