-+=
Olvasási idő: 2 perc

Képzeld el, ahogy Húsvét vasárnap reggelén, valami isteni finom illatra ébredsz fel! Beleszimatolva a levegőbe egyből megérzed a szerető kezek által dagasztott foszlós kalács illatát. Ezért szeretek péksütiket reggel sütni, az egyszerű napokat is ünnepivé tudják varázsolni számomra! 

Már amikor sikerül reggel sütni, nem úgy, mint ma… 🙂

De legalább most is tanultam valami újat: ha reumatológiára kell menni, ne legyünk naivak, nem kerülünk sorra két óra alatt se! Szóval ne rakjuk gépbe a tészta alapanyagait, ne időzítsük be három órával későbbre! 🙂 Különben úgy jársz, mint én: a kelesztési idő megduplázódott a nagy sorban állás alatt, de szerencsére nem kelt túl, így mégis csak sikerült kalácskoszorút sütnöm a családnak!

És még valami. Aki szereti a mákot, ezt a receptet is szeretni fogja. Aki nem szereti a mákot (mint például én), annak is ízleni fog, bár nem lesz a kedvence.

Peak Black Friday! 33% OFF + Ajándék Szaloncukor a rendelésedhez! És még sokféle más Karácsonyi kedvezmény! Tárazz be!

Októberi kampány – Shop akció

És végül, aki nem szereti a marcipánt (kiráz a hideg tőle), az se féljen, mert egybe olvad az ízekkel, nem dominál, hanem ízesít. Egyszóval észre se fogod venni! 🙂

> Peak-tipp! Igen, simán lenyűgözöd a locsolókat ezzel a sütivel… de tudod miképp lehet ezt tetézni? A Peak nagyon krémes édes-sós Salty Nut bonbonjával! Bizony!

Legyél TE a locsolók kedvence, hogy nem alja-minőségű csoki-tojás-származékkal akarod kiszúrni a szemüket, hanem magas minőségű, durván finom, cukormentes csokival!!! Menőzz ezzel a “Peak-tojással!” ?

Tápanyagadatok
Mákos-pisztáciás kalácskoszorú
Mennyiség egy adagban (100g)
Energia (kcal) 294 Ebből zsírsavak (kcal) 135
% DV (napi érték)*
Összes zsír 15g 23%
Szénhidrát 20g 7%
Fehérje 16g 32%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Pihentetés 45 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Töltelékhez
Kenéshez
  • 2 evőkanál lekvár házi bodza
  • 1 evőkanál light maragin
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Pihentetés 45 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Töltelékhez
Kenéshez
  • 2 evőkanál lekvár házi bodza
  • 1 evőkanál light maragin
Elkészítés
  1. Mivel instant élesztőt használunk, ezért nincs szükség a külön felfuttatásra, egyszerűen dobjunk minden tésztaalapanyagot egy tálba, és alaposan dagasszuk össze. Lágy, de nem folyós tészta lesz a végeredmény. Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük 45 percig.
  2. Míg kel a tészta, készítsük el a tölteléket: forraljuk fel a tejet, majd a tűzhelyről levéve, keverjük bele az édesítőszert, a mákot, a pisztáciát, a fehérjeport, és a pisztáciavajat. Ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá a tojást is.
  3. A megkelt tésztát osszuk ketté, és nyújtsuk őket kb. 20x40 cm-es téglalapokra. Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a hosszanti szélek mentén 2 cm üres sáv maradjon. Szórjuk a töltelék tetejére a marcipánt és az aszalt szilvát, végül tekerjük fel a tésztákat a hosszanti oldaluknál fogva. A két tésztát fonjuk össze, azaz csavarjuk át egymáson.
  4. Rakjuk a csavart tésztát a margarinnal kikent 26 cm-es koszorúformába, és vagdossuk be a tetejét. Takarjuk le megint, és hagyjuk kelni további 30 percig.
  5. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és süssük a kalácsot készre (kb. 50 perc). Légkeverés mellett kevesebb idő is elég neki, érdemes szag és szín alapján sütni! 🙂
  6. Ha megsült a kalács, vegyük ki még forrón a formából, kenjük le a tetejét lekvárral, és rácsra rakva hagyjuk hűlni.

Még egy húsvéti recept ITT!

pisztáciás kalács

pisztáciás kalács fehérjével

Süss diétás, cukor és fehérlisztmentes, fehérjés bejglit Velünk. Most NEM hízunk meg Karácsonykor, mégis finomakat eszünk. Legyen a Tiéd a recept!