-+=
Olvasási idő: 2 percElőször is tisztázzuk, mik azok a rostok?
Rostok
Összetett szénhidrátmolekulák, amelyek nem szívódnak fel, így nem növelik az elfogyasztott kalóriák számát, ellenben sok munkát adnak a beleknek. Az apró kis redőkbe is beférnek, ami által az ott megrekedő salakot szépen kisöprik. Ez nem másban, mint a fogyásban lehet nagy segítségedre a fokozottabb salaktalanítás miatt! A rostokat más néven ballasztanyagként is nevezzük, ami a víz megkötése által teltség érzetet eredményez vagyis sokáig nem leszel éhes. Manapság népbetegségnek számít a székrekedés is, ami pedig kiválóan kiküszöbölhető volna megfelelő mennyiségű rost fogyasztása mellett!
Milyen ételek tartalmaznak rostokat?
Elsőként a friss gyümölcsök és zöldségek, de ezek párolt, főtt változatai is jó választásnak bizonyulnak!
Rostok diétában
Mikor fogyaszthatjuk a rostokat kiegyensúlyozott diétában?
A gyümölcsöket csak mértékkel ajánlom a magas GI indexük miatt, amely a fruktóztartalmuk miatt van. Reggel és még a délelőtti órákban viszont egy-két adag gyümölcs nyugodtan fogyasztható olajos magvakkal kombinálva akár.
Főként a citrusfélék (narancs, gréprfrút, pomelo) és savanykás gyümölcsök (szeder, ribizli, kiwi, áfonya, zöld alma) férnek bele egy szigorúbb diétába, de súlytartás esetén a banán, szőlő, körte is fogyasztható néha.
A zöldségek közül minden mennyiségben fogyaszthatsz zöld zöldségeket, úgy mint: zeller, brokkoli, jégsaláta, cukkini, kígyóuborka, spenót. A többi zöldséget csak nagyon szigorú diéta esetén mellőzd amúgy bátran fogyaszthatod az összes többit is! Kivétel a krumpli és kukoricára, ezekre hamarosan kitérek!
> Peak-tipp: a napi rostbeviteled, vagy egy részét vidd be a finom, almás Peak Fiber Shake italporral! Minden rosttípust tartalmaz, és segíti az emésztésed, bélflórád egészségét – sőt, képzeld, diétában még az éhségedet is csökkenti! Kezd ezzel a napot, és garantáltan segít a fogyásban (is). Akár a reggeli zabodba is belekeverheted!
Mikor fogyaszthatunk rostokat?
A nap BÁRMELY szakaszában, de a gyümölcsből származó rostok csak a délelőtti órákban legyenek a tányérodon!
Mik azok a keményítők?
A növények raktározott tápanyaga egyszerűen megfogalmazva a választ. A legtöbb gumós növényben, hüvelyesben és magokban is megtalálod, illetve még a gabonafélék és rizs is tartalmaz keményítőt. Sűrítőanyagként is kiváló, ám nem mindegy mennyit viszel be belőle a szervezetedbe! A baj nem is igazán a keményítőkkel van, hanem ahogyan és amennyit fogyasztunk belőle. Az élelmiszeripar a legtöbb esetben túlfinomított formában küldi a kész termékeket a boltok polcaira, nincs ez máshogy a keményítőkkel sem. Ez pedig extra terhet ró az inzulintermelő hasnyálmirigyre, hasonlóképpen az egyszerű szénhidrátokhoz. Rengeteg kenyeret, burgonyát, rizst, kukoricát, cukrot, fruktózt fogyasztunk, hiszen ezek az alapanyagok majdnem minden készételben megtalálhatók, nézd csak meg a ketchup összetevőit például. Cukor és kukoricakeményítő az alapja, elenyésző paradicsomtartalommal.
És akkor ez még csupán egyetlen késztermék volt, ami az étkezéseinknél előfordulhat. Nem is gondoljuk milyen alattomos formában eszünk rejtett kalóriákat és szükségtelen, üres élelmiszereket! Az emberi szervezet nem erre lett kitalálva! A legfontosabb táplálékunk a fehérje és a rost, a szénhidrátok és keményítők moderált fogyasztása nem okoz problémát, de túlzott fogyasztásuk diabéteszhez, csontritkuláshoz és gyulladásos betegségekhez is vezethetnek!
Figyelj oda a megfelelő rostfogyasztásra!