-+=
Olvasási idő: 2 perc

Egy piciny magocska Yama Istenség áldásával, akiről persze fogalmam nincs kicsoda, mindenesetre jól hangzik, és ha valamit 5000 év után sem felejtenek el, az már jócskán kivívja az érdemet… 

Sokan csak a BigMac tetejéről ismerik, pedig olyan értékes magról beszélünk, amiből nem ártana többet is fogyasztani, de miért?

A szezámmag jó a szívnek, a koleszterinnek, támogatja a májműködést, véd a vesekő ellen és bizony lényegesen több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, ráadásul nem egy tétel.
Napi egy kanállal pedig lazán beleépíthetünk az ételeinkbe, mint most is!

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Tápanyagtartalom a teljes adagra!

Tápanyagadatok
Szezámos húsgolyó sült céklával és barna rizzsel
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 1572 Ebből zsírsavak (kcal) 180
% DV (napi érték)*
Összes zsír 20,9g 31%
Szénhidrát 176g 59%
Fehérje 145g 290%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
  • 500 gramm darált pulykahús
  • 300 gramm édesburgonya
  • fél csésze szezámmag
  • petrezselyem
  • füstölt pirospaprika
  • 1 db tojás chia-len tojás érzékenyeknek
  • 1 zacskó barnarizs
  • 500 gramm cékla
  • EZ Coat olaj spray
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
  • 500 gramm darált pulykahús
  • 300 gramm édesburgonya
  • fél csésze szezámmag
  • petrezselyem
  • füstölt pirospaprika
  • 1 db tojás chia-len tojás érzékenyeknek
  • 1 zacskó barnarizs
  • 500 gramm cékla
  • EZ Coat olaj spray
Elkészítés
  1. A legbonyolultabb része a feladatnak, hogy lereszeljük az édesburgonyát, és meghámozzuk a céklát. Utóbbinál javaslok kesztyűt, ha nem akarsz még másnap is a bordó ujjaiddal szemezni!
  2. Ha ez megvan, keverjünk össze minden hozzávalót, azaz a húst, a reszelt édesburit, a fűszereket és a tojást. Jelen receptnél én a tojást kiváltottam őrölt chia maggal ÉS MŰKÖDIK, de ha nem állsz haragban a tojással mehet azzal is.
  3. Sózzunk, kóstoljunk majd formázz kis gombócokat és az egyik felét forgasd bele a szezámmagba.
  4. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és fújd be Ez Coat olajspray-el, hogy szépen megpiruljanak. 180 fokon olyan 30-35 perc alatt készre sülnek. Mivel a szezámmag hajlamos megégni, így javaslom takard le egy alufóliával, melyet csak a pirítási fázisnál vegyél le!
  5. A céklát kockázd fel, sózd be picit, szintén fújj be olajspray-el, melyet sütőzacsiban szintén mellé tehetsz a tepsire. Ennek lehet 5 perccel több kell, de mire száj melegre hűl a főfogás, addigra ez is meglesz.
  6. Tálald az előzőleg megfőtt rizzsel!

Más izgi húsi recept ITT!

húsgolyó

szezámmagos húsgolyó

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.