Képzeld el, ahogy Húsvét vasárnap reggelén, valami isteni finom illatra ébredsz fel! Beleszimatolva a levegőbe egyből megérzed a szerető kezek által dagasztott foszlós kalács illatát. Ezért szeretek péksütiket reggel sütni, az egyszerű napokat is ünnepivé tudják varázsolni számomra!
Már amikor sikerül reggel sütni, nem úgy, mint ma… 🙂
De legalább most is tanultam valami újat: ha reumatológiára kell menni, ne legyünk naivak, nem kerülünk sorra két óra alatt se! Szóval ne rakjuk gépbe a tészta alapanyagait, ne időzítsük be három órával későbbre! 🙂 Különben úgy jársz, mint én: a kelesztési idő megduplázódott a nagy sorban állás alatt, de szerencsére nem kelt túl, így mégis csak sikerült kalácskoszorút sütnöm a családnak!
És még valami. Aki szereti a mákot, ezt a receptet is szeretni fogja. Aki nem szereti a mákot (mint például én), annak is ízleni fog, bár nem lesz a kedvence.
És végül, aki nem szereti a marcipánt (kiráz a hideg tőle), az se féljen, mert egybe olvad az ízekkel, nem dominál, hanem ízesít. Egyszóval észre se fogod venni! 🙂
> Peak-tipp! Igen, simán lenyűgözöd a locsolókat ezzel a sütivel… de tudod miképp lehet ezt tetézni? A Peak nagyon krémes édes-sós Salty Nut bonbonjával! Bizony!
Legyél TE a locsolók kedvence, hogy nem alja-minőségű csoki-tojás-származékkal akarod kiszúrni a szemüket, hanem magas minőségű, durván finom, cukormentes csokival!!! Menőzz ezzel a “Peak-tojással!” ?
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 50 perc |
Pihentetés | 45 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 2.5 dl tej
- 7 gramm instant élesztő
- 50 dkg liszt (diétának megfelelő)
- 5 dkg Dia-Wellness édesítőszer 1:1
- 50 gramm Peak Slim Secret Protein fehérjepor zsírégetőkkel Choco Biscuit 1000g citromos-túró
- 1 db tojás
- 2.5 dl tej
- 10 dkg Dia-Wellness édesítőszer 1:1
- 1 db tojás
- 20 dkg mák darált, cukrozatlan
- 10 dkg pisztácia darált, natúr
- 30 gramm Peak Delicious Whey fehérjepor bourbon vanília termékminta 30g
- 100 gramm Peak Pistachio 100% pisztáciavaj
- 10 dkg marcipánmassza
- 10 dkg aszalt szilva
- 2 evőkanál lekvár házi bodza
- 1 evőkanál light maragin
Hozzávalók
Töltelékhez
Kenéshez
|
- Mivel instant élesztőt használunk, ezért nincs szükség a külön felfuttatásra, egyszerűen dobjunk minden tésztaalapanyagot egy tálba, és alaposan dagasszuk össze. Lágy, de nem folyós tészta lesz a végeredmény. Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük 45 percig.
- Míg kel a tészta, készítsük el a tölteléket: forraljuk fel a tejet, majd a tűzhelyről levéve, keverjük bele az édesítőszert, a mákot, a pisztáciát, a fehérjeport, és a pisztáciavajat. Ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá a tojást is.
- A megkelt tésztát osszuk ketté, és nyújtsuk őket kb. 20x40 cm-es téglalapokra. Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a hosszanti szélek mentén 2 cm üres sáv maradjon. Szórjuk a töltelék tetejére a marcipánt és az aszalt szilvát, végül tekerjük fel a tésztákat a hosszanti oldaluknál fogva. A két tésztát fonjuk össze, azaz csavarjuk át egymáson.
- Rakjuk a csavart tésztát a margarinnal kikent 26 cm-es koszorúformába, és vagdossuk be a tetejét. Takarjuk le megint, és hagyjuk kelni további 30 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és süssük a kalácsot készre (kb. 50 perc). Légkeverés mellett kevesebb idő is elég neki, érdemes szag és szín alapján sütni! 🙂
- Ha megsült a kalács, vegyük ki még forrón a formából, kenjük le a tetejét lekvárral, és rácsra rakva hagyjuk hűlni.