-+=
Olvasási idő: 2 perc

Biztos előfordult már Veled is, hogy bármilyen változatosan készítetted el a rizst, olykor már unalmasnak és egyhangúnak érezted. Összeszedtem néhány tápláló és egészséges köretet, amivel feldobhatod az étrendedet.

Quinoa

A legtöbben valószínű, hogy a google-t hívnák segítségül, ha megkérdeznék tőlük, hogy mi is az a quinoa, ugyanis hazánkban nem nagyon ismerik, ezáltal nem is használják ezt az álgabonát. Rendszeresen sportoló embereknek azonban érdemes kicsit jobban megbarátkozniuk vele, hiszen magas fehérje és szénhidráttartalma mellett, jelentős mennyiségű magnézium, cink, kálium, fosztor, valamint a B-vitaminok népes „családja” (B1,B2,B6) található meg benne. A rizshez hasonlóan főzhető, fűszerezhető, zöldségekkel vegyíthető.

Köles

Annak ellenére, hogy nagyanyáink egyik közkedvelt étele volt a köles, manapság alig használjuk. Vitaminokban (B-vitamin, E-vitamin) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium) gazdag, emellett viszonylag magas fehérjetartalommal rendelkezik. Állóképességi sportolóknak és gluténérzékeny embereknek mindenképp ajánlott a fogyasztása. Sós és édes ételek egyaránt készíthetőek belőle.

33% OFF az Őszi Életerődért! + akár Ingyenes kiszállítás! Le a betegségekkel!

Kuszkusz

A kuszkusz a marokkói konyha jellegzetessége, ami édes és sós változatban is elkészíthető. Eredetileg durumbúzából készül, de más gabonákból is előállítható, például kölesből, árpából, kukoricából… Kálium, foszfor, B-vitamin tartalma miatt – az eredeti durumbúza esetén – remek választás rizs helyett. Nemcsak köretként, hanem salátaként is elkészíthető.

Hajdina

A hajdina jellegzetes ízét vagy szeretni lehet vagy utálni, köztes véleményt aligha hallasz róla. Egy biztos, érdemes legalább egyszer kipróbálnod, hiszen ha beépíted a mindennapi étrendedbe, minimálisra csökken a B-vitamin-hiány kockázata, ugyanis az összes B-vitamint tartalmazza, de emellett jó magnézium és cinkforrás is. Kedvező glikémiás indexe (54-60%) miatt cukorbetegek és inzulin-rezisztensek étrendjébe is könnyedén beilleszthető.

Bulgur

A török rizsnek is nevezett bulgur, az arab és a török konyha közkedvelt körete. Magas rosttartalmának köszönhetően székrekedés ellen különösen ajánlott a fogyasztása. A többi „cserekörethez” hasonlóan viszonylag sok kálium, magnézium és B-vitamin található meg benne, így értékes tápanyagokra tehetünk szert, ha beillesztjük az étrendünkbe.

Neked melyik vált be rizs helyett?

rizs-alternativak

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!