Túrós hajtogatott DURVÁN SAJTOS teljes kiőrlésű tönkölyrudak érkeztek. 🙂
A cukrászsulis receptet vettem alapul, de kissé moderáltam a zsírmennyiséget (no nem a sajt rovására:)), túróval tettem puhává – és a sima liszt helyett egy magasabb fehérje és vitamintartalmú tönkölylisztet használtam – amit fele mennyiségben a teljes kiőrlésű változatával kevertem. (Az egészet ne helyettesítsd, szerintem akkor nagyon tömény lesz a tészta.)
SZÓVAL! Kalóriákat tekintve JÓ HÍR, hogy visszafogottabbak, ámde ízre isteni finomak – legalábbis a tesztbizottság szerint :))
A tésztába tett túró, és a rétegek közé rejtett sajt miatt nemcsak puha és isteni – de FEHÉRJEDÚS IS! Aki tovább növelné a tészta fehérjetartalmát, a lisztes részból maximum 50g-ot tud helyettesíteni ízesítetlen fehérjeporral.
ITT egy videó, ahol arról is mesélek, HOGYAN tudsz sikeresen diétás sütiket sütni! Kötelező mindenkinek, aki a reform konyhában akar boldogulni!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 20 perc |
Pihentetés | 30 perc |
Mennyiség |
tepsi
|
- 250 gramm tönkölyliszt (50% teljes kiőrlésű)
- 50 gramm kókuszolaj + pici a kenéshez
- 125 gramm túró
- 25 ml tej amennyivel összeáll a tészta - liszt és túrófüggő
- 12.5 gramm élesztő
- 1 db tojás 1 a kenéshez
- 1-2 evőkanál joghurt (Skyr)
- 150 gramm light sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint magkeverék
Hozzávalók
|
- Keverd el a lisztet a sóval, majd a túróval. Tedd bele a tojót, a joghurtot és morzsold el az élesztőt.
- Adagold hozzá a tejed és kezd el gyúrni. Ha összeállt akkor az olajat is gyúrd bele.
- Ha homogén gombóc lett, tedd félre 30 percet pihenni.
- Pihenés után nyújtsd ki lisztezett felületen kb. 3mmre, kend át olajjal és szórd meg sajttal.
- Csinálj egy szimpla hajtást (lásd kép, felső rész)
- Nyújtsd ki újra, hosszanti irányba főleg, kend a tetejét olajjal és szórd meg ismét sajttal.
- Csinálj egy dupla hajtást. (lásd kép, alsó rész)
- Nyújtsd ki ujjnyira, kend le a tetejét tojóval és szórd meg sajttal vagy magokkal.
- Előmelegitve 180 fokon 15-20 percig süsd!
- Melegen illik a jó részét frissen elfogyasztani - ha maradna, akkor hűtőbe tedd, és fogyasztás előtt melegítsd újra!