-+=
Olvasási idő: 2 perc

Képzeld el, ahogy Húsvét vasárnap reggelén, valami isteni finom illatra ébredsz fel! Beleszimatolva a levegőbe egyből megérezed a szerető kezek által dagasztott foszlós kalács illatát. Ezért szeretek péksütiket reggel sütni, az egyszerű napokat is ünnepivé tudják varázsolni számomra! 

Már amikor sikerül reggel sütni, nem úgy, mint ma… 🙂

De legalább most is tanultam valami újat: ha reumatológiára kell menni, ne legyünk naivak, nem kerülünk sorra két óra alatt se! Szóval ne rakjuk gépbe a tészta alapanyagait, ne időzítsük be három órával későbbre! 🙂 Különben úgy jársz, mint én: a kelesztési idő megduplázódott a nagy sorban állás alatt, de szerencsére nem kelt túl, így mégis csak sikerült kalácskoszorút sütnöm a családnak!

És még valami. Aki szereti a mákot, ezt a receptet is szeretni fogja. Aki nem szereti a mákot (mint például én), annak is ízleni fog, bár nem lesz a kedvence.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

És végül, aki nem szereti a marcipánt (kiráz a hideg tőle), az se féljen, mert egybe olvad az ízekkel, nem dominál, hanem ízesít. Egyszóval észre se fogod venni! 🙂

> Peak-tipp! Igen, simán lenyűgözöd a locsolókat ezzel a sütivel… de tudod miképp lehet ezt tetézni? A Peak nagyon krémes édes-sós Salty Nut bonbonjával! Bizony!

Legyél TE a locsolók kedvence, hogy nem alja-minőségű csoki-tojás-származékkal akarod kiszúrni a szemüket, hanem magas minőségű, durván finom, cukormentes csokival!!! Menőzz ezzel a “Peak-tojással!” 🙂

Tápanyagadatok
Mákos-pisztáciás kalácskoszorú
Mennyiség egy adagban (100g)
Energia (kcal) 294 Ebből zsírsavak (kcal) 135
% DV (napi érték)*
Összes zsír 15g 23%
Szénhidrát 20g 7%
Fehérje 16g 32%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Pihentetés 45 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Töltelékhez
Kenéshez
  • 2 evőkanál lekvár házi bodza
  • 1 evőkanál light maragin
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Pihentetés 45 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Töltelékhez
Kenéshez
  • 2 evőkanál lekvár házi bodza
  • 1 evőkanál light maragin
Elkészítés
  1. Mivel instant élesztőt használunk, ezért nincs szükség a külön felfuttatásra, egyszerűen dobjunk minden tésztaalapanyagot egy tálba, és alaposan dagasszuk össze. Lágy, de nem folyós tészta lesz a végeredmény. Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük 45 percig.
  2. Míg kel a tészta, készítsük el a tölteléket: forraljuk fel a tejet, majd a tűzhelyről levéve, keverjük bele az édesítőszert, a mákot, a pisztáciát, a fehérjeport, és a pisztáciavajat. Ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá a tojást is.
  3. A megkelt tésztát osszuk ketté, és nyújtsuk őket kb. 20x40 cm-es téglalapokra. Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a hosszanti szélek mentén 2 cm üres sáv maradjon. Szórjuk a töltelék tetejére a marcipánt és az aszalt szilvát, végül tekerjük fel a tésztákat a hosszanti oldaluknál fogva. A két tésztát fonjuk össze, azaz csavarjuk át egymáson.
  4. Rakjuk a csavart tésztát a margarinnal kikent 26 cm-es koszorúformába, és vagdossuk be a tetejét. Takarjuk le megint, és hagyjuk kelni további 30 percig.
  5. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és süssük a kalácsot készre (kb. 50 perc). Légkeverés mellett kevesebb idő is elég neki, érdemes szag és szín alapján sütni! 🙂
  6. Ha megsült a kalács, vegyük ki még forrón a formából, kenjük le a tetejét lekvárral, és rácsra rakva hagyjuk hűlni.

Még egy húsvéti recept ITT!

pisztáciás kalács

pisztáciás kalács fehérjével

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!