-+=
Olvasási idő: 2 perc

A fehérjeporokat tekintve egyre nagyobb a kereslet irántuk, az egész világon. A rizsfehérje valószínűleg azért került fel újra a palettára, mert a vegetarianizmus is divatba jött. Jó-e neked a rizsfehérje?

 

Mivel már 16 éve foglalkozom étrend-kiegészítőkkel, a rizsfehérje, borsófehérje és egyéb növényi fehérjeporok már 15 évvel ezelőtt is bemutatkoztak a világpiacon. Igen a Peaknél is kaphatóak voltak ezek a fehérjeporok, és újra divatba jöttek. A megszűnésüknek az oka, AKKOR egyszerű volt:

– A kutatások egyértelműsítették, hogy a whey, azaz a tejsavó protein elsődleges fehérjeforrás eme növényi alapú porok ellenében.
– A rizs és a borsóprotein íze………még nem sikerült javítani rajta.

Mi az a rizsfehérje?

A rizsfehérje gyakorlatilag a rizs protein tartalma.  A rizsprotein biológiai értéke 59. A biológiai érték azt mutatja meg, hogy hány gramm fehérje marad az emberi szervezetben. Minél nagyobb az ételed vagy az étrend-kiegészítőd biológiai értéke, annál nagyobb mennyiségű fehérje marad belőle a testedben. A teljes tojás biológiai értéke 100. Csak néhány ételnek magasabb ennél a biológiai értéke – ilyen például a tejsavó.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

A rizsfehérjét a barna rizsből gyártják úgy, hogy a fehérjetartalmát szűrik és a rosttartalmát enzimatikusan bontják. Ha a tejalapú fehérje nem jelent problémát, jobb választás a számodra, mivel KOMPLETT protein. Ez azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, míg a rizsfehérje NEM.

Mi történik, ha hiányos az esszenciális aminosav spektrum a fehérjédben?

Semmi. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy izomzatépítés csak akkor történik meg, ha MINDEN esszenciális aminosav a szervezetedben jelen van, egyidőben. Ez pontosan azt jelenti, hogy KÉSŐBB lesz kerek a feneked.

Két dolgot mérlegelj ha a tejsavó és a rizsfehérje között kell választanod!

1. Van időd, vagy gyorsan akarsz eredményt?
2. Finom fehérjeport szeretnél, vagy egy olyat, amely a közepes ízvilágot üti meg? Ezt kell innod hónapokon keresztül, jobb, ha tudod: a rizsfehérje sosem lesz olyan finom, mint a whey protein. Ha nincs egészségügyi problémád a whey proteinnel egyértelmű a választás.

Kiemelném – ez a rövid írás a rizsfehérjéről szól, önmagában, és a rizs visszavezetésének a piacra az volt az oka, hogy megemelkedett azon férfiak és nők száma, akik valamilyen laktóz, tej érzékenységgel/allergiával küszködnek.

Nekik a növényi fehérjeporok világában kell valamilyen kompromisszumot kötniük, illetve a tojás, szója, vagy az állati maradványokból kivont fehérje hidrolizátumokkal (marhafehérje) operálniuk. Erre további írásokat találsz az oldalon. Ez a rövid bejegyzés kizárólag a rizs és a whey protein szembe állításáról szól – helytelenül :).

Mindkettőnek helye van a világban és az írás célja az, hogy az elvárásaid miatt ne csalódj: a rizsfehérje önmagában nem a legfinomabb fehérjepor a választékban.

vegan-protein

Forrás: Peak

Rizsfehérje

Rizsfehérje vs whey protein

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.