Az Őrség zöld aranya a legkedvesebb országtortám, ezt készítettem ma el, cukormentesen – és fehérlisztmentesen! Különleges ízvilágú torta, melyben a tökmag, a fehércsokoládé és a málna a meghatározó. Az eredeti recepthez képest néhány pontban eltér, így egyszerűbben elkészíthető, de nagyon finom.
Őrség zöld aranya egyszerűen
Az Őrség zöld aranya torta méltán nyerte el a magyar gasztronómia egyik ikonikus helyét, hiszen az Őrség régiója híres különleges tökmagolajáról, amely az étel lelkét adja. Ebből született meg az a különleges desszert, amely ötvözi az egészséget és a finom ízeket. Az országtortáknál – a hagyományos torta mellett azonban egyre nagyobb teret hódít az egészséges, cukor- és lisztmentes változat, így most nemcsak egyszerűbben, de egészségesebben is szerettük volna megcsinálni.
Őrség zöld aranya egyszerűen: cukor – és liszt nélkül
A hagyományos verzióban a cukor és a liszt fontos szerepet játszik a tészta textúrájában és az édességben, ám a diétás változatnál ezek egészségesebb helyettesítőkre cserélődnek. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen alapanyagokkal érhetjük el ugyanazt a csodálatos ízhatást anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnünk az egészségünk rovására:
- Cukor helyett édesítő: A kristálycukrot eritrittel helyettesíthetjük, amely természetes édesítők és nem emelik meg a vércukorszintet.
- Liszt helyett alternatívák: A búzaliszt helyett mandulaliszt, fehérjepor használata teszi lehetővé a tészta könnyedségét, miközben gluténmentes alternatívát biztosít. A Peak Yummy fehérjepor NÖVÉNYI és MANDULA és TÖKMAG fehérjét tartalmaz, így szuperül harmonizál a tortánkhoz! Ez amúgy egy VALÓBAN FINOM Vegán fehérje, hiszen a mandula és a tökmag pont olyan ízvilág, ami nem túl erős, de finom ízt ad neki! (Céges kedvenc: a NUGÁT és a SÜTIS íz!)
- Tökmagolaj (ez marad:)): A torta karakteres ízét továbbra is a helyi, hidegen sajtolt tökmagolaj adja, amely nemcsak ízében gazdag, hanem tele van omega-3 zsírsavakkal és antioxidánsokkal, így jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.
Ennek az előnye pedig…
- Alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalom: a hagyományos cukor és liszt elhagyásával a torta jelentősen kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
- Fehérjedúsabb: a tökmagos mandulás fehérjepor hozzáadásával nemcsak a szénhidrátot csökkentettük, de sokkal előnyösebb tápértéket adtunk a piskótának.
- Alacsonyabb glikémiás index: az eritrit és a mandulaliszt alacsony glikémiás indexűek, így a diétás verzió lassabban emeli meg a vércukorszintet, amit a cukorbetegek is nagyra értékelhetnek.
- Gluténmentesség: a lisztmentes változatnak köszönhetően a gluténérzékenyek is élvezhetik ezt a különleges tortát.:)
Fehérjeporos sütemények diétában – így leszel sikeres a recepttel!
ITT egy videós sorozat, ahol arról is mesélek recepteken át, HOGYAN tudsz sikeresen diétás sütiket sütni! Kötelező mindenkinek, aki a reform konyhában akar boldogulni – ide kattintva elkérheted általam, CUKRÁSZKÉNT készített INGYENES VIDEÓS GASZTRO-főző suli sorozatot, a diétádhoz!
Előkészítés | 2 óra |
Sütés/főzés | 20 perc |
Pihentetés | 1 éjszaka |
Mennyiség |
cm forma
|
- 75 gramm tökmag
- 50 gramm eritrit
- 20 ml víz
- 40 ml tökmagolaj
- 80 gramm cukormentes fehércsokoládé
- 30 gramm cukormentes-gluténmentes ostyalap fagyitölcsér vagy valamilyen szárított korong is jó
- 120 gramm tojás 2 nagy vagy 3 kicsit
- 130 gramm eritrit
- 50 gramm görögjoghurt
- 50 gramm Peak Yummy Vegan Protein-vanilia vagy zabliszt
- 70 gramm darált mandula
- 3 gramm sütőpor
- 80 ml tökmagolaj
- 200 gramm málna
- 30 gramm eritrit
- 2 db lapzselatin
- 2 dl 30% tejszín
- 1 adag Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por vanília álom íz 250g
- 4 db lapzselatin
- 220 gramm cukormentes fehércsokoládé
- 4 dl habtejszín
- 100 gramm cukormentes fehércsokoládé
- 150 ml 30% tejszín
- 2 db lapzselatin
- 30 ml tökmagolaj
Hozzávalók
A tökmagos ropogóshoz
A piskóta
Málnazselé
A fehércsoki mousse-hoz:
A tökmagos glazinghez:
|
- Elsőként ropogóst készítjük el, mert dermednie kell. A tökmagot késes aprítóban ledaráljuk az ostyával együtt. A vizet az eritrittel felforraljuk, és leforrázzuk a magot. Átkeverjük. Utána a fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a tökmaghoz öntjük. Végezetül jöhet hozzá a tökmagolaj és alaposan összedolgozzuk. Egy 20 cm-es forma alját folpackal kibéleljük és egyenletesen belenyomkodjuk a masszát, vizes kézzel. Fagyasztóban szilárdra dermesszük ki.
- A málnás részhez a málnát összeturmixoljuk, édesítjük, és felforraljuk. A lapzselatinokat beáztatjuk hideg vízbe, majd ha felpuhult, belejeverjük a málnás részbe. Egy 20cm-es tortaforma alját kibéleljük folpackal és beleöntjük a langyosra hűtött málnát. Ezt is a fagyasztóba tesszük.
- A tésztához az egész tojásokat az édesítővel kihabosítjuk egy robotgéppel. Nagyjából 5 perc, és kb a dupla térfogatra kell nőnie a tojásos habnak. Belekeverjük a joghurtot, majd beleszitáljuk a mandulát, fehérjét, sütőport - végül a tökmagolajat,
- Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát. 175 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
- A mousse-hoz a fehércsokit 2 dl tejszínben felolvasztjuk a vanília porral. Elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. 4 dl tejszínt felverünk, majd mehet bele a csokis rész.
- Így állítjuk őssze a tortát: 1. tökmagos piskóta köré helyezzük a tortakarikát. (kellően magas legyen) 2. Jöhet a mousse 1/3-da, ez kb 250g 3. Tökmagos ropogóst tedd rá 4. Újabb 1/3 mousse 5. Málna réteg 6. ...maradék mousse réteg Tedd hűtőbe, amíg meg nem dermed. Ez 3-5 óra.
- A tetejére a tejszínt felmelegítjük, mehet bele a lapzselatin és a csoki - apróra törd, hogy felolvadjon benne maradéktalanul. Ha felolvadt a csoki, mehet bele a tökmagolaj. Öntsd a torta tetejére, és dermeszd ki ismét.