-+=
Olvasási idő: 2 perc

Kedvet kaptam friss pékárú készítésére, sosem csináltam még bagelt, így a legegyszerűbb receptet választottam. Puha lett és isteni. Higgyétek el nekem, sokkal de sokkal jobb saját kezűleg készítve – de nem csak ez, bármi!

A bagel lengyel zsidó közösségekből származó kenyértermék, amelyet először kicsit vízben főzünk meg, majd sütőben sütjük ki. Különböző lisztből készülnek, van amelyik sima lisztből, rozslisztből, teljes kiőrlésű lisztből, és ezek variációiból. Elkészítésének többféle változata van, az eredeti igazán időigénylő, én kettő változatot próbáltam összefonni eggyé.

A külsejére is több mindent szórhatunk, bármilyen magvakat, a hagyományos bagelekre mák kéreg, vagy szezámmag sült, de akad olyan is, amin nagy szemű só van.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Tápanyagadatok
Teljes kiőrlésű házi bagel
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 348 Ebből zsírsavak (kcal) 81
% DV (napi érték)*
Összes zsír 9g 14%
Szénhidrát 58g 19%
Fehérje 10g 20%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20-25 perc
Pihentetés 1 óra
Mennyiség
darab
Hozzávalók
  • 400 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gramm Peak Vegan Protein Fusion növényi fehérjepor vegetáriánusoknak semleges doboz 1000g vagy lehet ez is liszt - de a fehérjetartalmát szuperül növeli a semleges protein por!
  • 280 ml víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1+1 teáskanál só a bagelbe + a főzővízbe
  • 1 evőkanál méz a főzővízbe elhagyható
  • 1 db tojás kenéshez
  • 50 gramm olvasztott vaj (laktózmentes Vegán vajat használtam, de használhatsz light vajat is)
  • mák, szezámmag, vagy chia mag tetejére
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20-25 perc
Pihentetés 1 óra
Mennyiség
darab
Hozzávalók
  • 400 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gramm Peak Vegan Protein Fusion növényi fehérjepor vegetáriánusoknak semleges doboz 1000g vagy lehet ez is liszt - de a fehérjetartalmát szuperül növeli a semleges protein por!
  • 280 ml víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1+1 teáskanál só a bagelbe + a főzővízbe
  • 1 evőkanál méz a főzővízbe elhagyható
  • 1 db tojás kenéshez
  • 50 gramm olvasztott vaj (laktózmentes Vegán vajat használtam, de használhatsz light vajat is)
  • mák, szezámmag, vagy chia mag tetejére
Elkészítés
  1. 1. A száraz hozzávalókkal kezdjük, egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, élesztőt, sót.
  2. 2. A vizet hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, majd a vajat előre felolvasztva is. Jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk ameddig csak tudjuk, mivel nem sima liszttel készítjük keményebb a tésztánk, de ettől nem kell megriadni (ha nagyon kemény 20 ml vizet még hozzáadhatsz, kb. 1 evőkanál)
  3. 3. Majd egy tálba helyezve , jól letakarva, akár folpack segítségével teljesen befedve, félre rakjuk kelni. Ha kétszeresére kelt, dolgozhatunk vele. Na most én itt abba is hagytam a dagasztást utána már nem pihentettem.
  4. 4. Egy nagy lábasban vizet forralunk, a vízbe rakjuk az 1 tk. sót és 1 evőkanál mézet.
  5. 5. 6 egyenlő részre osztottam a bagel tésztát , kis gombócokat formázva belőlük. A közepén kilyukasztottam , és karikákat formáztam belőlük. Mint egy fánk, úgy fog kinézni.
  6. 6. Ha forr a víz mehet bele 1-1 db, amennyi elfér, úgy, hogy ne érjenek össze, és 1 percig főzöm őket, eközben egyszer megforgatva, hogy mindkét oldala átfőljön.
  7. 7. Sütőpapírt rakunk egy nagy tepsibe, erre kerül mind a 6 db karikánk, jól átkenem a felvert tojással, megszórom a tetszőlegesen választott magvakkal. 
  8. 8. A sütőt akkor kapcsolom be, mikor már bent vannak a tészták, 180 fokon 25 percig sütöm.
  9. 9. Ha kész, bármivel fogyaszthatod, krémsajttal, lazaccal, rukkolával, ahogy szeretnéd.

Több gyors finomság ITT!

bagel recept

omlós bagel recept

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!